cytrynowa - 1500 przepisów (strona:82/100)

TORT POMARAŃCZOWY "LAMBADA" 159

idealnie na jesienno-zimowe urodziny, bo właśnie wtedy jest sezon na cytrusy, a my tęsknimy za latem. Jeżeli nie przepadacie za pomarańczami, to możecie zrobić ten tort w wersji cytrynowej. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
Bezy wegańskie – Aquafaba 171

ciecierzycy o wadze 400g– 150-160ml wody 200g białego cukru, jak najdrobniejszego – np. cukier do wypieków, ale nie cukru pudru kilka kropli ekstraktu opartego na alkoholu – waniliowy, migdałowy, cytrynowy, lawendowy cukier z prawdziwą wanilią albo nasiona z połowy laski wanilii opcjonalnie – barwnik spożywczy

Karo in the Kitchen
Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 171

grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką.   Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka  4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka słodka bazylia suszona  oliwa

Ugotować
Vanity - brunatna próżność (drink) 84

czarnej) barwie, słodki i pachnący ginem. Idealny na długie jesienne wieczory. Drink dla prawdziwych koneserów. Składniki: Gin 50 ml Blue Curacao 40 ml. Sok ananasowy 150 ml Sok cytrynowy 30 ml Syrop grenadina 30 ml Wykonanie: Składniki wlać do shakera i dodać 2-3 kostki lodu Dobrze wymieszać i przelać do kieliszków na nóżce udekorowanych plasterkiem cytryny i kawałkiem ananasa

Smaki Ewy
Bakłażan z papryczkami chili w oliwie 116

Zalewa: 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia papryczki chili świeże lub marynowane w oliwie, 1/2 papryczki na słoiczek 1/4 łyżeczki soli  1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 5 - 6 dużych ząbków czosnku 1. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry ok. 2 -3 mm. Na suchej patelni bez tłuszczu opiekamy plastry, pozbawiając je wilgoci. 2. Składniki na zalewę

Apetyczna babeczka
Co zrobić z nadmiarem brzoskwiń? 101

Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowy koktajl na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Woda ogórkowo - cytrynowa Koktajl brzoskwiniowy z gruszką i truskawkami Składniki: 3 brzoskwinie gruszka kilka truskawek cukier/miód do smaku woda niegazowana Przygotowanie: Do blendera kielihowego wrzucamy umyte owoce, pokrojone na mniejsze kawałki

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z arbuzem i fetą 121

plasterki. Bazylię i miętę porwać na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce. Przygotować dressing, polać nim sałatkę. Dodać sezam. Całość wymieszać. Dressing: 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku cytrynowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

Moja Galeria Smaku
Chłodnik z ogórka, avocado i melona z miętą 138

lodówki, możesz natychmiast po zmiksownniu przelać chłodnik do miseczek i podawać. Składniki na 2 porcje: 1 ogórek wężowy gruby plaster melona 1 małe awokado garść mięty sól, pieprz cytrynowy z młynka 1 łyżeczka syropu z agawy 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 cytryny płatki chili-opcjonalnie oliwa-opcjonalnie Wykonanie: ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 315

kupicie. W mniej przeciętnym oraz w internecie znajdziecie np. margarynę ALSAN, która skład ma taki: - olej rzepakowy, olej palmowy, woda, emulgatory roślinne E471 + E472c, naturalny aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, witaminy E i A, barwnik: karoten i nadaje się zarówno do pieczenia, smażenia, jak i smarowania pieczywa, choć ja osobiście używam margaryny tylko i wyłącznie do tego jednego celu, jaki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Letnia serowa kostka na zimno 158

ciacha! Składniki na foremkę silikonową : * herbatniki około 100g czyli 8 sztuk jak na foremkę 19cm * jogurt naturalny 150g * opakowanie serka Almette o smaku morelowo - waniliowym * galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa  * 200g truskawek  * 200g czereśni  Przygotowanie : Foremkę silikonową wyłożyć herbatnikami. Serek ubić razem z jogurtem. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Powoli wlewać do masy. Wymieszać. Dodać pokrojone

Magiczne Życie Marty
Lemoniada truskawkowa 97

więcej soku. Następnie przeciąć każdą wszerz na pół i za pomocą widelca wycisnąć jak najwięcej soku. Truskawki umyć i odszypułkować. pokroić w plastry i wrzucić do dzbanka z sokiem cytrynowym. Dodać odrobinę miodu i zalać 1,5 litra zimnej wody. Podawać z lodem i plasterkami cytryny

W poszukiwaniu inspiracji
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 189

podziękowania, nie tylko za to :) No dobra, pora do stołu w takim razie ;) upsss...najpierw do kuchni ;) Składniki na jedną porcję: 1 łyżka suszonych ziaren kolendry, średnia łodyga trawy cytrynowej, 1 duży ząbek czosnku, 2 świeże listki limonki kafir, 1 świeża zielona papryczka chili, 1 średnia dymka ze szczypiorem, świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki

Codzienna kuchnia niecodzienna
O sosie tatarskim słów kilka. 145

jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować

wcinaj to
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 137

zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane w kadziach stalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi. Po niemal

królestwo garów
Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym 97

mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę

Kuchenne Wariacje