ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:264/728)

Francuska zupa cebulowa 301

najpyszniejszych. To oczywiście subiektywna opinia, wynikająca z mojego zamiłowania do zup, które królują w mojej kuchni przez cały rok, a zimą jeszcze częściej. Trudno szukać drugiej zupy o tak ciekawym i intensywnym smaku. Są różne przepisy na jej przygotowanie i nie pierwszy raz pojawia się na blogu. Jeśli zdecydujecie się ją przygotować, koniecznie podlejcie ją sporą ilością białego wina

Smakowity Blog Kulinarny
Serniczki z jabłkami 160

Serniczki z sokiem Hortex. Edyta Guhl. Smaczne serniczki z jabłkami. Apetycznym serniczkom z jabłkami nikt się nie oprze, są lekkie, orzeźwiające, trochę takie jak sernik na zimno. Bardzo ciekawa jest, jak to mówi moja koleżanka, ta polewa na wierzchu z soku owocowego i kawałeczków jabłka. Och, gdybyście mogli na chwilę wetknąć nos do mojego domu, albo gdyby przynajmniej była

dolcevitainmykitchen
Warsztaty z Sokołów - wspomnienia – fotorelacja 122

kuchni Dominika Moskalenko i z gościem specjalnym Moniką Mrozowską. Dworek w Woli Suchożebrskiej to miejsce klimatyczne i ciepłe. Temat warsztatów – "Nowa linia warzywna". Razem ze mną pojechała Sara. Dziewczynka ciekawa kuchni od kuchni. Czasami KUCHNIA to POLE WALKI :-) Moja córka jest niezwykle bezpośrednia i szczera. Kiedy poprosiłam ją o przyniesienie aparatu fotograficznego, w ciągu kilku minut zrobiła kilka zdjęć

Z Kuchni Do Kuchni
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 143

Witaj w nowym poście kulinarnych inspiracji. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zaciekawi - napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni - będzie mi bardzo miło. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany -  3 lata i 5 miesięcy. Jeśli jesteś

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 149

Jestem ciekawa - jak często na Waszych stołach pojawiają się ryby? Przyznam, że u mnie jest z tym różnie, pomimo że cała rodzina je uwielbia. To chyba przyzwyczajenie: obiad = mięso... Jednakże staram się, aby ryby były przygotowywane na rozmaite sposoby i gościły w wielu potrawach, np. w omletach, sałatkach, czy chociażby jako przekąska z domowym chlebem. Wiem, że nie wszyscy

Di gotuje
Pieczona fasola w pomidorach z suszonymi śliwkami 155

białko” to chyba wszyscy wege znają i kochają, czy wiecie że mięsożercy przekraczają dzienne zapotrzebowanie na ten składnik 5 razy, a wegusy 3, dowiedziałam się tego na bardzo ciekawych warsztatach, ale o tym za jakiś czas. Proszę bardzo: bardzo, bardzo białkowy obiad. ps. Jako zielsko do dekoracji i podkręcenia smaku idealne nadaje się rozmaryn. Składniki na 6 porcji

greenscarf
Śniadaniowy milkshake z rokitnikiem 123

możecie dodać inne płatki, jak np - płatki owsiane, płatki gryczane, płatki orkiszowe. Ta sama zasada dotyczy masła orzechowego. Zastąpić je możecie masłem migdałowym, pistacjowym lub innym. Milkshake jest także ciekawą propozycją na drugie śniadanie. Śmiało możecie przelać go do zamykanego pojemnika lub buteleczki i wypić w porze drugiego śniadania. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chrupaki :) 234

półkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej

Zdrowie na języku :P
Carbonara z piekarnika 252

wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Kawałek łatwo jest zabrać ze sobą do pracy na lunch. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji! Mniam. Carbonara z piekarnika: 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 100 g startego parmezanu lub mieszanki twardych serów (np.: parmezan, cheddar, gruyère, bursztyn) 3 duże jajka

Poezja smaku
WYNIKI KONKURSU URODZINOWEGO 155

Kochani! Otrzymałam wiele ciekawych i smacznych zgłoszeń. Wszystkie umieściłam w specjalnych albumach konkursowych. Każda konkurencja w oddzielnym albumie. Wziaść udział można było trzykrotnie w zabawie: * runda kreatywne danie ma urodziny * runda danie  z przepisu blogowego * runda nabiałowa W każdej rundzie można było zgłosić dwa przepisy. 1.W rundzie nabiałowej jury byli pracownicy firmy Mlekovita, którzy to wybrali najbardziej

Z Majeczką w kuchni
Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym 115

Leonarda Duklewskiego (książka z 1971r.) pulpety rybne można podawać z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym. Sos chrzanowy – wczoraj nie miałam ochoty na chrzan, a szczypiorek wydawał mi się bardzo ciekawym dodatkiem... Read More The post Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym appeared first

Magiczny Garnek
Drożdżowe koszyczki na sałatkę 119

pewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego.  Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka.  Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt

Kuchnia w czekoladzie
Prosty tort orzechowo - ciasteczkowy 114

którego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette  o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu, jak i do dekoracji tortu. Batoniki o smaku kawowym świetnie komponują się

Mango Papaja
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 126

ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, smaki które są najbardziej wyczuwalne.  Dzięki tym dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru.  Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania