ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:283/728)

Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Wspomnienia z warsztatów kulinarnych Lidl'a 106

bardzo, człowiek został postawiony przed faktem dokonanym. Nie dość ,że musiał przyrządzić, to i zjeść. Karol Okrasa to człowiek o niesamowitej wiedzy, który tak jak ja niejednokrotnie improwizuje z ciekawym skutkiem. Człowiek, który ma odpowiedź na każde pytanie. To człowiek, który gotuje, bo kocha to robić! Oczywiście  otrzymaliśmy również książkę  z autografem przed jej oficjalną premierą. Warto

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 158

Zwykle robię bigos z kapusty kiszonej, choć bardziej popularne są chyba bigosy mieszane – z kapusty kiszonej i białej (surowej). Byłam ciekawa, jak smakuje bigos z białej kapusty bez kapusty kiszonej, dlatego wypróbowałam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Terliczki (Podkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka

Trzeci talerz
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 121

Witaj w nowym poście kulinarnych inspiracji. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zaciekawi - napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli upichcisz coś z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage  Lady Och Mistrzyni  - będzie mi bardzo miło. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany -  3 lata i dwa miesiące

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Smyk w kuchni i nie tylko! 104

Waszym oczekiwaniom, pytaniom i sugestiom, postanowiłam rozszerzyć swoją stronę o tematykę, która jest bliska mojemu sercu. A mianowicie na tej stronie od dzisiaj będziecie mogli jak zawsze znaleźć wiele ciekawych przepisów opatrzonych zdjęciami mojego autorstwa, ale także będę chciała pokazywać Wam to co kocham robić, poza gotowaniem, to co mnie interesuje i to na co poświęcam swój czas. Będę

SMYKWKUCHNI
Bosacka po polsku – spotkanie promocyjne 167

owsianych, „bo zdrowe”. Przemilczę ich tok rozumowania, że gluten=pszenica jedynie. Po co ‚mądrych inaczej’ wyprowadzać z błędu? Kasia Bosacka – Ambasadorka kuchni polskiej Sporo było także ciekawych opowieści z czasów o których niewiele wiemy, bo nie ma możliwości, aby Kasia się nimi dzieliła. Raczej niezbyt często w programach telewizyjnych, gdzie jest gościem dadzą jej spokojnie poopowiadać

Mr. Taste
Murzynek z orzechami 135

próbować nowości. Ten przepis bardzo mi się spodobał - niby taki zwykły, ale jednak dodatek orzechów świetnie wzbogaca jego smak. Dla kogo: dla fanów orzechów dla lubiących zwykłe ciasta z ciekawym dodatkiem dla chcących spróbować murzynka w nowej odsłonie Składniki na ciasto: 250g masła szklanka cukru 3 łyżki kakao łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki wody 4 jajka 2,5 szklanki

Mania Wypiekania
Sałatka z selera z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 176

wiejskich. Poza publikacją, o której wspomniałam, dostępna jest również inna publikacja LGD Eurogalicja, wyróżniająca się pięknymi zdjęciami podkarpackich, galicyjskich potraw, wykonanymi przez Tadeusza Poźniaka – „Tradycja, smak i wdzięk” oraz ciekawa „Księga tradycji i smaków Eurogalicji”. Składniki: 200 g selera 200 g ziemniaków 100 g ogórków kiszonych 100 g cebuli szczypiorek sól i pieprz majonez Seler i ziemniaki myjemy szczoteczką

Trzeci talerz
Blogerzy w hotelowej kuchni - nasze zupy w Hilton Garden Inn Airport 191

Dzień dobry! Od kilku tygodni w hotelu Hilton Garden Inn Airport trwa bardzo ciekawa akcja "Blogerzy w hotelowej kuchni". Co tydzień różni małopolscy blogerzy przygotowywali swoje autorskie menu, które zostało zaserwowane w ramach oferty Quick lunch. Akcja ta polega na wydaniu lunchu (2 dań, zupy/przystawki i drugiego dania) w bardzo krótkim czasie. Restauracja gwarantuje, że od wejścia

Pora coś zjeść
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 222

koniec września nakładem wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się najnowsza książka kulinarna Darii Ładochy. Jej pierwsza książka o kuchni tajskiej zachwyciła mnie, dlatego bardzo byłam ciekawa kolejnej pozycji.  Całkiem niedawno otrzymałam pachnący nowością egzemplarz od Wydawnictwa :) "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - już sam tytuł sprawia, że z pewnością każdy z nas pomyśli od razu - to coś dla mnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Skrzydełka kowbojskie. 134

krowami a nie kotami panowie się uganiali. "Kotboj" i już! Czym się zatem to towarzystwo posilało? Idąc tropem Maćka, zajrzałam na amerykańskie strony z przepisami kulinarnymi. Znalazłam tam kilka ciekawych pozycji, ale doszłam do wniosku, że nie będę tego tematu traktować wprost. Przyświecać mi będzie jeden cel, prostota wykonania i minimalna ilość składników użytych w daniu. Maciek pisał

zadanie-gotowanie
Ekologiczna żywność od Biona :) 172

będzie ich coraz więcej, bo mam kilka pozycji, które bardzo chciałabym spróbować.  BIONA to brytyjska marka produkująca żywność organiczną, odpowiednią dla wegetarian. Oferta jest niezwykle szeroka i ciekawa. Znajdziesz tu między innymi: soki, przekąski, makarony, sosy, słodycze. Składniki użyte w produktach pochodzą z czystych i naturalnych terenów, na których nie używa się pestycydów i herbicydów ani GMO. Żywność

Zdrowie na języku :P
Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą 210

francuskiego są doskonałą przekąską na każdą porę dnia i nocy. Kto kocha pomidorki i ser feta będzie w niebie po zrobieniu tego przepisu Dodatkowo, mini tarty urozmaiciłam czarnuszką, jestem ciekawa czy Wy ją lubicie, czy w ogóle już jej próbowaliście? Ja poznałam ją dopiero około 2 lat temu, kupując na próbę bułki z czarnuszką – zakochałam się Wracając

Kuchnia Bazylii
Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru 150

mąkami przypomniałam sobie o mące kasztanowej, z którą powstały niedawno ciasteczka i połączyłam ją w przepisie z mąką kokosową. Stąd też kolejny pomysł na bezglutenowy spód do ciasta o ciekawym, słodkim smaku.  Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła, tak jak same kasztany rok temu :) Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru Spód

FitKot
Jedliście kiedyś geranium...? Panna cotta 144

miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem ciekawa, ukośna linia między masami gubi się w pastelowych barwach. Niemniej deser wyszedł wyśmienity. Nieoczywisty, delikatny smak geranium sprawia, że goście zaczynają się głowić, co to właściwie jest. Całość jest lekka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Potrawka cieleca z kuchni francuskiej 161

znowu przepis sprzed lat... co pewnie widać po zdjęciach. Szperam ostatnio po moich archiwach w poszukiwaniu ciekawych przepisów i nadających się do publikacji jeszcze jako tako zdjęciach. Dzisiaj znalazłam dla Was potrawkę cielęcą i postanowiłam ja pokazać ze względu nie tylko na smak, ale jako ciekawostkę, klasykę z kuchni francuskiej godną uwagi. Może zechce ktoś ją zrobić, jeśli lubi

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania