Cukinia żółta – 1 sztuka Kasza gryczana – 1 szklanka Makrela wędzona – 1 sztuka Pieczarki – 5 sztuk Suszone pomidory – 6 sztuk Tahini z siemienia lnianego (przepis tutaj ) – 3-4 łyżki Werbena cytrynowa – kilka listków Marchew – 1 sztuka Orzechy ziemne – ½ szklanki Świeży rozmaryn - 1 gałązka Sól, pieprz Oliwa z oliwek Wykonanie: Orzechy ziemne uprażyć w piekarniku, a następnie pozbawić je skórki. Obrane orzechy
Kuchnia Bon Appetitksylitol zmielony 6 łyżek Kłos Pol jaja 2 szt mleko 1 szklanka masło 100 g Polewa: kawa rozpuszczalna 2 łyżki woda 4 łyżki czekolada mleczna 200 g wiórka cytrynowe z czekolady do udekorowania jagodzianek Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek.Drożdże wsypujemy do kubka zalewamy ciepłym mlekiem( połowę kubka) i dodajemy łyżkę ksylitolu ,mieszamy
Różowa kuchniaszczupaka ( może być filet) duży pomidor ok. 50 dag pieczarek gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki cebula jajko olej do smażenia mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera Przygotowanie : Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki
Proste PotrawyDelikatna, aromatyczna, z ziarenkami pieprzu i kolendry o maślano-cytrynowym smaku. Dodałam do takiego obiadu żółtą fasolę wymieszaną z zielonym groszkiem i kilkoma kwiatami brokułów. Świetnie komponuje się także z sosem chrzanowym i puree z zielonego groszku. Do tego ziemniaczki lub kasza jaglana. Zdrowo, smacznie i łatwo;D Składniki: 360 g polędwicy z dorsza sól, szczypta świeżo mielonego
Zasmakuj Kuchnikiedyś na przepis syropu z tej rośliny i niezwłocznie udałam się na działkę, gdzie razem z dziadkiem nazbierałam nawłociowy pęk z leśnego skraju. Syrop ma delikatny ziołowy smak przetrącony cytrynowym aromatem i świetnie komponuje się z jesienną herbatą :) Spróbujcie! Tyle dobra rośnie wokół nas! :D Syrop z nawłoci: Potrzebujesz: na 2-3 butelki/słoiki ok. 20 kwiatostanów nawłoci
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: śliwki 60 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, masło zimne 15 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe umyte śliwki bez pestek w misce
W Mojej Kuchni Lubiętruskawek zawsze się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Elżbieta Wieczorkiewicz - ElaWu – na FB EsmeraldaZeSmakiem
mojewypiekiinietylkoszkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Krem: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe puszka ananasa w plastrach Sposób przygotowania: Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szklanką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia
Cukiernia Pychotkiopakowania mrożonej mieszanki wiosennej 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suchego ryżu białego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli, suszone pomidory woda Sposób przygotowania: Do wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Między czasie obieramy cebulę i opalamy ją od palnika kuchenki gazowej
Truskawkowa Fiestanaczyniu na warstwie cebuli. Zrobić to dosyć ciasno i w miarę pionowo. W okrągłym naczyniu w okręgi lub spirale, w prostokątnym - w pasy. Z łyżki oliwy, łyżeczki soku cytrynowego, oregano i tymianku (po 1/2 łyżeczki) z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przygotować mieszankę, którą skropić następnie równomiernie warzywa. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni do miękkości warzyw
zadanie-gotowaniemała cukinia 1 pomidor 1 cebula 2 skrzydełka kurczaka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, jarzynka bez soli, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy 3 szklanki wody Sposób przygotowania: Dynię, batata, cukinię i cebulę obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej i pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy
Truskawkowa Fiestawtedy lepiej kroi się na krążki i lepiej chłonie nasączenie :-) W dniu przekładania ubijamy zimną śmietanę "na sztywno", a następnie dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich nasączamy, wykładamy na niego śmietanę (powinna dochodzić do brzegów) i posypujemy malinami. Przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy, nasączamy, smarujemy śmietaną, posypujemy malinami
Czary - gary w kuchniprzepisu wrócę na pewno. Przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki: Ryba dorada 3 cytryny Oliwa z oliwek Mieszanka sól morska ,pieprz,trawa cytrynowa Sposób: Rybę oczyszczamy z łusek patroszymy i myjemy. Następnie posypujemy solą. Blaszkę wykładamy folia aluminiowa i smarujemy oliwą wykładamy cytrynę 4-5 plastrów i na nią kładziemy rybę wcześniej posypana naszą mieszanką
Viola cooks with passionłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać 3 łyżeczki żelatyny
Pora na poramasła - maliny w całości do zamknięcia w ptysiach Maliny delikatnie płuczę i osączam na sicie i papierowych ręcznikach. Mleko zagotowuję. Żółtka ucieram z cukrem i proszkiem budyniowym oraz sokiem cytrynowym. Do gładkiej puszystej masy stopniowo dolewam mleko i stale miksuję. Na koniec krótko miksuję z dorzuconymi malinami. Przelewam całość do garnka z nieprzywierającym dnem i pilnując, stale mieszając zagotowuję
I tu będę miała takie te