moja rodzina rozsmakowała się nim bardzo. Piekłam 2 dni temu i prawie już go nie ma. Część rozdałam znajomym, aby posmakowali tego specjału i bardzo ciekawa jestem ich opinii. Przepis na niego wzięłam ze strony internetowej miasta Biłgoraj, zmieniłam tylko smalec na masło i zmniejszyłam porcję o połowę
To co kochamzakalce, które mogły iść na konkurs, takie były piękne. Ten przepis jest zawsze niezawodny. Papilotki liściaste i cukierkowe dynie dostałam od siostry Ani z Chicago. Ciekawa jestem, kiedy u nas pojawią się takie gadżety. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 125 g masła • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 1 szklanka
To co kochamzapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego kremu, nietuzinkowym aromacie i smaku. Chrupiąca posypka na wierzchu dodaje zupie charakteru. Idealna
To co kochammnie wspomnienie dzieciństwa, bo bardzo często gościły na niedzielnym podwieczorku. W sumie to dość szybki deser, jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki. Swoją drogą ciekawa jestem, czy jest ktoś, kto nigdy nie jadł tych serowych pączusiów. Najlepsze są jeszcze ciepłe z cukrem pudrem, następnego dnia można je na chwilkę wrzucić do mikrofali
To co kochamnamoczeniu w płynie włóknik tych nasion szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) tworząc koloid czyli pianko-galaretkę. Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam
To co kochamsałatce kaszy pęczak z warzywami. Jest dość ostra za sprawą sosu, a właściwie musztardy i czosnku. Chrupiąca papryka i kukurydza nadaje jej ciekawą teksturę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Składniki: • 2 torebki kaszy pęczak • 1 puszka kukurydzy • 1 czerwona papryka • garść pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku Sos • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka musztardy
To co kochamBardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często
To co kochamdrugi dzień świąt ciekawa jestem, czy już jesteście przejedzeni, czy dopiero dzisiaj nastapi punkt kulminacyjny. Ja delektuję się sernikiem z likierem jajecznym, mało słodkim i prawie dietetycznym, na dodatek bezglutenowym. Dekorację można dostosować do każdej okolicznośći, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego
To co kochamwołowe są dość pracochłone, ale czasami można poświęcić cenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju
To co kochambogato. Ja niestety hedonistką nie jestem i takie pychotki degustuję z wyrzutami sumienia, ale rodzina owszem, nie odmawia. Kariera kulinarna tej Krówki może nie jest ciekawa ale krótka. Dość dawno, kiedy jadłam ją pierwszy raz, bardzo mi zasmakowała, dlatego też wzięłam przepis. Niestety potem zawsze kojarzyła mi się z osobą, która
To co kochamstyczniowe chłody, a równocześnie jest to dobry pomysł na przemycenie brokuła dla niejadków. Zupa mega-nie-fotogeniczna niestety, bo pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: • 1 mały brokuł • 1 cebula • 500 g pieczarek • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki
To co kochampojawią się przepisy na smaczne i zdrowe śniadania z wykorzystaniem otrzymanych produktów :) Marka LUBELLA kojarzy się nam najczęściej z makaronami, płatkami śniadaniowymi.. w ofercie firmy znajdziemy dużo innych ciekawych produktów np. kasze, mąki, przekąski. Zachęcam do odwiedzenia strony : http://www.lubella.pl
Kuchnia z widokiem na ogródsię do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 żółtej papryki, 1 białej cebuli, 3 ząbków czosnku
Wyprawy kulinarnesię w nim czuć tylko smak grzybów i kapusty. Bigos z kiszonej kapusty można przygotować na 1 - 2 dni wcześniej, wtedy nawet po podgrzaniu jest jeszcze smaczniejszy. Jestem ciekawa, czy podobny bigos gości na Waszym świątecznym stole i co w nim musi się obowiązkowo znaleźć? Składniki: (porcja na 2 - 3 osoby) 1 kg kiszonej kapusty
Kuchcik gotujepotrzeba mięsa i tyle. Zajadam dania wegetariańskie i wegańskie ze smakiem ale jak potrzeba mi białka zwierzęcego to zajadam mięso. Tym razem przygotowałam pieczeń wieprzową, pyszną i aromatyczną w ciekawym sosie porowym, polecam wszystkim mięsożercom. Pieczeń wieprzowa w aromatycznym sosie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie