smakują mniej dobrze to wystarczy dodać ulubiony sos (tzatziki, jogurtowy etc) i już smakują dobrze:) Przeleżał mi kalafior w lodówce, myślałam o curry ale przypomniał mi się ten przepis na kotlety z karzy jaglanej z cukinią i ciecierzycą , a właściwie to bardziej nawet jogurtowy sos z tahini i czosnkiem, który im towarzyszył. I tak powstał pomysł na te kotlety
Cooking for Emilyjako danie na obiad czy kolację. Dlaczego tak lubimy szaszłyki? Myślę, że za różnorodność składników, które podnoszą walory smakowe. Oprócz mięsa ważną rolę odgrywają tu warzywa, np. papryka, cebula, cukinia, grzyby czy pomidory, ale też marynata w której wcześniej leżakują składniki. Idealnym urządzeniem do przyrządzenia takich szaszłyków jest grill elektryczny ( u mnie Tefal OptiGrill ) Czas oczekiwania to zaledwie(...)piekarniku zarówno elektrycznym jak i gazowym. Składniki: -2 piersi drobiowe -1 papryka żółta -1 papryka czerwona -1 nieduża cukinia ( ok. 22 cm ) -1-2 łyżki przyprawy do kurczaka ( u mnie bez curry ) -4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego -1 łyżka tymianku suszonego -1 łyżka bazylii suszonej -2 łyżki maggi
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 100 g wędzonego tofu 1 mała marchewka 40 g papryki 150 g cukinii 40 g cebuli 150 g ugotowanego ryżu sos sojowy sos chili sól, curry, kurkuma Przygotowanie: Tofu … Czytaj dalej Tofu z warzywami i ryżem
czarrna od kuchniSkładniki: 1 szklanka ryżu 400 g fileta z indyka 1 zielona papryka 150 g cukinii 3 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżeczka curry sól, pieprz … Czytaj dalej Zapiekanka z ryżem i indykiem
czarrna od kuchniSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 mała cukinia 20 dkg pieczarek 1 cebula 250 ml domowego przecieru pomidorowego sól, pieprz curry słodka i ostra papryka czubrica czerwona 1 szklanka kaszy … Czytaj dalej Potrawka z kurczakiem i kaszą bulgur
czarrna od kuchniSkładniki do kupienia w Almie 30 dkg fileta z indyka 1 cukinia 20 dkg pieczarek 3 nieduże cebulki marynata: po 1 łyżeczce koncentratów chili, curry i czosnku 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki … Czytaj dalej Szaszłyki z indyka
czarrna od kuchninadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :) gryczane placki cukiniowe z camembertem i gruszką, z sosem musztardowo-miodowym zapiekanka cukinia faszerowana kuskusem, ciecierzycą z podsmażoną cebulką (z przyprawą garam masala, kminkiem rzymskim, curry itd.. ) (vegan) "Leniwe" z batatów*, podsmażone z maśle z syropem klonowym, ricotta (*z gałką muszkatołową, cynamonem, kurkumą) jaglane buraczane kluseczki z brokułami
More food, love and dreamsopakowanie ciasta francuskiego – 1 pojedyncza pierś z kurczaka – groszek mrożony Bonduelle – połowa średniej cukinii – ser feta lub ser kozi – szpinak liście – 1 jajko – 2 łyżki śmietany 12% – 2 ząbki czosnku – przyprawy: kurkuma, curry, sól, pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy sos: Łączymy w misce jajko, śmietanę, ser i czosnek. Doprawiamy curry(...)kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego
Podwójnaporcjawody 3 szklanki octu spirytusowego 10 % 3 szklanki cukru 1 łyżka soli , płaska 2 cebule 2 torebki curry ( ja używam Kamis ) 3 łyżeczki chilli ( jeśli nie lubicie ostrego , to lepiej dać ostrą paprykę lub pominąć My lubimy ogień ) Cukinię płuczemy pod zimna woda . Osuszamy papierowym ręcznikiem , skrawamy ostrzynką do warzyw na ładne sznurki . Ostrzynka to fajna rzecz , sprawia że życie
Ogrodnik w podróżysosie curry Dziś na obiad poleca się kurczak w sosie curry z papryką . To pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie - idealne z ryżem basmati lub kaszą, a także indyjskim chlebkiem naan. Kurczak w sosie curry może być wzbogacony o wiele Waszych ulubionych warzyw. U mnie to papryka i por, ale świetnie sprawdzą się też liście świeżego szpinaku, ciecierzyca, cukinia, a nawet słodkie
Lekcje w kuchniktórzy lubią odkrywać. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia cukinia ½ cebuli 5 pieczarek 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka zielonej pasty curry (może być żółta, ja miałam tylko zieloną) 2 łyżki oleju ryżowego ½ limonki 200g makaronu ryżowego(...)Przygotowanie: W miseczce wymieszać pastę curry, sos rybny, ostrygowy i sojowy oraz opcjonalnie drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na około godzinę. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć do miękkości pokrojoną w półtalarki cukinię i pieczarki. Przełożyć do miski
Fabryka pomysłównastępnie czosnek. Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Jeśli lubimy ostre potrawy, kurczaka możemy wcześniej posypać curry i odstawić do lodówki na 1h. Całość solimy i pieprzymy, posypujemy papryką i podsmażamy około 20 minut. Następnie dorzucamy pokrojoną cukinię (umytą wcześniej jeśli będziemy ją dusić ze skórką) i dusimy, aż mięso i cukinia będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę
Walijskie Pichceniepomysłów i wariacji na temat tajskiego curry. Wielbicieli tego tajskiego dania łączy jedno – miłość do ostrych smaków, gdyż zielonemu curry pikanterii nie brakuje. Wbrew pozorom i powszechnie panującym przekonaniom, zielone curry jest ostrzejsze od czerwonego curry. Wszystko za sprawą dodatku sporej ilości zielonej papryczki chili, imbiru Bazą zielonego tajskiego curry jest pasta curry. Możesz ją kupić w sklepach jako(...)się mleczkiem kokosowym, które dodaje łagodności. Resztę wedle upodobań tworzą ulubione dodatki, przykładowo chrupiące warzywa: groszek cukrowy, cukinia, ogórek, marchewka. Tajski specjał serwuje się z ryżem lub makaronem ryżowym, nie może też zabraknąć dekoracyjnych cząstek limonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tajskie zielone curry z krewetkami i ryżem 5 od 13 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Tajska Trudność: Średnie
ProstePesto.plnicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/ Polecam bardzo ! Ketchup z cukinii i papryki * 1.5 kg. młodej cukinii * 0.5 kg. cebuli * 2 szt. czerwonej papryki * 2 łyżki soli * 360 g. przecieru pomidorowego ( u mnie Dawtona duży słoiczek/ najlepszy ) * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka curry * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej * 1 szczypta pieprzu cayenne * 200 g. cukru * 0.5 szkl
Kuchnia Paulettesnawet młode łodyżki zostaną wykorzystane. Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej 1 cukinia 250 g brokuła 2 duże garście świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego ulubione przyprawy: u mnie curry (e-słoneczko), pieprz cayenne, papryka słodka, pieprz, sól himalajska Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotuj w 250 ml wody
Zdrowie na języku :P