Składniki: ok. 800 g ugotowanych ziemniaków 1 średnia cukinia 2 marchewki 1/2 pora, u mnie zielona część 5-6 schabowych 2 kulki mozzarelli słodka papryka, zioła prowansalskie, curry, sól, pieprz Przygotowanie: … Czytaj dalej Zapiekanka z kotletów schabowych
czarrna od kuchnitrzepaczką, około 120 ml wody gazowanej, aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Zanurzaj w cieście pojedyncze kwiaty cukinii. Smaż na rozgrzanym oleju, po czym osącz na ręczniku papierowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub przyprawami np curry czy pieprzem Cayenne. Możesz również faszerować kwiaty cukini ricottą wymieszaną ze startym parmezanem (ok. 180 g ricotty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamagą być mrożone)sól Sposób przygotowania:W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone dymki i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada
Smakowity Blog Kulinarnysuper opcja na wegański obiad. Składniki (3 porcje): 100 g makaronu orkiszowego (Edena) 1 średnia cukinia 3 marchewki 1 puszka białej fasolki 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka pasty miso (Edena) 1 łyżka soku z cytryny przyprawy: sól, curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny (po ok. 1/2 łyżeczki) po łyżce posiekanej natki(...)dodaj do niej pokrojoną marchewkę i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Następnie do warzyw dodaj pokrojoną cukinię, odcedzoną i wypłukaną fasolkę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie wlej do warzyw zawiesinę ze skrobi
Zdrowie na języku :PPolecam dania: ** Smażone kulki ziemniaczane ** Soczewicę z warzywami ** Fasolkę po bretońsku ** Zapiekankę z cukinią (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) duża świeża papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki curry płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej pól łyżeczki ostrej papryki mielonej lub nieco mniej pieprzu cayenne(...)podawaj zaraz po przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania w sam raz na obiad: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki do obiadu… Sałatka obiadowa z cukinii Sałatka z ogórków i pomidorów Buraczki z cebulką do obiadu Sałata ze śmietaną Surówka z białej kapusty ze śmietaną
Kulinarny S.O.S.będzie jeszcze bardziej kremowy, a danie o wiele smaczniejsze. Składniki: ok. 250 g spaghetti 2-3 łyżki masła lub oliwy 4-5 czerwonych papryk 2 marchewki 1-2 małe cukinie 1 małe opakowanie śmietany zwykłej lub roślinnej 3 łyżki serka mascarpone sól, pieprz Ugotuj makaraon al dente. Warzywa drobno pokrój i podduś na oliwie lub maśle. Przełóż warzywa do ciepłego(...)sosy: ostry i łagodny. Wegetarianie i jarosze mają tutaj szeroki wybór dań: tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami. Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana w sosie chili, faszerowaną cukinię, fasolę płasko strąkową z czosnkiem, brokuły smażone z pomidorami i czosnkiem, warzywa smażone w stylu Hoi An i smażone
Qlinarnie i Qlinarniepuszka ananasa opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka curry 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 opakowanie pektyny ( można ewentualnie dodać pod koniec gotowania - sos będzie bardziej gęsty) sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinie (bez nasion) pokroiłam w niewielką kostkę, zasypałam 2 łyżkami soli i odstawiłam na około 2 godziny
Moja Książka Kucharskapołowy limonki Olej kokosowy (do smażenia) Sos z czerwonego curry 1 łyżka Czerwonej pasty curry (bezglutenowej) 1 łyżka Sosu sojowego, Tamari lub aminokwasów kokosowych 3 ząbki Czosnku 2 cm Kawałek imbiru 400 ml Mleczka kokosowego 1 Papryka (dowolny kolor) 1/2 Cukinii Sok z połowy limonki Pęczek kolendry 1 łyżka Masła orzechowego (u mnie z nerkowców) 1 łyżeczka Płatków chilli(...)piłki do golfa lub mniejsze i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego na dużym ogniu aż nabiorą koloru (nie muszą być ugotowane w środku). Na tę samą patelnię dodajemy pastę curry oraz imbir i czosnek przeciśnięte przez praskę. Smażymy razem kilkadziesiąt sekund następnie dodajemy sos sojowy, masło orzechowe, płatki chilli, posiekane łodyżki kolendry (w nich jest najwięcej smaku, listki zostawiamy
Oslov.lubiącym dalekowschodnią kuchnię. Inspirację znalazłam w książce Smakoterapia . Składniki potrzebne do zrobienia curry z warzywami: 2 płaskie łyżki oleju kokosowego, 1 średniej wielkości cebula, 4 ząbki czosnku, kilka różyczek kalafiora, 4 łodygi selera naciowego, 1 duża czerwona papryka, kilka pieczarek lub boczniaków, 1 niewielka cukinia, 1 puszka ciecierzycy, 500g passaty pomidorowej, 2 garści nerkowców lub blanszowanych migdałów, kawałek świeżego
Gotuj Się Kto Możezabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej(...)Dnia Wegetarianizmu. Kiedy zaczęłam czytać ich 2 tomowe “Jedz i pracuj” okazało się, że jeden zestaw już znam, bo dokładnie taki był na warsztatach. Pamiętam, że robiłam tam pyszne curry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane
Ugotowane pozamiatanepowinno się dania paellą nazywać. Dlatego ja proponuję danie inspirowane pobytem na Fuerteventua i nieco podobne do prawdziwej paelli. Zapewniam, że jest PYSZNE!!! Skladniki 3/4 szklanki ryżu 1 cukinia 2 kolorowe papryki 1 nieduża cebula trochę mrożonego zielonego groszku 2-3 pomodorki (ja użyłam z puszki) ryba (ja użyłam mrożonego mintaja) pierś kurczaka - akurat była w lodówce kilka(...)wszystko zrobiłam na dużej patelni teflonowej. Pierś kurczaka trzeba pokroić w nieregularne kawałki, posypać lekko solą, curry i podsmażyć na oliwie - zdjąć kurczaka na osobny talerzyk. Warzywa pokroić w kostkę i zeszkliłć na oliwie z oliwek - najpierw cebula, później papryki i cukinia, na koniec zielony groszek. Dodać usmażonego wcześniej kurczaka. Na patelnię wsypać szklankę ryżu, mieszć, aż ryż
Kulinarne Inspiracjesiup! Dziś w roli głównej piersi kurczaka z cukinią i papryką oraz biały ryż. Danie, które uwielbiam! Jest na nie tyle możliwości, połączeń smaków i wyboru dodatków: od wszelakich warzyw począwszy a na przyprawach skończywszy. Ja uwielbiam aromatyczne mięso, więc przypraw tu nie brakuje To wdzięczne danie mięsne, które można jadać od rana do wieczora Jeśli chcecie ostrzejszą wersję śmiało(...)dodajcie posiekaną ostrą papryczkę. Jeśli do mięsa i warzyw dodamy pastę curry i mleczko kokosowe powstanie aromatyczny kurczak curry, który równie dobrze komponuje się z jakimkolwiek ryżem, ba! zjadamy nawet z makaronem. Gotowe danie posypcie natką i parmezanem, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1 żółta papryka 1 cebula przyprawy: czosnek mielony, przyprawa do drobiu, sól
Zasmakuj Kuchnifajny sosik, którym można polać ziemniaki. Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek 1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka Farsz: filety z piersi kurczaka 2 szt. jajko kasza manna 2 łyżki natka pietruszki 1 garść curry 1 łyżeczka vegeta lub kucharek 1 łyżka czosnek granulowany(...)mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach
Kuchnia PaulettesSkładniki: 1/4 opakowania makaronu udon 200 g ośmiornicy 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora garść suszonych grzybów mun 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej sos sojowy sól, pieprz chili korma curry … Czytaj dalej Makaron udon z ośmiornicą
czarrna od kuchniSkładniki: 1/4 opakowania makaronu udon 200 g ośmiornicy 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora garść suszonych grzybów mun 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej sos sojowy sól, pieprz chili korma curry … Czytaj dalej Makaron udon z ośmiornicą
czarrna od kuchnioliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę kiełbaski oraz cukinię bez miąższu. Smaż chwilę całość. Gdy cukinia lekko zmięknie dodaj przecier pomidorowy lub ketchup. Trzymaj na ogniu jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami typu curry, pieprz ziołowy etc. Wydrążone bułki faszeruj przyciskając łyżką, tak, by farsz wypełnił całą bułkę. Całość posyp startym serem. Zapiekaj
Mojewlasne.plłyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku (starte na tareczce) 7 goździków utłuczonych w moździerzu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok
Moja Książka Kucharskajeszcze można dodać do kotlecików, aby zupełnie zmienić ich oblicze? Super smakują z dodatkiem fety, a zamiast marchewki czy cukinii świetnie sprawdzi się papryka, batat, lub tarta dynia. Można przygotować wersję z pieczarkami lub z kukurydzą. Zamiast ziół – przyprawa curry. Za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej – można przemycić do nich niemal każde warzywo. Post Pieczone kotlety drobiowe
Poezja smaku