tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania. Owszem, nadal robię te nudne rzeczy, jak maczanie kilkuset ciastek w czekoladzie, ale też dostaję większość tych fajnych, ciekawych zleceń. Ostatnio namalowałam Olafa, mistrza Yodę z Gwiezdnych wojen , a dzisiaj nawet głowę konia. Po drodze trafił się też pies; zamówienie było niesprecyzowane, więc wybrałam poczciwego Reksia. Następnego dnia Henryk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKarkówkę zazwyczaj grillujemy bądź zapiekamy jako wędlina do kanapek. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Karkówka w tym wydaniu jest ciekawa w smaku, soczysta z domieszką ciągnącej się serowej kołderki :) Składniki: - 1 kg karkówki - 2 małe cebule - 300 g sera żółtego - majonez - czosnek granulowany - wegeta Przygotowanie: Plastry karkówki rozbijamy i układamy na brytfance wyłożonej folią aluminiową i podlewamy niewielką
Zainspirowana w kuchnimogłam się doczekać, kiedy w wolnej chwili będę mogła ją przeczytać. Z wielkim zainteresowaniem, chęcią i przyjemnością czytałam ową książkę i zostałam w pełni usatysfakcjonowana. Poznałam wiele nowych i ciekawych informacji, pogłębiłam swoją wiedzę na temat dysfunkcji układu pokarmowego, które mogą wpływać na powstawanie coraz to częściej występujących i rozpoznawanych wzdęć. Zdobyte mądrości przydadzą się nie tylko
Zdrowie na języku :PUwielbiam przygotowywać najróżniejsze wersje tortilli. Niby zwyczajny placek, a z odrobiną dodatków, ciekawym złożeniem, zapieczeniem może stać się wspaniałym daniem, które zachwyci nie jedną osobę. Ostatnio dostałam wspaniałą patelnię grillową, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną grillowaną tortillę z kabanosem i dodatkami. Spróbujcie. Pyszna grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami Pyszna grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami
Słodkie okruszkiKlasyczna owsianka śniadaniowa, ale z jabłkami w trzech odsłonach - musem, chipsami i jabłkami na surowo. Ciekawa kompozycja, jeśli dodatkowo wzbogacimy smak o świeży imbir i mały dodatek miodu. Mamy gęstą, ale jeszcze płynną konsystencję owsianki z chrupiącymi jabłkami i wyraźnym, orzeźwiającym smaku
Milion Smakówmiałam okazji odwiedzić tego pięknego kraju, jestem pewna, że prędzej czy później to nastąpi. Tymczasem w pełni oddaję się podróżom kulinarnym przeglądając różnorakie książki kucharskie będące doskonałym źródłem wielu ciekawych przepisów i informacji. A trzeba przyznać, że kuchnia włoska doskonale odzwierciedla kuchnię roślinną. Posiada pełen wachlarz dań wegetariańskich, z mięsa można więc spokojnie zrezygnować, natomiast do wielu dań dodaje
Roślinna - blog wegańskiwłaśnie wtedy po raz pierwszy jadłem taką zupę i bardzo mi zasmakowała, i w ogóle sama koncepcja używania świeżego ogórka poza sałatkami i kanapkami stała się bardzo ciekawa. Od tamtego czasu minęło 8 lat, dlatego też nawet nie próbuję odtworzyć jej ze smaku. Nie ma to znaczenia. Pozostaje główny składnik, czyli świeży ogórek. Coraz częściej mamy ciepłe
BlendmanByło trochę o herbacie, teraz coś na temat kawy. Tym razem jednak amatorzy kawy sami muszą trochę poszperać aby dowiedzieć się mnóstwa na prawdę ciekawych rzeczy. Na koniec czeka mała nagroda w postaci karty eksperta. Pamiętajcie tylko aby mieć podłączoną drukarkę, najlepiej kolorową:) Dobrej zabawy:) Karta Domowego Baristy
Ukojenie Podniebieniadomu obrady jakie ciasto mam upiec na niedzielę. Ciasto czekoladowe to najbardziej lubiane ciasto przez moje dzieci. Więc kiedy im zaproponowałam czekoladową babkę nie mieli żadnych obiekcji. Byłam jednak ciekawa, co powiedzą na babkę czekoladową o smaku miętowym. Oczywiście, że nie zdradziłam im tajemnicy, że doprawiłam ciasto miętowym likierem. Babka o smaku miętowym przyjęła się. Była tak delikatna
codojedzeniaCiekawa w smaku i szybka w przygotowaniu sałatka to w okresie letnim bardzo potrzebna rzecz :) Tym bardziej, że sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz
Tagebuch po polskuszatkują – wybierz, co preferujesz Roztapiamy masło na patelni i wrzucamy do niego pokrojone liście cykorii oraz słonecznik Smażymy chwilkę na średnim ogniu (1-2 min) Gotowe! Uwagi Ciekawą wersją jest także opcja „na słodko” – podczas smażenia dodajemy na patelnię łyżkę miodu lub miodku majowego. Szczególnie z syropem mniszka cykoria komponuje się świetnie! Osobiście lubię także
Mr. Tasteofercie znajduje się cała gama przypraw, bakali, oryginalnych smaków kaw i herbat, a ponadto możemy tam zakupić różne niespotykane na co dzień kasze czy nasiona i wiele innych ciekawych rzeczy. Powiem szczerze strasznie długo zajęło mi wybranie produktów, bo tylu wspaniałych rzeczy w jednym miejscu jeszcze nie widziałam, niektórych produktów nawet nie znam i nie miałam okazji próbować :) Serdecznie
Kuchnia z widokiem na ogródbył nowy singiel zespołu Hans Like Houses "Colourblind". Serial "The Last Man On Earth" jest zdecydowanie najlepszym serialem, który zaczęłam oglądać w lutym. Świeża dawka humoru w połączeniu z ciekawymi bohaterami daje świetny serial, który umili wieczory. Zdecydowanie polecam
wegujemySzarlotka - obok sernika - jest tym ciastem, które mogę jeść zawsze i wszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu
Czary - gary w kuchniprzygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi ciekawą metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :) Czas przygotowania: Porcje: forma na ciasto Składniki w temperaturze pokojowej: Kruszonka
SzczyptaSmaQ