papryka czerwona 1 papryka zielona 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe) 1 średnia cukinia 1/2 średniej dyni 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony) 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry (Bio-rytm), papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne Przygotowanie Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć oczyszczone
Zdrowie na języku :Pnutą czosnku niedźwiedziego, z nutą curry, z nutą papryki, z nutą grzybów leśnych oraz o smaku grillowanego kurczaka. Pasty mają bardzo dobry skład, nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Mogą być pysznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, tart, jajek, makaronów, sałat, serów... Dziś postanowiłam wykorzystać pastę z czosnkiem niedźwiedzim i zrobić pełnoziarnistą, rustykalną tartę z cukinią i fetą oraz nutą czosnku
Kuchnia MagdaLenyszklanki wody) 1/2 opakowania dużej śmietany 18% 1/2 gęstego jogurtu greckiego 1 cebula 1 duża marchewka 1/2 cukinii 250 g pieczarek 1 mała czerwona papryczka chilli 1-1,5 łyżeczki pieprzu 1/2- 1 łyżeczka soli 1-1,5 łyżeczki curry 1-1,5 łyżeczki pieprzu chilli 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka lubczyku grubo zmielony pieprz olej cheddar(...)wina. Czekamy aż wino odparuje i zmniejszy się objętość tak do 1/3. Odstawiamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w plastry a następnie w ćwiartki cukinię, jak zacznie się robić miękka dodajemy okrojone w plasterki pieczarki, całość podsmażamy (jeśli mamy podgotowaną marchewkę kroimy ją w plastry i dodajemy do pieczarek i cebuli w tym momencie). Jeśli
Piekielna Kuchnia Patizielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego 250 g piersi kurczaka 400 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 5 listków limonki kaffir 1 łyżka cukru trzcinowego kilka różyczek kalafiora kilkanaście różyczek brokuła dwie pełne łyżki kawałków bambusa marynowanego 1/3 cukinii pokrojonej w grube półplasterki 2-3 łyżki soku(...)gotować kolejne 2-3minuty. 4 . Doprawić sokiem z limonki, cukrem, dołożyć cukinię i gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać listki tajskiej bazylii, przykryć jeszcze garnek na 3 minuty. Podawać w miseczkach udekorowane zieloną cebulką i kolendrą, z ryżem jaśminowym. Zielone curry zgłaszam do akcji Panti
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: ok. 800 g ugotowanych ziemniaków 1 średnia cukinia 2 marchewki 1/2 pora, u mnie zielona część 5-6 schabowych 2 kulki mozzarelli słodka papryka, zioła prowansalskie, curry, sól, pieprz Przygotowanie: … Czytaj dalej Zapiekanka z kotletów schabowych
czarrna od kuchnitrzepaczką, około 120 ml wody gazowanej, aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Zanurzaj w cieście pojedyncze kwiaty cukinii. Smaż na rozgrzanym oleju, po czym osącz na ręczniku papierowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub przyprawami np curry czy pieprzem Cayenne. Możesz również faszerować kwiaty cukini ricottą wymieszaną ze startym parmezanem (ok. 180 g ricotty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamagą być mrożone)sól Sposób przygotowania:W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone dymki i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada
Smakowity Blog Kulinarnysuper opcja na wegański obiad. Składniki (3 porcje): 100 g makaronu orkiszowego (Edena) 1 średnia cukinia 3 marchewki 1 puszka białej fasolki 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka pasty miso (Edena) 1 łyżka soku z cytryny przyprawy: sól, curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny (po ok. 1/2 łyżeczki) po łyżce posiekanej natki(...)dodaj do niej pokrojoną marchewkę i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Następnie do warzyw dodaj pokrojoną cukinię, odcedzoną i wypłukaną fasolkę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie wlej do warzyw zawiesinę ze skrobi
Zdrowie na języku :PPolecam dania: ** Smażone kulki ziemniaczane ** Soczewicę z warzywami ** Fasolkę po bretońsku ** Zapiekankę z cukinią (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) duża świeża papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki curry płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej pól łyżeczki ostrej papryki mielonej lub nieco mniej pieprzu cayenne(...)podawaj zaraz po przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania w sam raz na obiad: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki do obiadu… Sałatka obiadowa z cukinii Sałatka z ogórków i pomidorów Buraczki z cebulką do obiadu Sałata ze śmietaną Surówka z białej kapusty ze śmietaną
Kulinarny S.O.S.będzie jeszcze bardziej kremowy, a danie o wiele smaczniejsze. Składniki: ok. 250 g spaghetti 2-3 łyżki masła lub oliwy 4-5 czerwonych papryk 2 marchewki 1-2 małe cukinie 1 małe opakowanie śmietany zwykłej lub roślinnej 3 łyżki serka mascarpone sól, pieprz Ugotuj makaraon al dente. Warzywa drobno pokrój i podduś na oliwie lub maśle. Przełóż warzywa do ciepłego(...)sosy: ostry i łagodny. Wegetarianie i jarosze mają tutaj szeroki wybór dań: tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami. Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana w sosie chili, faszerowaną cukinię, fasolę płasko strąkową z czosnkiem, brokuły smażone z pomidorami i czosnkiem, warzywa smażone w stylu Hoi An i smażone
Qlinarnie i Qlinarniepuszka ananasa opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka curry 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 opakowanie pektyny ( można ewentualnie dodać pod koniec gotowania - sos będzie bardziej gęsty) sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinie (bez nasion) pokroiłam w niewielką kostkę, zasypałam 2 łyżkami soli i odstawiłam na około 2 godziny
Moja Książka Kucharskapołowy limonki Olej kokosowy (do smażenia) Sos z czerwonego curry 1 łyżka Czerwonej pasty curry (bezglutenowej) 1 łyżka Sosu sojowego, Tamari lub aminokwasów kokosowych 3 ząbki Czosnku 2 cm Kawałek imbiru 400 ml Mleczka kokosowego 1 Papryka (dowolny kolor) 1/2 Cukinii Sok z połowy limonki Pęczek kolendry 1 łyżka Masła orzechowego (u mnie z nerkowców) 1 łyżeczka Płatków chilli(...)piłki do golfa lub mniejsze i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego na dużym ogniu aż nabiorą koloru (nie muszą być ugotowane w środku). Na tę samą patelnię dodajemy pastę curry oraz imbir i czosnek przeciśnięte przez praskę. Smażymy razem kilkadziesiąt sekund następnie dodajemy sos sojowy, masło orzechowe, płatki chilli, posiekane łodyżki kolendry (w nich jest najwięcej smaku, listki zostawiamy
Oslov.lubiącym dalekowschodnią kuchnię. Inspirację znalazłam w książce Smakoterapia . Składniki potrzebne do zrobienia curry z warzywami: 2 płaskie łyżki oleju kokosowego, 1 średniej wielkości cebula, 4 ząbki czosnku, kilka różyczek kalafiora, 4 łodygi selera naciowego, 1 duża czerwona papryka, kilka pieczarek lub boczniaków, 1 niewielka cukinia, 1 puszka ciecierzycy, 500g passaty pomidorowej, 2 garści nerkowców lub blanszowanych migdałów, kawałek świeżego
Gotuj Się Kto Możezabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej(...)Dnia Wegetarianizmu. Kiedy zaczęłam czytać ich 2 tomowe “Jedz i pracuj” okazało się, że jeden zestaw już znam, bo dokładnie taki był na warsztatach. Pamiętam, że robiłam tam pyszne curry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane
Ugotowane pozamiatanepowinno się dania paellą nazywać. Dlatego ja proponuję danie inspirowane pobytem na Fuerteventua i nieco podobne do prawdziwej paelli. Zapewniam, że jest PYSZNE!!! Skladniki 3/4 szklanki ryżu 1 cukinia 2 kolorowe papryki 1 nieduża cebula trochę mrożonego zielonego groszku 2-3 pomodorki (ja użyłam z puszki) ryba (ja użyłam mrożonego mintaja) pierś kurczaka - akurat była w lodówce kilka(...)wszystko zrobiłam na dużej patelni teflonowej. Pierś kurczaka trzeba pokroić w nieregularne kawałki, posypać lekko solą, curry i podsmażyć na oliwie - zdjąć kurczaka na osobny talerzyk. Warzywa pokroić w kostkę i zeszkliłć na oliwie z oliwek - najpierw cebula, później papryki i cukinia, na koniec zielony groszek. Dodać usmażonego wcześniej kurczaka. Na patelnię wsypać szklankę ryżu, mieszć, aż ryż
Kulinarne Inspiracje