zjeść śniadanie, potem makijaż, ubieranie i biegiem do pracy, a w pracy najczęściej kawa i drożdżówka. Moje zasadnicze wymówki to "wolę pospać" i standardowe "nie mam czasu na śniadanie". Ciekawa jestem jakie Wy macie wymówki najczęściej? Przyszedł jednak czas kiedy zaczęłam przywiązywać wagę do tego co, jak i kiedy jem. Wyrobiłam sobie nawyk przygotowywania wieczorem pysznego śniadania, które
Cynamonowe szczęścieKsiążka jest bardzo ładnie wydana i od razu przykuwa uwagę. Twarda oprawa i dobrej jakość papier - sprawiają, że aż chce się ją trzymać w dłoniach. Dodatkowo zawiera mnóstwo ciekawych i kolorowych ilustracji , które uatrakcyjniają przyjemną szatę graficzną. Myślę, że nie jeden Mały Czytelnik będzie zachwycony przygodami Tappiego i z wielką chęcią zaciekawi się przygotowaniem różnych dań. Co prawda książka
Di gotujebyłą moja pierwsza owsianka z piekarnika. Bardzo lubię owsiankę i byłam ciekawa efektu. Przepis zauważyłam na profilu instagramowym Piotra Kucharskiego . Po spróbowaniu już wiem, że będę do niej częściej wracała, bo było to jedne z najbardziej sycących śniadań jakie jadłam w ostatnim czasie, a do tego było pyszne. Następnym razem pewnie dodam sobie jakieś dodatki od siebie - np. rodzynki
Mania WypiekaniaZastanawiałam się mocno ,czy ta zupa będzie smakowała mojej znajomej i będzie hitem mojej kuchni , chciałam ją czymś ciekawym zaskoczyć,i się udało.Do spotkania przyłączyli się inne osoby i też byli zdumieni jej smakiem., bo jak może smakować zupa z sałaty.Polecam gorąco.Fajne danie dla gości,bo po podaniu bardzo ładnie wygląda i naprawdę jest bardzo smaczna.Moi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię w ustronne miejsce. Tam możemy po cichu zajść go od tyłu i zlikwidować. Chociaż warto spróbować jeszcze kilku innych opcji pozbycia się Silvio, gdyż znacznie przybliżają ciekawą historię tej postaci. Wracając do samego dania, oryginalne bolognese ( Ragù alla bolognese ) tak naprawdę często podawane jest z makaronem tagliatelle (Włosi uważają, że ten rodzaj lepiej „utrzymuje sos”). Mimo
Nerds Kitchenświetnie nadają się również do tego, żeby ozdobić je jakimś kremem czy dekoracją. Dla kogo: dla lubiących orzeźwiające wypieki dla mających ochotę na pobawienie się w dekorację babeczek dla ciekawych syropu limonkowego Składniki na ciasto: 125g masła (miękkiego) 125g cukru 2 jajka skórka z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 175g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka łyżeczka
Mania Wypiekaniamiesiąc ze wspólnym pieczeniem w PiekarniAmber . Tym razem pieczemy marchewkowe bułeczki zaproponowane przeze mnie. Gdy myślałam nad przepisem, prawie od razu pomyślałam, żeby upiec bułki, więc szukałam w sieci ciekawej receptury. Znalazłam na stronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym
Posadzone i zjedzoneNowy serial HBO "Westworld" jest zdecydowanie moim ulubieńcem. Bardzo lubię science fiction, dlatego ten serial od razu przypadł mi do gustu. Głównymi zaletami tego serialu są świetni aktorzy, ciekawa fabuła i niezwykły klimat. Polecam! Na koniec chciałabym polecić Wam miejsce w Warszawie. Jest to knajpa wegańska serwująca meksykańskie jedzenie. Można tu zjeść trzy rodzaje taco (wszystkie pyszne
wegujemyjego wentylator. Powoli przypomina suszarkę do włosów, jeszcze chwile i zacznie porządnie charczeć. Daje mu czas na drzemkę, a sama biorę plecak i idziemy przespacerować się ulicami Porto. Najbardziej ciekawa trasa wiedzie nad rzekę. Tam skupiają się restauracje, kawiarnie i jest kilka bocznych uliczek, gdzie można spokojnie się przejść i poprzyglądać kamienicom. Mimo, że mamy listopad, to popołudniem jest
Pink Envelopemakaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych. Ja na pewno wypróbuję przepisy, bo ostatnio, tego czasu i mnie brak. Polecam
kruche babeczkiKilka tygodni temu mieliśmy okazję wziąć udział w szkoleniu organizowanym przez firmę Polmarkus (tutaj nasza fotorelacja) gdzie Luca Bernardini pokazał uczestnikom jak wykorzystać kilka ciekawych form produkcji Silikomart w temacie „Galanteria jubilerska w wypiekach, deserach i lodach”. Ostatnio było mało czasu ze względu na kilka projektów jakie realizowaliśmy i realizujemy, ale postanowiliśmy, że musi być czas
Kuchenne Wariacjepytanie słyszeliśmy wielokrotnie. Sami, na początku swej drogi ku weganizmowi, obawialiśmy się o niedobory białka. Wynikało to z wielkiej niewiedzy. Wystarczyło przeczytać kilka książek, posłuchać kilku ciekawych wykładów, a wreszcie przekonać się na własnej skórze, że niemożliwy jest niedobór białka. Musielibyśmy się bardzo postarać, by, żyjąc w społeczeństwie rozwiniętym, spożywać za mało białka (chyba, że nie dostarczamy organizmowi
Jeść, by żyć w zdrowiuchcą być przytulone do matki przez cały czas. Moja córcia ewidentnie chciała wrócić do brzuszka :-). Teraz już nie stresowałabym się tak tym faktem, karmiłabym z uśmiechem na ustach, otoczona ciekawymi książkami. Wtedy martwiłam się, że mam nietłuste mleko lub za mało mleka, itp. Teraz wiem, że to bzdury, bowiem nawet głodujące w Afryce matki karmią pełnowartościowym mlekiem. Wyznacznikiem tego
Jeść, by żyć w zdrowiunaszej kuchni już powoli zaczyna brakować miejsca na sezonowe owoce. Zaopatrujemy się w nie tonami, a jemy codziennie kilogramami. ;-) Dziś postanowiłam podać je w ciekawej formie. Sałatka owocowa, koktajl to już nuda, czas więc na ... brzoskwiniowe łódeczki z karobowym wnętrzem. Wyglądały super, smakowały jeszcze lepiej. W sam raz na poczęstunek dla gości. Rarytas!!! Składniki na 4 porcje: 2 brzoskwinie
Jeść, by żyć w zdrowiutylko fragment książki, która ma 34 strony. Tych zdjęć, o których pisałam wyżej jakoś pokazać nie umiem, wybaczcie. Za bardzo prywatne, nawet jak na prywatny blog ;) Ciekawa jestem, czy robicie tradycyjne albumy dla swoich dzieci. Ja mocno biję się w piersi, że to zaniedbałam. Teraz nadrabiam... :) Swoją CEWE Fotoksiążkę można zamówić TUTAJ
bistro mama