Ogórasy zrobiłam :-)) Zeszło prawie cały dzień, ale pyszne są i będzie zapas na zimę jak znalazł :). W tym roku robiłam tylko te z musztardą i curry , które bardzo wszystkim smakowały. Musztardowe robiłam już wcześniej, a te drugie w tamtym roku zrobiłam chyba ze 3 słoiczki na próbę i okazały się bardzo smaczne i teraz zrobiłam więcej. Wy zrobiłyście/liście(...)już ??? Teraz o cieście trochę ;)), tak na szybko, na kolację z tego co było w lodówce, bo do sklepu mi się nie chciało iść ;). Jak dodatek cukinia, biała papryka, kukurydza, marchewka, zielenina i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Ja robiłam z jednego ciasta, jeśli, dzieliłam go na 3 części, jeśli potrzebujecie więcej porcji, to składniki trzeba zwiększyć. Smakowite
kruche babeczkipatentem na uzyskanie soczystego, aromatycznego dania. Najczęściej mięso przygotowane w taki sposób obtaczałam w pokruszonych krakersach i zapiekałam. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki rowerowej. Byli zadowoleni :) Składniki: 300 g piersi(...)kurczaka 1 papryka czerwona 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 mała cukina 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą
zadanie-gotowaniewarzywniaka lub na bazarek, patrzę co jest akurat dostępne i dorodnie wyglada. Moja głowa aż wiruje od pomysłów z ich wykorzystaniem! Obecnie mamy sezon na warzywa ciepłolubne, takie jak cukinie, papryki i bakłażany oraz na warzywa korzeniowe, np. buraki i marchewkę i takie właśnie warzywa wykorzystałam do mojej tarty. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów warzywnych i dań wegetariańskich(...)zjadać warzywo lub owoc do każdego posiłku, w sumie minimum 400 g w ciągu dnia. Dużo łatwiej osiągnąć taki poziom spożywając posiłki bazujące na warzywach, np. sałatki, warzywne zupy, curry czy leczo. Poniżej znajdziecie propozycje przepisów obfitujących w różnorodne warzywa: francuski ratatouille włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym 3 przepisy na proste zupy krem pieczone warzywa alla romagnola
Chilli Czosnek i OliwaZielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród(...)zalewie musztardowej autorka: lucynako | blog: czary gary przetwory na zimę - ogórki francuskie autorka: babka w formie | blog: babka w formie przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry autorka: babka w formie | blog: babka w formie Ogórki kanapkowe z curry autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne
Weekendy w domu i ogrodzieczosnkowe i posypać ziołami prowansalskimi. Grillujemy w folii aluminiowej, do momentu aż będą miękkie w środku z chrupiącą skórką. Szaszłyki z ziemniakami, boczkiem i cukinią Ziemniaki doskonale smakują w towarzystwie chrupiącego boczku i delikatnej cukinii. Szaszłyki z udziałem tych składników bardzo szybko znikają ze stołu! Będą zarówno doskonałą przystawką przed daniem głównym, jak i oddzielnym posiłkiem. Wbrew pozorom szaszłyki(...)wykorzystać młode, małe ziemniaki, które będzie można przekroić na pół i nadziać na patyczki do szaszłyków. Należy je wcześniej obgotować w osolonej wodzie. Cukinię kroimy wzdłuż na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Cukinię i plastry boczku zawijamy w ruloniki i nadziewamy na patyczki razem z ziemniakami. Przed grillowaniem można je posypać ulubionymi przyprawami i skropić oliwą
Okiem Blondynki by McBlondilubi smakować różnorodne potrawy. Tak się składa, że ziemniaki można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Jedną z naszych propozycji są chrupiące przystawki z ziemniaków, boczku, bakłażana i cukinii. Aby warzywa były chrupiące, należy je pokroić na cienkie plastry i skropić olejem. Boczek można podać w postaci szaszłyków – wystarczy ułożyć plastry mięsa w ruloniki, nadziać na patyczek i grillować, aż będzie(...)chrupiący. Przystawki nie mogą się obejść bez pysznych sosów np. majonezowo-jogurtowego z ziołami lub ostrego chili. Spośród gotowych kombinacji sprawdzą się między innymi Sos Czosnkowy WINIARY i Sos Curry WINIARY. Sałatka z młodych ziemniaków Danie na grilla z ziemniakami może być zarówno lekkie i sycące. Te kryteria zdecydowanie spełnia sałatka z nowalijkami, czyli młodymi ziemniakami, rzodkiewką i szczypiorkiem
Okiem Blondynki by McBlondilubi smakować różnorodne potrawy. Tak się składa, że ziemniaki można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Jedną z naszych propozycji są chrupiące przystawki z ziemniaków, boczku, bakłażana i cukinii. Aby warzywa były chrupiące, należy je pokroić na cienkie plastry i skropić olejem. Boczek można podać w postaci szaszłyków – wystarczy ułożyć plastry mięsa w ruloniki, nadziać na patyczek i grillować, aż będzie(...)chrupiący. Przystawki nie mogą się obejść bez pysznych sosów np. majonezowo-jogurtowego z ziołami lub ostrego chili. Spośród gotowych kombinacji sprawdzą się między innymi Sos Czosnkowy WINIARY i Sos Curry WINIARY. Sałatka z młodych ziemniaków Danie na grilla z ziemniakami może być zarówno lekkie i sycące. Te kryteria zdecydowanie spełnia sałatka z nowalijkami, czyli młodymi ziemniakami, rzodkiewką i szczypiorkiem
Okiem Blondynki by McBlondiJest gęsty i kremowy. Doskonały też do dań na ciepło. Jak znajdziecie go w sklepie, koniecznie wypróbujcie. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone(...)szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Pasta z bobu z serem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego Ulubionego z Wielunia) 2 ząbki czosnku sól pieprz
Kulinarne przygody Gatitysezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone(...)szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta
Kulinarne przygody Gatitysezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone(...)szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1000 g młodych małych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatityparze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone(...)szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu
Kulinarne przygody Gatitypyszny makaron z kurczakiem, warzywami i nutką Azji :) Składniki: 1 x opakowanie razowego makaronu spaghetti 2 x pierś z kurczaka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kilka oliwek 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki (tylko tą akceptuję!)4 pieczarki ser emmentaler w kostce przyprawy Przygotowanie: 1. Makaron: gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kurczak: Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy(...)sosu sojowego, pokrojony czosnek, szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, mieszamy i zostawiamy na 10-15min. 3. Na patelni na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu), a gdy zmiękną, smażymy kurczaka. 4. Ugotowany makaron wrzucamy do naszej patelni, mieszamy z warzywami i kurczakiem, posypujemy startym serem. Czy to nie proste
Kitchens Alphabetmałe :) Także ilość pieczarek zależy od ich wielkości. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami.Następnie pierś polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy według gustu. Ja użyłem kmin rzymski, chili con carne, bazylia, curry i na wierzch płatki czosnku.Pierś na chwilę odstawiamy na bok, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w grubsze plasterki czy jak kto lubi :) Trzeba pamiętać, że im większe kawałki ziemniaka(...)Filet z piersi kurczaka zawsze układam na folii aluminiowej i zaginam końcówki, żeby nic z soków nie uciekało na dół, tylko żeby się parował we własnym sosie.Zabieramy się za cukinię. Myjemy ją i kroimy kilka plasterków zwykłym obierakiem. Z plasterków można uformować takie kształty jak u mnie, czy parować jako plasterek. Cukinię dodajemy na ok. 7-10 min przed końcem
Parowar Facetaproste, a co najważniejsze przepyszne i bardzo sycące danie. Co kucharz to inna zupa krem z dyni, bo a to więcej marchewki, a to z papryką, z imbirem, z cukinią, z nią można kombinować i zawsze wychodzi pyszna! Czemu nie z mlekiem migdałowym i pikantnym posmakiem? Przepis na spore 2 lub 3 porcje. Składniki: - 400-500g puree z dyni(...)mnie zwykła i czerwona) - 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze - 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka przyprawy curry - 1 łyżeczka papryki ostrej lub 1 świeża, mała, ostra papryczka - 0,5 łyżeczki imbiru - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka, ziemniaka kroimy w cienkie plastry
Be Fit Be Strongczosnek, cebulę, cukinię pokroić w kostkę i talarki do marchewki wsypać pokrojoną cebulę i dodać mieszankę przypraw garam masala Royal Brand i dusić z 2 minuty wsypać pozostałe składniki: cukinię, czosnek, paprykę, pomidory dusić wszystko z 5 minut na koniec wlać chochelkę rosołu z kurczaka dusić wszystko z 15 minut na średnim ogniu na koniec wsypać koperek i wymieszać pyszne(...)bułką........SMACZNEGO!!!przyprawy z Indii GARAM MASALA Royal Brand do drobiu, mięs, ryb - produkt naturalny,nie zawiera glutaminianu sodu - opakowanie: 30 gram - smak: cierpki i pikantny - zapach: podobny do curry, aromat Indii - zastosowanie: uniwersalne, do ryb, mięsa, drobiu, szczególnie do dań indyjskich, nadaje im smak orientu - skład: kozieradka, kmin, kolendra, gorczyca, goździki, pieprz, cynamon, anyż, czosnek, kminek
W Mojej Kuchni Lubię