razem zapraszam po sos do pizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 1 butelka passaty pomidorowej Jamar sól szczypta lub dwie chilli 6 dużych ząbków czosnku zioła - bazylia, oregano
Życie zaczyna się w kuchniKurczak curry to bardzo aromatyczne jednogarnkowe danie, które podasz przez cały rok. Do dania możesz śmiało dodać posiekaną cukinię, startą na tarce marchewkę, zielony groszek (polecam mrożony) lub pomidorki cherry (lub koktajlowe). Jeśli lubisz, dodaj także posiekaną ostrą papryczkę. Danie podaj z ugotowanym ryżem, udekoruj świeżą natką, kolendrą, a nawet bazylią. Polecam mój sprawdzony przepis na kurczaka curry. SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchniorzechowy posmak. W internetowej skarbnicy wiedzy wyczytałam, że warto ją łączyć z różnymi produktami, m.in.: oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie
Czerwona PorzeczkaSkładniki: filet z kurczaka cukinia kasza manna jajko cebula czosnek sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie curry Pełen przepis znajdziecie w książce „Fit Przepisy Baletnicy: Sezonowo
czarrna od kuchniSkładniki: 1 mała cukinia 1 jajko 40 g maki kawałek papryki 1/2 cebuli sól, pieprz, curry, ostra papryka dodatkowo: 2 łyżki skyru lub serka naturalnego 2 łyżki chudego jogurtu 1 … Czytaj dalej Mini placuszki cukiniowe
czarrna od kuchniSkładniki: polędwica z dorsza, po kawałku na osobę 1 młoda cukinia 1 pęczek zielonych szparagów 1 średni por 1 marchewka sól, pieprz curry przyprawa do ryb olej Przygotowanie: Kawałki dorsza … Czytaj dalej Dorsz z grillowanymi warzywami
czarrna od kuchniSkładniki: ugotowany makaron nitki z poprzedniego obiadu, około połowa paczki 1/2 cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka, curry 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki … Czytaj dalej Placki makaronowe z sosem
czarrna od kuchnipieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone w plasterki, zalej wszystko bulionem i gotuj aż cukinia zmięknie.Wrzuć połowę puszki kukurydzy oraz krewetki. Po chwili dodać pastę curry i mleczko kokosowe zmiksowane z pozostałą kukurydzą oraz zgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku sosem sojowym. Gotować jeszcze 5-10 minut. Świetna domowa egzotyczna
MarciochaKucharzySkładniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki zimnego masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: mięso, np. kiełbasa lub boczek 300 g dyni pół cukinii cebula 2 jajka 300 ml śmietany przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, curry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki
Taste Of My Dayszparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 dymki 2 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli 1 mała cukinia 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki 100 ml bulionu, u mnie z kurczaka 50 ml śmietanki szczypiorek i liście bazylii do dekoracji sól, curry i pieprz do smaku Przygotuj spód do tarty. Wymieszaj suche składniki, a jajko,wodę i winny(...)Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. Przygotuj nadzienie. Pokrój cukinię i dymkę w plasterki. Usmaż na oleju razem z fasolką. Dodaj karmelizowaną cebulę i pokrojonego kurczaka. Posyp mąką i smaż przez minutę mieszając. Dodaj teraz bulion i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i curry. Nadzienie lekko zgęstnieje. Rozwałkuj spód do tarty na placek. Na środek spodu wyłóż
codojedzeniazapewnia słoność wywaru, podkreślając inne smaki. Ten, kto nie chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir.Składniki:500g dużych krewetek1 łyżka oleju arachidowego1, 5 litra wody2 łyżki zielonej pasty curry2 male czerwone papryczki(...)minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę, papryczki chili, imbir, paprykę żółtą i zielona, cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy pastę curry, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Zupę przyprawiamy
Smakowity Blog Kulinarnywszystko zjedzone!"), więc z przyjemnością prezentuję: Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 cukinia 1 papryka 3 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek ok. 2 cm) ewentualnie około 3 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki curry mleko kokosowe 1 puszka kukurydzy sól i pieprz oliwa do smażenia Kurczaka pokoroić w kostkę, dodać imbir starty(...)tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, (ewentualnie drobniutko posiekany) i curry. Można odstawić na godzinę do lodówki by mięso nabrało aromatu, po tym czasie wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałachili z pestkami puszka pomidorów 2,5 szklanki wody przyprawy: lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka łyżka masła Przygotowanie: masło rozpuszczam w dużym garnku, myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię, kroję w talarki papryczkę chili i marchewkę, wszystko wkładam do garnka z masłem, najpierw 2 pomidory, czosnek
Zasmakuj Kuchniznowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)Cukinię i paprykę kroimy, także podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem
Mamuśka wraca do formyznowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)Cukinię i paprykę kroimy, także podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem
Mamuśka wraca do formyjeść się średnio chce :). To udanego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :). Ja mam zamiar robić ogórki w musztardzie i curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)). Składniki: około 300 g filetu z indyka 3 marchewki mała cukinia fasolka szparagowa cebulka razem z zieloną częścią ząbek czosnku kurkuma zioła prowansalskie sól pieprz 2 torebki ryżu (u mnie pełnoziarnisty
kruche babeczki