Koktajl ze szpinakiem Zupa kalafiorowa z imbirem i kurkumą Curry z kalafiora Curry z młodych ziemniaków Złota owsianka wzmacniająca odporność Nocny chleb z kurkumą, marchewką i orzechami Słodkie bułeczki – przepis Kotlety z soczewicy i miąższu z sokowirówki Omlet z żółtą cukinią na jajkach od zielononóżki Szarlotka pomarańczowa Ogórki kanapkowe Dorsz
Dorota Smakujekoncentratu pomidorowego -1 puszka pomidorów bez skórki -1 ostra papryczka -2 łyżeczki curry -1 łyżeczka pieprzu cytrynowego -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżka słodkiej papryki -1 łyżeczka ostrej papryki -1 łyżka soli -2 szklanki cukru -1 szklanka octu 10% Umyte cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, solą i odstawić w chłodne miejsce najlepiej
Kulinarne przemysleniaJest naprawdę niezła👌 Składniki: -4 kg cukinii -1 kg cebuli -1,5 kg papryki czerwonej Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Zalewa: -1,5 szklanki octu 10% -1 kg cukru -8 łyżeczek soli -4 łyżeczki musztardy (nie ostrej) -3 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki pieprzu Zalewę zagotować. Dodać warzywa, gotować 10 min. Gorące warzywa z zalewą
Kulinarne przemysleniajednak miksuję domowy hummus, kiedy przygotowuję obiad dla gości z orientalną nutą. Wtedy obok aromatycznego curry i naan podaję hummus. Poza tym pasta hummus świetnie nadaje się do posmarowania tradycyjnych bułek. Niedawno upiekłam bułki, z których zrobiłam pyszną kanapkę z hummusem i grillowaną cukinią. W pełni wegańska kanapka jest przesmaczna i bardzo pożywna dzięki białku zawartym w ciecierzycy
codojedzeniaJest naprawdę niezła:) -4 kg cukinii -1 kg cebuli -1,5 kg papryki czerwonej Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Zalewa: -1,5 szklanki octu 10% -1 kg cukru -8 łyżeczek soli -4 łyżeczki musztardy (nie ostrej) -3 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki pieprzu Zalewę zagotować. Dodać warzywa, gotować 10 min. Gorące warzywa z zalewą
Kulinarne przemysleniaAromatyczny, sezonowy obiad Składniki: placki cukiniowe: 1/2 żółtej cukinii 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy sos: 30 dkg mięsa z szynki wieprzowej 2 … Czytaj dalej Żółte placki z sosem curry
czarrna od kuchniulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry sól i pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków tortilli Surówka: 1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty 1/2 młodej cukinii 2 korniszony 2 pomidory kilka gałązek zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku, koperku ) 1 szklanka jogurtu naturalnego
Czerwień i błękitdzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi. Hinduske curry z sojowym crunch Składniki: na 4 – 5 porcji 150 g sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy
codojedzeniakurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad.Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki: 1 szt filet z kurczaka, 10 dag pieczarki, 1 szt cebula dymka, 1 ząbek czosnek, 1 szt ketchup mały ostry, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku curry, 1 łyżka oliwa z oliwek, 1 szt papryka(...)czerwona Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy posiekaną w kostkę cebulę dymkę, następnie pokrojone w plastry pieczarki i posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki. Na warstwie pieczarek układamy kawałki kurczaka, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy ketchupem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładyni Zupa dyniowa w mocniejszej wersji. Ważnym dodatkiem jest mleczko kokosowe oraz przyprawy curry, kumin, imbir. Wszystko ma słodki posmak, ale podszyty jest on rozgrzewającym i ostrym smakiem, w sam raz na jesienne wieczory. Przepis: Indyjska zupa z dyni 5. Najprostsza zupa krem z cukinii Była już szybka z dyni, to teraz pora na cukinię. W sklepach jest
Bananowe Poledwóch zdań. Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy do smażenia sól(...)łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Zmiksuj mieszankę przypraw. Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.Dynie umyj, obierz, wydrąż. Jeśli jest to hokkaido, nie obieraj.Pokrój w kostkę, posól, możesz oprószyć szczyptą przygotowanych wcześniej przypraw. Upiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Około 15 minut. Na patelni obsmaż pokrojona w kostkę cukinię, możesz
Z Kuchni Do KuchniJeżeli chcecie wprowadzić trochę egzotyki to dorzućcie odrobinę przyprawy curry i kumin. Pamiętajcie aby nie używać warzyw mrożonych, zupa wtedy to totalna klapa. Mrożony może być w niej tylko i wyłącznie groszek. Składniki: 2l wody 3 nieduże ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora Garść fasolki szparagowej 1 malutka młoda cukinia 2 średnie marchewki 150 g jogurtu naturalnego 1 puszka groszku
Czarnawisienkaczosnkowy do krewetek z nutą białego wina, żółtej pasty curry i cytryny przygotujesz w mniej niż 10 minut. Te niesamowite krewetki na maśle z czosnkiem to doskonałe fit danie na obiad, lunch do pracy, kolację lub przyjęcie. Krewetki można podać z tradycyjnym makaronem, makaronem z cukinii lub kalafiorem ugotowanym na parze. Jak zrobić krewetki(...)krewetki, nie zawsze jednak u nas dostępne. Krewetki w maśle Składniki: 6 łyżek masła 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mała cebulka, drobno posiekane 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1/2 -1 łyżeczka chili w płatkach 600g świeżych lub mrożonych krewetek sól morska, sos sojowy lub rybny do smaku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina albo lekkiego bulionu sok z cytryny
Moja Książka Kucharskakurczaka 5 małych szalotek 3 ząbki czosnku 1 cukinia 300 g kurek 250 g wędzonego boczku 500 g bulionu z cielęciny 300 ml śmietany 200 g serka philadephia lub 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki przecieru pomidorowego 200 ml przetartych pomidorów z kartonu ½ łyżki wędzonej papryki w proszku ½ łyżki curry 2 łyżki dżemu z żurawiny 2 łyżki francuskiej musztardy(...)ogniu aby grzyby dobrze odparowały. Przełóż do garnka z grubym dnem lub żeliwnej patelni. Podziel mięso na kawałki i podsmaż na tej samej patelni dodając odrobinę masła. Posyp mięso curry, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż przez 2 minuty i dodaj do grzybów. Usmaż boczek, odłóż na bok na ręczniku papierowym. Lekko przestudzony boczek pokrusz i dodaj do gulaszu. Rozgrzej bulion
codojedzeniaorganizm możemy podzielić na pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn(...)rodzajów surówek. 5. Przygotować zieloną pastę curry do potraw w stylu tajskim. 6. Zakupić sól himalajską i czarną Kala Namak o „jajecznym zapachu”. Idealni pomocnicy kuchenni podczas diety: – wyciskarka do soków – blender kielichowy lub ręczny – temperówka do spaghetti z marchwi lub cukinii W następnym poście przedstawię przepisy
To co kochamgrilla, może służyć też jako gotowy sos do makaronu-mniam....uwielbiam takie produkty Uwielbiam cukinię akurat coraz więcej jej w ogrodzie więc postanowiłam przypomnieć mój stary przepis-jest naprawdę prosty do zrobienia i tani- bardzo mi smakuje a szczególnie nutka mojej ulubionej przyprawy curry(oczywiście jak nie przepadacie za tą przyprawą możecie dać jej mniej
Swojskie jedzonkonaszła, a więc wybaczcie, że bez kombinacji większych Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3 Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką
More food, love and dreams