Makaron ryżowy z krewetkami to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Danie przygotujemy bardzo szybko i a swój smak zawdzięcza wykorzystaniu dosłownie kilku składników i przypraw. Makaron ten
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najpopularniejsze placki warzywne to te zrobione z tartych ziemniaków. Większość z nas je uwielbia, jednak placki warzywne można też przygotować z innych warzyw. Na przykład cukinii lub dyni, a ja ostatnio zrobiłam placki brokułowe. Do zrobienia tych placków, oprócz podstawowego składnika, którym jest brokuł dodałam jeszcze dwa starte ziemniaki. Placki brokułowe to świetny pomysł na letni, bezmięsny obiad, a przygotowuje(...)cebula 50 g startego żółtego sera 1 duże jajko lub 2 mniejsze 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka zielonego koperku sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Placków brokułowych: Brokuła podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić
Danka PichciJesienna zupa dyniowa Z czym, w sensie kulinarnym, kojarzy nam się późne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii(...)litr bulionu, rosołu lub ostatecznie może być również kostka rosołowa szklanka jogurtu naturalnego kilka ząbków czosnku 200g śmietankowego sera topionego 2 cebule średniej wielkości przyprawy (curry, kurkuma, kminek, kolendra, sól, pieprz, ew. chili) łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w małą kostkę. Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić
Aromatyczne PodróżePoniżej znajdziecie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na smaczną sałatkę z pora i groszku . Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu i całą pewnością będzie wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!artykułu jak je zamrażać i po co Papryka – oczyszczona, pokrojona w kostkę i wrzucona do teorebki – świetna później jako dodatek do zup, gulaszy, zapiekanek. Cukinia – zobacz wpis Jak mrozić cukinię. Dynia – zobacz wpis Jak mrozić dynię . Rabarbar – zobacz wpis Jak mrozić rabarbar Czereśnie – zobacz wpis Jak mrozić czeresnie Szczaw, Botwinka – zobacz wpis(...)rozmrożeniu możemy przygotować z niej np. pastę kanapkową Resztki surówek np. z marchewki – zamrażamy w małych pojemniczkach np. silikonowych – po zamrożeniu przekładamy do torebki foliowej – mogą wzbogacić gulasze, curry, bigos Ananas – nadmiar dojrzałego, świeżego ananasa mrozimy obierając go, krojąc w kawałki i układając je w zamrażarce w małych odstępach na tackach – po zamrożeniu ananasowe kostki wrzucamy zbiorczo do torebki foliowej
Dorota SmakujeKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wybór dyni, to ona ma nadać smak i przede wszystkim teksturę twojej zupie. Nie używaj zwykłej dyni makaronowej te są totalnie bez smaku i aromatu, sama dynia, tak jak cukinia czy tofu nie mają smaku, są dość mdłe, ale dzięki temu łączą się idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej(...)oliwę z oliwę - sprawdź czy nie jest gorzka w smaku, albo olej kokosowy, lub olej rzepakowy tłoczony na zimno. Te trzy rodzaje tłuszczu sprawdzą się najlepiej. Dynię posyp przyprawą curry, i odrobiną miodu lub syropu klonowego. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut ( w zależności od wielkości ) pieczemy w temp. 220 -230 stopni C. Na blaszkę wrzuć również
SMYKWKUCHNIłyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą(...)vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli, na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. – Z cukinii zrobić makaron za pomocą specjalnej temperówki
To co kochamsuszone morele w amaretto. To tylko kilka przykładów i zdjęcia poniżej :-) Kolejny rozdział to suszone warzywa: mamy tutaj pomidory, rzodkiewki, czipsy z batatów o smaku barbecue, czosnkowe czipsy z cukinii, pomarańczowo - miodowe czpisy z buraków - mniam :-) Następny rozdział to ruloniki: ruloniki borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji(...)mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę dziękuję
kruche babeczkiDzień dobry,Pamiętacie, że postanowiłam w tym sezonie przygotować bób inaczej, ciekawiej? Był już korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią, a dziś przedstawiam wam przepis na hummus z bobu. Hummus to moja ulubiona pasta na kanapki, zazwyczaj przygotowuję ją z ciecierzycy lub białej fasoli. Byłam bardzo ciekawa, jak w tej roli sprawdzi się bób.Pastę z bobu przygotowuje się(...)cytryny (plus cytryna do polania gotowego hummusu) opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy za'atar (patrz oryginalny przepis), u mnie marokańskiej Ras el-Hanout* sól, pieprz * Ras el-Hanout - curry, kolendra, kumin, papryka, sól, koper włoski, pieprzPrzygotowanie: Bób ugotuj i obierz z łupinek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Gotowy polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Świetny z chrupkim
Chilli Czosnek i Oliwasosie pomidorowym . Jeśli jesteście częstymi gośćmi na stronie, zapewne wiecie, że wszelkiej maści klopsiki i pulpeciki pojawiają się w mojej kuchni regularnie. Greckie soutzoukakia czy delikatne klopsiki z cukinią są pyszne, ale te klopsiki z fasoli mogą z nimi dzielnie konkurować! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU W ege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym – szybki obiad Te klopsiki bez mięsa(...)komosą ryżową. Spróbujcie ich też z dodatkiem pełnoziarnistego makaronu – pycha! Sprawdź też inne pyszne pomysły na obiad bez mięsa: Tofu w sosie pomarańczowym Minestrone – włoska zupa jarzynowa Curry z dynią i soczewicą Halloumi zapiekane po grecku Drukuj Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe
Na-talerzu.plZupa z dyni piżmowej to idealne danie nie tylko na chłodną porę. Taka pyszna fit zupa z dyni nie tylko doda wigoru, ale i rozgrzeje oraz
A to pestkapomidorów, cebuli albo papryki. Do mięsa mielonego najlepiej będą pasować ziemniaki w formie purée. W ten sposób przygotujesz słynną angielską zapiekankę pasterską lub indyjską zapiekankę z mielonej jagnięciny, doprawioną curry oraz świeżą kolendrą. Do pieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek śmietanowego sosu oraz tymianku i rozmarynu, żeby przyrządzić proste i smaczne danie. Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso(...)się będzie większość warzyw: brokuły, kalafior, marchewka czy papryka. Smak ziemniaków świetnie podkreślą czosnek i cebula , zwłaszcza lekko podsmażone przed pieczeniem. Wyborne danie powstanie także z połączenia pomidorów oraz cukinii – to rozwiązanie doskonałe w lecie, kiedy trwa sezon na te warzywa. Wybierz pomidory o stosunkowo małej zawartości soku, np. malinowe. W zimie można zastąpić je warzywami suszonymi. Wszyscy, którzy lubią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dnia Wegetarianizmu. Kiedy zaczęłam czytać ich 2 tomowe “Jedz i pracuj” okazało się, że jeden zestaw już znam, bo dokładnie taki był na warsztatach. Pamiętam, że robiłam tam pyszne curry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane(...)dobry plan tego, co będziemy jeść, ale też pozwolić sobie na improwizowanie. Co bym ugotowała z pierwszej części książki? Uwielbiam kiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku
Ugotowane pozamiatane