Polecam babkę z dodatkiem kasztanów jadalnych u nas raczej mało popularnych. A szkoda, bo są bardzo dobre i nadają się do wielu ciekawych potraw i deserów. U mnie na pierwszy ogień poszła babka. Pyszna i zupełnie inna. Ale warto zaryzykować. Składniki: 125 g mąki pszennej 200 g masła 250 g cukru pudru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku
Pysznie & Piękniedanie wziąłem z serialu dokumentalnego "Chemia Kuchenna". Jest tak krótki, że każdy domorosły kucharz powinien go sobie przyswoić :) Ideą było podanie prostego warzywa/kwiatu (niepotrzebne skreślić) na kilka ciekawych sposobów, uzyskując kilka smaków w jednym daniu. Możnaby go nazwać, używając terminologii budkowej, "W pięciu smakach", ale nazwa zaczerpnięta z tego programu brzmi zdecydowanie lepiej ;) Składniki - kalafior - ryż - margaryna - kakao Wykonanie
Kryzysowa Książka Kucharskawolnego. Jest sporo czasu nie tylko na kiełbasę zwyczajną z grilla zapijaną wódką na działce, ale także na dłuższe wycieczki tak jak ja to zrobiłem. Nazbierałem w lesie sporo ciekawych rzeczy i przedstawię to na 3 kolejnych przepisach, ale chciałbym zacząć od rzeczy takiej, która jest najciekawsza i najbardziej trzeba się z nią spieszyć, czyli pędami paproci. Trzeba się
Kryzysowa Książka Kucharskataka, że pokazała szarym gospodyniom domowym, które do tej pory tylko odgrzewały gotowce, jak proste może być gotowanie. Nie można pominąć faktu, że była to w ogóle postać ciekawa, a przede wszystkim odważna. Dzięki swojemu samozaparciu stała się pierwszą kobietą, która ukończyła Le Cordon Bleu oraz była proaborcyjną aktywistką w kraju, gdzie najwięcej bomb wybuchło wysadzając kliniki aborcyjne. Obie
Kryzysowa Książka Kucharskaprzez instytucje kulturalne, a także byłem laureatem kilku konkursów kulinarnych. Zdobyłem nawet tytuł mistrza Śląska w grillowaniu :) Co przyniesie przyszłość? Zakładając, że szybko nie umrę, to na pewno wiele ciekawych potraw, bo pomysły mam, a i jestem dość kreatywny. Zdjęcia? Nie będą lepsze bo nie mam tyle czasu, żeby siedzieć nad zdjęciem pół dnia i czekać na golden hour
Kryzysowa Książka Kucharskaokoło 50 lat później danie, zgodnie z tą częścią definicji która mówiła o tym co mamy pod ręką, ewoluowało do postaci znanej obecnie. O dostępności materiału kulinarnego w tym "ciekawym" okresie pisałem już tutaj przy okazji przepisu na Lord Woolton Pie . W każdym razie poza tym, że sama idea się nie zmieniła, czyli bierzemy co nam zostało
Kryzysowa Książka Kucharskakataklizmu. Jaka jest zatem najbardziej prawdopodobna przyczyna końca świata, a przynajmniej takiego do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni? Odpowiedź leży w książce Williama R. Forstchena "Sekundę za późno" . Książka o tyle ciekawa, że skonsultowana z specjalistami w dziedzinie fizyki, a także wojskowości. Pewnego dnia USA i, jak się potem okazuje, nie tylko, bo Europa też. Zostały zaatakowane za pomocą impulsu elektromagnetycznego
Kryzysowa Książka Kucharskaznaleźć na niej niezłe skarby. Abstrahując od wielu innych roślin, które potencjalnie mogą się na niej znajdować, ja skupiłem się na dwóch. Skrzyp i czosnaczek. Skrzyp to bardzo ciekawa roślina, która nie zmieniła się za wiele od czasów prehistorycznych. Poza tym, że teraz jest mniejsza, bo w końcu świat idzie w stronę down Zbieramy tylko żółte pędy. Potem
Kryzysowa Książka Kucharskajeszcze napój z obierek jako lek na kamienie nerkowe, przypadłość dotykającą głównie mężczyzn, jest znany, o tyle rzadko kiedy konsumujemy je same w sobie. Z racji różnych ciekawych właściwości oraz niejednokrotnie sporej warstwy przyległej do nich masy ziemniaczanej nie jest to złe rozwiązanie. Swego czasu była moda na chipsy ze smażonych skórek, ja postanowiłem zrobić placek, który może być
Kryzysowa Książka Kucharskajakich cenach są świeże warzywa, najzwyczajniej nie wypada :) Korzystając z różnorodności i dostępności jaką daje mi okoliczny warzywniak zaopatrzyłem się w kalafiora po bardzo przystępnej cenie :) Kalafior to bardzo ciekawa roślina. Abstrahując od faktu, że to mój ulubiony kwiat, to jeszcze z jego części da się przyrządzić danie na wiele sposobów o czym pisałem już tutaj . Na jego cześć
Kryzysowa Książka Kucharskasposobami na życie bywa tak, że jak znikną to życie traci sens. Problem może mieć funkcję integracyjną. I tak może to być pretekst do regularnych spotkań i rozmów. Ciekawa perspektywa, nie powiem, ale nie w tym celu się spotkaliśmy. My staraliśmy się przyczynić do rozwiązania problemu, może nie od razu w sensie globalnym, bo problem jest ogromny
Kryzysowa Książka Kucharskajasne, nie jestem ani USAfilem, ani rodzimowiercą, ale skoro już ktoś bardzo chce obchodzić to święto w inny sposób niż dozwolony przez religię państwową, to chyba lepiej kierować się ciekawą tradycją, a nie konsumpcyjnym stylem życia. Choć zdaję sobie sprawę, że w czasach społeczeństwa obrazkowego wiedza płynąca z filmów jest łatwiej przyswajalna niż z dzieł literackich, zwłaszcza tak specyficznie
Kryzysowa Książka Kucharskawróci do łask, ale musi się postarać. Fast food, który teraz chcemy jeść to dania z budek podane w restauracjach, przygotowane w bardziej przystępny dla organizmu sposób, z różnymi ciekawymi dodatkami. Coś jak haute dogi, o których pisałem rok temu. Nie wiem jak to się dzieje, że w pewnym okresie staje się modna kuchnia z danej części świata
Kryzysowa Książka Kucharskatego, że faktycznie Włosi nauczyli Francuzów gotować, ale dopiero 200 lat później.. Ponad to ci papieże byli francuzami i byli przyzwyczajeni do topornej francuskiej kuchni. Niemniej jednak historyjka ciekawa :) Składniki: - mąka - drożdże - olej - ocet - cebula - zioła prowansalskie, których nie może zabraknąć, bo to w końcu danie z Prowansji :) - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy
Kryzysowa Książka Kucharskamiastach zasadniczo był problem z żywnością. Nawet rozsiane po całej stolicy ogródki działkowe nie załatwiły do końca problemu. Z czasem było gorzej, jednak chciałbym tu przytoczyć jedną ciekawą anegdotkę. Powstańcy zdobyli magazyn przecieru pomidorowego. Tak w jedna z uczestniczek przedstawia tą sytuację. Mieliśmy kucharza, Jasia, który miał pseudonim „Kundys”. Żeby urozmaicić nam menu, gotował więc na zmianę: albo zupę
Kryzysowa Książka Kucharska