cytrynowa - 1500 przepisów (strona:83/100)

Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 128

dodałam barwników spożywczych dlatego kolory na zdjęciu nie są intensywne; są naturalnie delikatne; blado pomarańczowy niestety tutaj nie widoczny oraz kolor kawy z mlekiem Smacznego :) Zobacz także: Sorbet mocno cytrynowy                        lody koktajlowe ananas-banan

KreatywnePiny
Karkówka w piwie marynowana na grilla krucha soczysta i pyszna! 205

Marynata: -sól jodowana trzy duże szczypty -cebula posiekana łyżeczka -tymianek świeży posiekany łyżeczka -papryka słodka wędzona łyżeczka -czosnek staropolski dwie szczypty -dwie szczypty cukru brązowego -pieprz cytrynowy dwie szczypty -rozmaryn posiekany łyżeczka -cząber dwie szczypty -majeranek dwie szczypty -oliwa 4-5 łyżek -szklanka piwa ciemnego -kilka gałązek lubczyku -posiekany w plastry czosnek kilka ząbków Wszystkie składniki z marynaty łączymy

BaRepas
Pieczarki w marynacie 100

Pieprz ziarnisty Liść laurowy Wykonanie: Zagotować zalewę z pokrojoną marchewką i przyprawami około 10 minut. Małe pieczarki umyć i gotować przez 15 minut w osolonej wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego. Następnie przełożyć pieczarki do słoiczków, dopełnić gorącą zalewą z przyprawami, zakręcić i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik litewski 89

śmietany, 1 pęczek botwinki, 10 dag pieczonego mięsa z kury, 2 świeże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, koperek lub szczypiorek, jaja na twardo, sól do smaku, 2 dag cukru, kwasek cytrynowy lub cytryna. Wykonanie: Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić i ugotować w lekko zakwaszonej kwaskiem wodzie. Maślankę połączyć ze śmietaną, wlać do botwinki lekko przestudzonej, dodać pokrojoną rzodkiewkę, ogórki, zieleninę i mięso

Tradycyjna Kuchnia
Odchudzony obiad jak u mamy ;) (kotlety mielone + kluski pseudo śląskie + buraczki) 376

łyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego (w kostce) 1 białko szczypta soli spora łyżka mąki ziemniaczanej dodatek/buraczki: buraki (w takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone 127

śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek 80 g orzechów arachidowych w karmelu SKWORCU  (tu kupisz) 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią

VioletoweKucharzenie
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 354

Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY: 3/4 truskawek ( reszta do przybrania ) miksujemy na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy odrobiną wody,odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy mieszając , studzimy. Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na stężałą masę

Ostra na Słodko
Marynowany Ser Koryciński Swojski w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy 168

chciałam zamknąć w słoiku moje ulubione smaki: mięta i cytryna! Nie mogę się doczekać kiedy minie czas marynowania. Do słoika dorzuciłam też liście limonki Kaffir, które dodatkowo nadadzą cytrynowego aromatu. Już nawet wiem jaką sałatkę zrobię z użyciem tego sera..... nie mogę się doczekać! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis

Blondynka Gotuje
Zupa krem z pieczonej dyni 91

Moje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni

Milion Smaków
Letnie racuszki 132

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne racuszki. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku.  Skrywają całą masę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne śniadanie. Składniki: 130 g mąki, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka drożdży, skórka starta z cytryny, 75 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki syropu fiołkowego, 100 g jagód W misce wymieszać ze sobą

Plate of Joy
Policzki wołowe 163

ostre, ale nie rezygnujcie z nich zupełnie - dzięki nim otrzymacie lekko wędzony aromat całego dania. Dla lekkiego zneutralizowania ostrości papryczek dodaliśmy sos z natki pietruszki, z czosnkiem i skórką cytrynową! Przy następnej wizycie w MAKRO koniecznie spakujcie opakowanie polików wołowych i przekonajcie się, że nie tylko te znane części wołowiny są smaczne! Jeśli już będziecie kupować poliki wołowe rozejrzyjcie się

Plate of Joy
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 154

taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 181

skórką kroimy w półplasterki. W słoju lub innym szklanym naczyniu układamy na przemian śledzie, czosnek, cytrynę, bazylię, posypujemy papryczką - i tak do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem ze skórką cytrynową, aby powierzchnia była przykryta. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, aby uwolnić wszystkie smaki. Wybieramy w miarę równe wielkością ziemniaki, nie obieramy ich tylko dokładnie szorujemy

mojewypiekiinietylko
Deser z musem truskawkowym 138

Lekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody

Bullio
Mniszek z melisą - miodzik na kaszel = vescia melissa miele di tosse 150

połowy maja.        Składniki: 500 główek kwiatu mniszka 1 litr wody 2 cytryn 1 kilogram cukru trzcinowego ,lub bialego parę gałązek melisy cytrynowej

w mojej kuchni