cytrynowa - 1500 przepisów (strona:86/100)

Lemon curd 170

kiedy?? Przecież właśnie teraz dojrzewają na południu, a na sklepowe pułki trafiają słodkie i soczyste jak nigdy w roku. Nie zważając na przestrogi wyciskam sok z cytryny i przygotowuję cytrynowy curd. Jutro posmaruję nim sernik, a jeśli coś zostanie zjem z kawałkiem pysznej chałki, lub po prostu wyjem łyżką ze słoika, Co mi tam! W razie czego rozgrzeje mnie gorąca

Zapiski Młodej Żony
Sałatka łososiowa z sosem koperkowym 233

Aromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6 i B12 a także jodu, potasu i kwasów omega 3. Dodany zostanie bogaty w żelazo świeży szpinak i chrupiące kiszone ogórki wraz z czarną oliwką. Polecam sałatkę na fajną odżywczą kolację bądź do pracy

Kuchnia PROzdrowotna
Babeczki hamburgery 239

serka mascarpone 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego zielony i czerwony barwnik spożywczy + rozpuszczalne gumy do żucia dla dzieci w listkach o smaku pomarańczowym lub cytrynowym (ja wykorzystałam Fritt kupione w Lidlu), Nutella lub inny krem czekoladowy Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko

Ciastkozercy
Crema di limoncello 165

czas wstrząsając zawartością. Po tym czasie przecedzamy alkohol z cytrynami. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy z nim cukier. Dolewamy mleko zagęszczone. Łączymy i studzimy. Wystudzone mleko z cukrem dolewamy do cytrynowego alkoholu. Dokładnie wymieszać i pozostawić do połączenia smaków na ile długo jesteśmy w stanie wytrzymać (ja pije od razu

Pyry na Gaz
Tarta a'la makowiec 185

makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy

Pyry na Gaz
Buchty z powidłami 120

strony. Składniki: 500 g mąki 15 g drożdży suszonych 50 g cukru 250 ml letniego mleka 40 g masła lub margaryny 2 jajka pół łyżeczki soli kilka kropel zapachu cytrynowego Dodatkowo: 6 łyżek roztopionego masła marmolada do nadziewania (dałam z porzeczkami) cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, mleko,  masło lub margarynę, jajka

Na słodko lub wytrawnie
Rosół wołowy z pieprzem syczuańskim 167

przygotowywaniu rosołu reszta pozostaje inwencją twórczą. Dziś będzie wołowy rosół w którym dominować będzie por, cebula, czosnek i pieprz syczuański. Ten ostatni to bardzo ciekawa azjatycka odmiana pieprzu zwanego cytrynowym lecz tak naprawdę jest on po prostu świeży w smaku. Tak naprawdę moim celem było spotęgowanie efektu rozgrzania przy zachowaniu balansu smaku tradycyjnego rosołu z egzotycznym pieprzem. Rosół to remedium

Kuchnia PROzdrowotna
SERNIK NA ZIMNO 102

czasu tężenia masy w lodówce) . A po obiedzie zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na małe co nieco :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1/2 słoika dżemu malinowego  1 galaretka cytrynowa 2 serki Danio waniliowe A jak to zrobić: Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodając trochę niej wody wtedy masa lepiej stężeje), i odstawić do wystygnięcia

Kuchnia w opałach
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 121

czas na obiecaną tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Kuchnia w opałach
JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO 91

Takie ciastka, jadłam kiedyś u Ani z Cytrynowej kuchni . Z racji tego, że mam obecnie nadmiar jabłek w domu, postanowiłam je upiec, choć przepis trochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki

Kuchnia w opałach
Deser z musem truskawkowym 293

Lekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody

Bullio
Tagliatelle al nero di sepia w sosie porowym z trzema serami 204

oczami. Bądź co bądź radość miałem wielką, bo zjadła wszytko i chyba jej smakowało. Do rzeczy; użyłem: -tagliatelle z atramentem mątwy -por część biała, przechodząca w zieloną -sól, pieprz cytrynowy -bazylia i oregano; świeże -masło klarowane -ser topiony edamski -dwie łyżki parmezanu -gorgonzola; duża łyżka -wino półwytrawne, białe -śmietanka 18% Na maśle w rondlu szklimy por, dodajemy sól, pieprz

BaRepas
Smażony śledź atlantycki 152

sposób ich wyciągać. Przypominają nitki i można je śmiało jeść. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI śledź atlantycki tusza 2-3 sztuki mąka pszenna (np. Wrocławska) olej przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, przyprawa do ryb WYKONANIE Śledzia umyć, przeciąć i wyciągnąć szkielet. Posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem wedle uznania. Przyprawioną rybę obtoczyć delikatnie w mące. Na patelni rozgrzać

Passions hobbies life
Mus z kiwi 148

znowu banalnie. Coś słodkiego, coś prostego co można przygotować w środku tygodnia w tzw. 5 minut. A co jest prostszego niż mus. Kiedyś już prezentowaliśmy przepis na  mus cytrynowy , dzisiaj podmienimy tylko owoc ale pozostaniemy w barwach flagi brazylijskiej. Zamiast żółtej cytryny dodamy zielone kiwi.  Składniki:  - 200 ml mleko słodzone zagęszczone - 200 ml śmietany do deserów

Smaki Brazylii
Pieczona szynka 166

piekę. Smak jest rewelacyjny i przynajmniej mam pewność tego co jem. Składniki:- 1 kg szynkimarynata:- 1/2 szklanki wody- 1/2 szklanki oleju rzepakowego- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego- 1 płaska łyżeczka soli- szczypta gałki muszkatołowej- 3 łyżki octu balsamicznego- sok wyciśnięty z 2 cytrynPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny

Zainspirowana w kuchni