cytrynowa - 1500 przepisów (strona:51/100)

KUCHENNA APTEKA #40 - JAGODY 111

karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin z grupy B: B1, B2, B3 witaminy E  witaminy A wapnia  potasu żelaza fosforu selenu cynku manganu miedzi kwasów organicznych: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy garbników katechinowych błonnika - pektyny Właściwości zdrowotne jagód: zapobiegają chorobom serca pomocne przy zaburzeniach krążenia uszczelniają ściany naczyń włosowatych i zwiększają ich wytrzymałość zmniejszają drobne krwawienia hamują agregację płytek krwi

Kuchnia MagdaLeny
Lemoniada arbuzowa 189

przelać do małego rondelka, dodać cukier i zagotować. Miąższ arbuza pokroić w kawałki i zmiksować blenderem. Przecedzić przez drobne sito. Do słoja na lemoniadę wlać przestudzony sok cytrynowy, dodać świeżą miętę oraz sok z arbuza. Dorzucić spora ilość kostek lodu. Całość uzupełnić zimną wodą. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto ucierane z porzeczką i bezą kokosową 95

przygotowania: Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem, następnie dodajemy po  jednym żółtku oraz całe jajko i mleko. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do ciasta wraz ze startą skórką cytrynową. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.  Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, na koniec dodajemy sok z cytryny oraz kokos i delikatnie mieszamy do połączenia.  Porzeczki

kulinarne odsłony pati
Kalarepka faszerowana młodym groszkiem i serkiem 85

pełni. Może młoda kalarepa i świeży groszek Wam przypadnie do gustu. Składniki: 4 kalarepki (około 200 g każda) 1 pęczek dymki 200 g świeżego groszku 3 gałązki mięty cytrynowej 2 łyżki masła ghee 2 łyżki mąki pszennej 250 ml mleka 3,2 % 1 łyżka oliwy 100 g puszystego serka Capresi sok z 1/2 cytryny gałka muszkatołowa do smaku 1 żółtko

R'n'G Kitchen
TOP 3 lodów na patyku - Instagram cz. VII 104

inna substancja słodząca - saszetka z niebieską spiruliną bluemajik - garść borówek - sok z cytryny Jogurty wymieszać z erytrytolem, niebieską spiruliną i sokiem z cytryny. Dobierz smaki bardziej słodkie czy cytrynowe pod siebie. Do foremek wlewać jogurt i co chwilę wcisnąć parę borówek do środka. Zamrozić i już :) Proteinowe lody truskawkowo-czereśniowe Składniki: -250g truskawek -miarka odżywki białkowej (u nas waniliowa

Candy Pandas
Najłatwiejsze ciasto truskawkowe 221

pieczone w tradycyjnej opcji grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ostatnio jednak coraz częściej korzysta z funkcji StreamBake. Pieczenie parowe wspomaga wyrastanie ciasta. Wypieki są jeszcze lepsze. Ustawienia piekarnika. Najpierw cytrynowe babeczki w opcji grzania dół, a potem ciasto z truskawkami (grzanie góra-dół). Dzisiejsze ciasto możecie również przygotować z innymi owocami. U nas jednak ostatnio królują wypieki i desery

Słodkie okruszki
Ciasto z rabarbarem bez pieczenia 126

Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm Składniki na ciasto z rabarbarem bez pieczenia: Warstwa z rabarbaru: 800 g  rabarbaru 6 - 7 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Warstwa budyniowa: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (razem 80 g)  750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny w proszku Dodatkowo: 300 g herbatników kakaowych

Kuchcik gotuje
Pieczone pałki z warzywami 136

Składniki ok. 1 kg pałek z kurczaka kawałek selera 2 marchewki 1 cebula 1 brokuł 3-4 łyżki sosu worcester szczypta pieprzu kajeńskiego suszona trawa cytrynowa suszony czosnek niedźwiedzi słodka papryka, … Czytaj dalej Pieczone pałki z warzywami

czarrna od kuchni
MAKARON ŻYTNI Z TYMIANKIEM, KURCZAKIEM W SOSIE CYTRYNOWO -MIODOWYM Z KARMELIZOWANYM CIEMNYM WINOGRONEM 92

znaleźć się w niejednym menu restauracji, więc jeśli masz kwadrans to pędź do kuchni i ugotujmy razem coś pysznego! PRZEPIS NA MAKARON ŻYTNI Z TYMIANKIEM Z KURCZAKIEM W SOSIE CYTRYNOWO -MIODOWYM Z KARMELIZOWANYM CIEMNYM WINOGRONEM - 1 opakowanie makaronu żytniego z tymiankiem LUXURY FOOD - 4 porcje po 100 g piersi z kurczaka - kilka gałązek tymianku - oliwa z oliwek - 2-3 ząbki

SMYKWKUCHNI
Delikatny,pachnący, dżem z ananasa i imbiru. 58

Składniki 1 ananas ściany dobrze po obraniu około 600 g pulpy 250-300 g cukru 1 jabłko pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z limonki albo sok cytrynowy wanilia do smaku 5g imbiru Wykonanie Obrać ananasa ,pokroić na kawałki ,obrać jabłko ,pokroić w kostkę .Włożyć do rondla z grubszym dnem-u mnie w żeliwnym rondlu-,dodać cukier , ,p, imbir

mojej kuchni
Ryba po grecku (w pomidorach z warzywami) 162

cebule -1/2 selera korzeniowego -150 ml passaty pomidorowej lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego -2 jajka -ok 100 g mąki pszennej (tyle co potrzebujemy do panierowania) -sól, pieprz (najlepiej cytrynowy) -słodka papryka -1 łyżeczka cukru -olej do smażenia Przygotowanie Dorsza umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu, do drugiego wsypać mąkę

Zielona Kuchnia
Najlepsza zupa pomidorowa na świecie 142

niczego, jest po prostu wyśmienita Składniki na 4 porcje: 1,5 kg pomidorów 1-2 cebule 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego/winnego/białego wina lub od biedy soku cytrynowego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki pieprzu łyżeczka kozieradki 2-3 łyżki cukru   Przygotowanie: Pomidory ponacinaj na krzyż, umieść w misce i zalej na 5 minut wrzątkiem

greenscarf
Sałatka pasterzy 73

owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę. Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni. Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi składnikami sałatki

R'n'G Kitchen
Gazpacho – pomidorowy chłodnik dla diabetyka 138

skórki i także pokroić w kostkę o wielkości porównywalnej do krojonych pomidorów. Podobnie pokroić paprykę. W garnku wymieszać sok pomidorowy, pokrojone w drobną kostkę pomidory, ogórek, paprykę, sok cytrynowy, posiekaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę schłodzić przed podaniem przynajmniej przez godzinę. Chłodnik najlepiej smakuje przygotowany dzień wcześniej, wtedy smaki mają

Dietolog