polskie Dziady z celtyckimi obchodami Samhain, pierwowzoru dzisiejszego cukierkowego, strasznego święta. Obydwa święta są bardzo klimatyczne i nieskomercjalizowane, co jest ogromnym plusem, mają głębszy przekaz, a nie płytkie kolekcjonowanie cukierków, w zasadzie nie wiadomo po co. W każdym razie, nie mam nic przeciwko straszeniu się w ten dzień, dlatego przygotowałam razem z Tosią coś specjalnego i obrzydliwego. Jeszcze kilka
Przepysznik - BLW i nie tylkosmakuje tak samo nie wiem. Dostałam przepis na kwas na bazie wody, karmelu i drożdży - jak zrobię na pewno podzielę się przepisem. Hitem za to dla mnie, są pyszne cukierki i przekąski, w ogóle nie dostępne w polskich sklepach. Z przekąsek moimi faworytami są sucharki w przeróżnych smakach - od śmietankowych i serowych po grzybowe i smak galarety z chrzanem
sierotka maRysia w kuchniosobiście nie mam nic przeciwko :) Jednak niestety nie mam okazji aby w jakikolwiek sposób celebrować dzisiejszy dzień :( A zawsze marzyło mi się chodzić po domach przebrana i zbierać cukierki! :D A moze Wy coś szykujecie? Albo idziecie na jakąś tematyczną imprezkę? :) W sumie...teraz tak myślę...dzisiaj od 17.00 do 19.00 wybieram się na Special Class Zumba
breakfast of dreamsktórej kładziemy polędwiczkę, zwijamy ją jak rolkę sushi, dociskając szczelnie. Celem jest takie zawinięcie mięsa, aby nie było w środku powietrza. Pojedynczo skręcamy boki tak jak byśmy zawijali cukierki : ) Nadmiar folii warto skręcić porządnie aby nie dostała się woda z zewnątrz. Tak przygotowane mięso wkładamy do naszego garnka. Mięso gotujemy 90 minut. Z racji tego, że jest to domowa
Right Behind The Kitchenmarmoladę, wymieszać i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarować kulki czekoladą i obtaczać w cukierkach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 70 g cukru pudru 150 g masła szczypta soli 2-3 łyżki marmolady tabliczka czekolady deserowej 2 łyżki mleka cukierki, owoce lub bakalie do dekoracji Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać i przesiać. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 180 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 7 różnokolorowych galaretek: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona, różowa do dekoracji: masa maślana masa cukrowa kolorowe cukierki Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy z białek. Wlać olej i zmiksować na wolnych obrotach tylko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZnowu dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialikier, długo się za niego zabierałam ale warto było - od teraz mój ulubiony :) Mój likier to wersja skrócona bo na ogół we wszystkich przepisach jest napisane aby czekać, aż cukierki same się rozpuszczą w spirytusie. ma też jedną wadę ... za szybko znika ;) Składniki : 600g kukułek 500ml spirytusu 530ml zagęszczonego mleka słodzonego (1 puszka) 300ml zagęszczonego mleka niesłodzonego 500ml wody
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...chce mi się wszystkiego co piernikowe i kakaowe! Kocham zapach pieczonego ciasta, a te cynamonowe nuty unoszące się w powietrzu...mmmm! Chociaż ostatnio mam jakąś dziwną fazę na jedzenie cukierków... och te słabości! To NADE wszystko kocham te swoje fasolowe wymysły! I wy pokochacie! <3 SKŁADNIKI (u mnie 16 pierników) - 2 jajka - puszka białej fasoli (240g) - odżywka białkowa
fitolarun.blogspot.comŚliwkę w czekoladzie lubi większość ludzi..mówię o tych obłędnie dobrych cukierkach w fioletowych, szeleszczących papierkach.. Dlatego też czekoladowe domowe powidła mają rzeszę zwolenników... A wiecie jak wspaniale komponuje się taka mocna czekolada z chili? obłędnie.. i nie mówię o ostrości, która wypala kubki smakowe, ale o takiej która podkreśla dobro i smak gorzkiej czekolady. Przepisu
kawawszklanceclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hmm..cukierki estragonowe, pizza z estragonem, kakao z estragonem….ale mogło by być bajecznie , spokojnie i sielsko ..gdyby tylko zioła chciały działać , tak jak matki sobie tego życzą …póki
Ogrodnik w podróżyBarwniki oprócz oczywistych produktów, jak galaretki owocowe, soki, żelki czy napoje gazowane, możemy znaleźć także w innych, mniej oczywistych produktach jak: musztardy ketchupy zupki instant gotowe sosy dżemy kawior cukierki na kaszel miód sztuczny alkohole - wina, likiery Jak widzicie, trzeba mieć się na baczności i czytać etykietę każdego produktu, który wkładamy do koszyka. Dlatego właśnie przygotowałam dla Was listę
Powiedz dietom nie