ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:280/728)

Mleko z nasionami chia 110

namoczeniu w płynie włóknik tych nasion szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) tworząc koloid czyli pianko-galaretkę.    Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam

To co kocham
Sałatka z pęczaku 126

sałatce kaszy pęczak z warzywami. Jest dość ostra za sprawą sosu, a właściwie musztardy i czosnku. Chrupiąca papryka i kukurydza nadaje jej ciekawą teksturę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Składniki: • 2 torebki kaszy pęczak • 1 puszka kukurydzy • 1 czerwona papryka • garść pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku Sos • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka musztardy

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z kruszonką 141

Bardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często

To co kocham
Sernik adwokacki 153

drugi dzień świąt ciekawa jestem, czy już jesteście przejedzeni, czy dopiero dzisiaj nastapi punkt kulminacyjny. Ja delektuję się sernikiem z likierem jajecznym, mało słodkim i prawie dietetycznym, na dodatek bezglutenowym. Dekorację można dostosować do każdej okolicznośći, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego

To co kocham
Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami 129

wołowe są dość pracochłone, ale czasami można poświęcić cenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju

To co kocham
Ciasto Krówka 132

bogato. Ja niestety hedonistką nie jestem i takie pychotki degustuję z wyrzutami sumienia, ale rodzina owszem, nie odmawia. Kariera kulinarna tej Krówki może nie jest ciekawa ale  krótka. Dość dawno, kiedy jadłam ją pierwszy raz, bardzo mi zasmakowała, dlatego też wzięłam przepis. Niestety  potem zawsze kojarzyła mi się z osobą, która

To co kocham
Zupa brokułowa z pieczarkami 142

styczniowe chłody, a równocześnie jest to dobry pomysł na przemycenie brokuła dla niejadków. Zupa mega-nie-fotogeniczna niestety, bo pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: • 1 mały brokuł • 1 cebula • 500 g pieczarek • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki

To co kocham
Płatki śniadaniowe, Corn Flakes, wspólpraca z marką LUBELLA. 140

pojawią się przepisy na smaczne i zdrowe śniadania z wykorzystaniem otrzymanych produktów :) Marka LUBELLA kojarzy się nam najczęściej z makaronami, płatkami śniadaniowymi.. w ofercie firmy znajdziemy dużo innych ciekawych produktów np. kasze, mąki, przekąski. Zachęcam do odwiedzenia strony : http://www.lubella.pl

Kuchnia z widokiem na ogród
Chakalaka 229

się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 żółtej papryki, 1 białej cebuli, 3 ząbków czosnku

Wyprawy kulinarne
Bigos z grzybami (Wigilia) 193

się w nim czuć tylko smak grzybów i kapusty. Bigos z kiszonej kapusty można przygotować na 1 - 2 dni wcześniej, wtedy nawet po podgrzaniu jest jeszcze smaczniejszy.  Jestem ciekawa, czy podobny bigos gości na Waszym świątecznym stole i co w nim musi się obowiązkowo znaleźć?  Składniki: (porcja na 2 - 3 osoby) 1 kg kiszonej kapusty

Kuchcik gotuje
Pieczeń wieprzowa w aromatycznym sosie 150

potrzeba mięsa i tyle. Zajadam dania wegetariańskie i wegańskie ze smakiem ale jak potrzeba mi białka zwierzęcego to zajadam mięso. Tym razem przygotowałam pieczeń wieprzową, pyszną i aromatyczną w ciekawym sosie porowym, polecam wszystkim mięsożercom. Pieczeń wieprzowa w aromatycznym sosie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z kaszą pęczak 157

Lidl, wystarczy zebrać 6 naklejek i potem wymienić je na książkę, za którą zapłacimy 1 grosz, akcja trwa do 30 listopada. Czy warto? Raczej tak, bo widzę tam zbiór ciekawych przepisów, które każdy może wykonać w domu. Tylko kilka jak dla mnie odpada ze względu na dostępność składników. Wracając do łopatki, to zanim wklepałam przepis na blog już kilku

Blondynka Gotuje
Cytrynowiec 380

cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam! Ps. Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku

Domowa cukiernia Ewy
Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie 396

wypełnionych szpinakiem i ciągnącym się serem. Smaku nadaje wędzony boczek i kremowy sos z natka pietruszki. Przugotowując ten wpis zapraszam Was na zaprzyjaźniony portal Kobiece Porady gdzie znajdziecie wiele ciekawych artykułów i  przepisów kulinarnych . 600 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz 300 g mrożonego szpinaku 1,5 łyżki masła 3 ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku

VioletoweKucharzenie
DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK 128

roku , niestety zostały tylko 8 szt.bo reszta przez moje rozmowy z siostrzenicą,spaliły się na węgiel ,co jeszcze do tej pory się nie zdarzyło.Tak więc zdjęcia nieciekawe,ale co tam...   3 szkl.mąki 2 szkl.skwarek 1 szkl.cukru pudru kupiec 3 jajka 1 op.cukru waniliowego szczypta soli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Skwarki zemleć.Wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce.Wyciąć ciastka,piec

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki