który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro i zło, "fougasse a l'huile d'olive" płaski chlebek z oliwą, oreillettes - ciasteczka przypominające faworki, calissons - cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie, galaretka pigwowa oraz kandyzowane i świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem, to chciałabym pojechać
Chilli Czosnek i Oliwatutaj macie wolną rękę :) Pierniki postanowiłam dać jako małe podarunki, a resztę powiesić na lampie i choince. Do każdej paczuszki z 4 piernikami dodałam również kilka polskich cukierków (Krówki, Raczki itd.), a w jednej z nich znalazł się również nasz pasztet pomidorowy (koleżanka go uwielbia!). Aaaaale pachną i chrupią, ale nie są skamieniałe
Kitchens Alphabetkładziemy na folii spożywczej i formujemy prostokąt.Na każdy nakładamy plasterek wędliny , plasterek sera i kawałek obranego wcześniej jabłka.Pomagając sobie folią delikatnie zwijamy roladki i tak zapakowane ( jak cukierki ) zostawiamy na ok. 10 minut.Na patelni rozgrzewamy olej.Obsmażamy roladki z każdej strony i na wolnym ogniu smażymy ok. 10 minut obracając od czasu do czasu , by nie dopuścić
Ostra na Słodkoobaw o to , że w środku nam trafi się coś na co nie mieliśmy ochoty czy też coś na co jesteśmy uczuleni.Ściana wypełniona przeróżnymi wafelkami , batonami i cukierkami , z których to jak się później dowiedziałam powstają tak popularne i lubiane w tym miejscu koktajle i szejki.Wybór taki , że głowa boli i każdy znajdzie coś dla siebie – mamy
Ostra na Słodkopapierem do pieczenia o wymiarach ok. 25×30.Pieczemy 20 minut / 180C.Zostawiamy do ostudzenia. WARSTWA MIĘTOWA:Landrynki wkładamy do garnka.Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! ) W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop
Ostra na Słodkokosteczkę , marchewki w cienkie plasterki.Na papierze do pieczenia układamy przygotowane ryby , pokrywamy warzywami.Posypujemy jeszcze odrobiną soli , pieprzu i chili.Dodaejmy plasterek cytryny i świeżą gałązkę rozmarynu.Zamykamy , boki zwijamy jak cukierki i wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika.Czas pieczenia zależy od wielkości ryby – ok. 25-30 minut.Podajemy gorące!Smacznego
Ostra na Słodkowygrywał nagrodę główną czyli ,, Piernikowego Zlepiucha,, !. W dzień Wigilii pachniało w domu lasem, bo w pokoju stanął dumnie świerk ozdobiony czerwonymi jabłkami, Aniołkami z waty, pierniczkami - prosiaczkami oraz mnóstwem cukierków. Dom był odświętnie przybrany kolorową bibułką i nowymi dywanikami z gałganka. Jedną z piękniejszych tradycji jaka dzieci pielęgnowały co roku był cud ,,dzielenia się,,. Do wspólnego kosza każdy
Apetyczna babeczkanadać się jako świetny prezent. Wystarczy przesypać do ładnego słoiczka i udekorować go wstążką, takie prezenty są najbardziej zapamiętywane :) Do tej mieszanki możecie dodać naprawdę wszystkiego: kruszonych cukierków, orzechów, cynamonu, chili, .... i z każdym tym dodatkiem smak będzie nie zapomniany. Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna Składniki:1 szklanka
Niezły Młynekczarnej porzeczki, na który wykładałam krem porzeczkowy. Na koniec boki i wierzch tortu obsmarowałam naszym kremem. Boki obłożyłam wafelkami w czekoladzie, obwiązałam je niebieską wstążką. Na wierzch wysypałam cukierki M&M. Widzicie jak prosto?SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeŚwięta zbliżają się nieubłaganie, więc przyszła pora na pieczenie pierniczków. Dzisiaj proponuję przygotować łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Jest to najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. W zeszłym roku napiekłam pierniczków z tego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto "Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Ciasto "Krówka"- Składniki:ciasto:2 szklanki mąki krupczatki1 szklanka mąki zwykłej pszennej2 jajka250 g poszatkowanego zimnego masła4 łyżki miodu1/2 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa śmietanowa:500 ml śmietanki
Słodka StronaSernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki: ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4
Słodka Stronaminut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą niedużej szklanki krążki, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. Na każde ciasteczko wykładamy cukierki lekko dociskając je do ciasta.Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów.Moje posty
Słodka Stronaznowu kruche ciasteczka. Ostatnio miałam ciasteczkowy okres :D.A takie ciasteczka można zapakować na drugie śniadanie dzieciaką i będą zachwycone. Fajnie jest też, dać je w pudełku zamiast cukierków na poczęstunek dla dzieciaków w przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny.Składniki: (na ponad 20 ciasteczek)1,5 szklanki mąki125 g margarynyjajkopół łyżeczki proszku do pieczeniałyżka
Moje pyszne gotowaniepłot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy i dekorujemy według własnego uznania, cukierkami i pierniczkami :)Wesołych Mikołajek
Niezły Młynek