musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny karmelowy kolor. Smak orzeszków nie dominuje, jedynie daje ciekawą nutę. Polecam! A Wy co dziś pieczecie??:) Składniki: 3 duże jajka 80g cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Obiad gotowyprzepisy, żeby zdążyć podzielić się nimi przed Świętami i żeby Czytelnicy mieli w czym wybierać. I tak oto poczyniłam ostatnio 2 mazurki, babkę, a w planach mam jeszcze kilka ciekawych pomysłów. Ale o tym ciiiiiii, wszystko w swoim czasie:) Póki co zapraszam na mazurek w kolorze słońca. Niesamowicie kruchy, intensywnie pomarańczowy. Mazurek, od którego trudno się oderwać... Składniki: ciasto
Obiad gotowyCandy Pandas - z propozycją wysłania mi do wypróbowania kilku przygotowanych przez nich produktów. Chętnie się zgodziłam, ponieważ kto zagląda do nich na blog, ten wie, że dziewczyny mają mnóstwo ciekawych pomysłów na zdrowe słodycze. Gdy listonosz przyniósł przesyłkę z pięknie namalowanymi pandami, wiedziałam, że to jest ta wyczekiwana paczka. Otworzyłam ją jak najszybciej, a tam same smakowitości
Obiad gotowyAleż ono pachniało! Obłędnie słodko, truskawkowo. Tak apetycznie i domowo. Nic dziwnego, że zniknęło błyskawicznie:) Truskawki zawładnęły blogami, pojawia się co raz więcej ciekawych przepisów i pomysłów na dania z nimi w roli głównej. Nie będę stanowić wyjątku i zaproponuję Wam pyszne migdałowe ciasto z truskawkami. Mięciutkie, puszyste, wilgotne... Wprost marzenie! Składniki: 150g mąki 80g mielonych migdałów
Obiad gotowyowszem... Koszyczek aromatycznych truskawek lub pęczek szparagów - jak najbardziej. Ale oczy mnie się świecą, gdy dostaję zaproszenie na warsztaty kulinarne. Traktuję to jako okazję do zdobycia nowej wiedzy, poznania ciekawych przepisów, zawarcia nowych znajomości i - jakże by inaczej - kulinarnej uczty:) Zostałam zaproszona na warsztaty organizowane przez firmę Sokołów S.A. oraz magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK . Miałam motyle w brzuchu
Obiad gotowyWybieram się dziś do lasu na jagody. Jestem ciekawa, jakie będą tegoroczne zbiory. Mam ochotę na pierogi, babeczki, ciasto jogurtowe... i wszystko z jagodami oczywiście... A jeśli coś zostanie, to i sernik na zimno będzie! Zdziwiłam się bardzo, gdy przeglądając przepisy na blogu nie odnalazłam tego sernika. Ostatnio bratowa nawet wspominała ten sernik i pytała o przepis. Cóż
Obiad gotowyJesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość. Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Obiad gotowymuszą same wystygnąć, nie przyspieszaj tego procesu. Żeliwo nie znosi szoku termicznego! Jak piec i gotować w garnkach żeliwnych. Metody i kilka sposobów opiszę innym razem, bo anegdot i ciekawych historii jest więcej. Na dole strony w tagach pojawiło się nowe słowo, które będzie osobną kategorią, w której będą ukazywać się przepisy na potrawy i dania przygotowane w naczyniach
Blondynka GotujeCiekawa propozycja obiadowa. Bardzo kolorowa i zdrowa. W przepisie wykorzystałam dzwonki z halibuta, ale można je zastąpić filetem. Będzie na pewno prościej i smaczniej ;-) SKŁADNIKI dla 2 osób Ryba: 2 dzwonki z halibuta (500-600 g) 1/2 cytryny sól, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kilka gałązek tymianku lub rozmarynu do dekoracji Warzywna salsa: 1 zielona papryka 1 czerwona
Passions hobbies lifesmak ;) Niecodzienna, przepyszna i bardzo świeża w smaku carbonara przeniesie nasze podniebienia na chwilę w słoneczne i zielone pory roku. Bazylia, czosnek, migdały i groszek zamienione w pastę o ciekawej teksturze otulają nitki makaronu, a do tego niewielki, choć bardzo wyrazisty i podkręcający całość, chrupiący boczek lub kilka kawałeczków suszonych pomidorów dla tych, którzy z boczkiem są na bakier
Kuchnia w Słońcu Skąpanapołączeniu z bardzo Klik wyrazistym i świeżym sokiem z trawy pszenicznej. Te twa dość specyficzne zapachy będę nie tylko cieszyły nasze nosy ale także nasze podniebienia :) Więcej bardzo ciekawych informacji o superfood czyli o soku z trawy pszenicznej, będziecie mogli dowiedzieć się w najbliższym poście, który ukaże się
Menu Zdrowiarozgrzewająca herbatka. Proponuję lipową herbatkę z jarzebinowo-malinową wkładką z nutą rozmarynu. Prozdrowotna herbatka znajdzie wielu wielbicieli wśród zmarzluchów. Nie tylko ich rozgrzeje, ale też pobudzi do pracy! To ciekawa propozycja na miły wieczór w towarzystwie drugiej połówki
Menu ZdrowiaGranola, która spać mi nie dawała. Tak strrraszzzznie byłam jej ciekawa. I jak czytałam u BlendMan , że jak to, kaszy jaglanej nie gotujemy? No właśnie, nie gotujemy kaszy jaglanej! A sama granola, jest łatwa, mało skomplikowana w przygotowaniu. W smaku taka jaką lubię, nie za słodka. Bez cukru! Jeśli jednak lubisz bardziej słodsze dodatki do mleka, dołóż
Blondynka GotujeJaki jest chleb z kaszy gryczanej? Zdrowy, bezglutenowy i wegański. Jednak nade wszystko oryginalny :) Byłam bardzo ciekawa efektu końcowego. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu. Trzeba bowiem cierpliwie poczekać aż kasza "zapracuje". W efekcie zachodzących procesów fermentacji pojawi się charakterystyczny kwaskowy zapach. Kiedy nadejdzie właściwy moment kaszę należy zmiksować blenderem, dodać soli i pozwolić ciastu wyrosnąć
zadanie-gotowanieidealne śniadanie. Na przygotowanie jajek z patelni wpadłam niedawno przeglądając zagraniczne blogi. Pomyślałam, czemu nie? Lubię jajka, lubię intensywne przyprawy. Na pewno warto spróbować. W końcu jest to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek na twardo. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie
rabarbarowo