Zakochałam się w zdjęciu. Zdjęciu dodanym na instagram z ogródka poznańskiej restauracji. Ogródek z klimatem, z widokiem na ukochaną, nie działającą już, zajezdnię na Gajowej! Z pięknymi meblami i ciekawym wystrojem. Postanowiłam się tam wybrać, a że restauracja znajduje się w sąsiedztwie Starego ZOO połączyłam przyjemne ze smacznym i zabrałam całą familie :) Jaga Restauracja: Słodka&Ostra Adres
Kolizje SmakówMiłe ciepło na policzkach i w powietrzu. O tak! Takie poranki uwielbiam celebrować. Wracam do kuchni i robię szybko ciasto na placuszki. Będą nietypowe bo z wiśniami, sama jestem ciekawa smaku, bo takich jeszcze nie jadłam. Ciasto robię z tego co znajduję w lodówce. A tam niby nic, a tam tyle skarbów. Jajka kupione od Pani, która ma swoje
SMYKWKUCHNIWitajcie:) ostatnio zakupiłam sobie książkę siostry Marii i znalazłam w niej dużo fajnych i ciekawych przepisów, jednym z nich były naleśniki drożdżowe, przyznam się że nigdy drożdżowych nie robiłam i postanowiłam wypróbować.Wyszły przepyszne i puszyste, część naleśników upiekłam na dużej patelni a część w formie placuszków, rewelacja :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 0,5 l ciepłego mleka 3 jajka
Sama słodycz i szczypta chilipołączenie mega zdrowych, naładowanych witaminami oraz składnikami mineralnymi produktów. Mamy tu quinoę ugotowaną na mleku migdałowym z wanilią i tłuszczem kakaowym. Naturalną słodycz w postaci stewi. I mnóstwo dodatków, ciekawych i pysznych - suszone banany , jagody goji , orzechy włoskie i pistacje . Opcjonalnie można dodać świeże owoce, u mnie malinki. Ta komosanka smakuje genialnie! Pyszna, pyszna, pyszna! Pachnie cudownie! Można wyczuć
Zdrowie na języku :Postatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą białej czekolady. Kawałki płatków owsianych nadają muffinkom bardzo ciekawą strukturę. Składniki na 12 babeczek: 190g płatków owsianych mały jogurt naturalny (190g) 1 jajko 1 bardzo dojrzały banan 1 łyżka cukru szczypta soli 50g białej czekolady
Wrzosowa PolanaKolejne wcielenie schabu z ciekawym wkładem w środku :) Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej, choć szczerze mówiąc przepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso
Tradycyjna Kuchnianaszego gustu. Jeśli przygotowujemy zupę dla gości zorientujmy się, czy lubią oni owoce morza , bo bywa z tym różnie. >>>Przepis na zupę rybną.<<< Ciekawą propozycją są również kremy . Dowolność składników, z jakich można je zrobić jest ogromna. Najczęściej spotykane są pomidory, grzyby, cebule czy brokuły, choć zdarzają się i mniej popularne szparagi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki lub śmietany 1 łyżeczka koncentratu czosnku Proeco sól himalajska
Z Kuchni Do KuchniJajecznica z boczkiem i jarmużem to ciekawa oraz smaczna propozycja na sycące i pożywne śniadanie. Wysmażony boczek, dodatek cebulki oraz jarmużu pełnego witamin, doskonale komponuje się z usmażonymi jajkami i tworzy spójną całość, to świetny pomysł na urozmaicenie zwykłej jajecznicy. składniki na 2 porcje 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 garście pokrojonego jarmużu
Smakowite DaniaCudownie chłodzący napój z dodatkiem świeżych owoców w sam raz na upalne dni. Shake jest ciekawą odskocznią od tradycyjnie podanych lodów. Zmiksowane owoce dodają mu charakteru, a dodatek lodu idealnie go schładza :D Składniki (na 8 dużych porcji): 2 litry lodów kostki lodu garść malin 800 ml mleka 1 bita śmietana/śmietana kremówka domowy mus malinowy Wykonanie: Kostki lodu
Kulinarna (nie)codziennośćbrudzi, o jagodach nie wspomnę. Pewnie najlepsze są jagodzianki pieczone z własnoręcznie zbieranych jagód, jednak ja moje jagody kupuję na lokalnym bazarku. W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach
Mieszam w Garnkumłodsza Córcia ma dopiero niecałe 5 miesięcy). Rozwijajcie się nadal i zaszczepiajcie miłość do kuchni całej rzeszy fanów ;)) ) NAJLEPSZEGO :)))) Na stronie Akademii Kulinarnej Whirlpool, drodzy Czytelnicy, znajduje się mnóstwo ciekawych, niebanalnych przepisów na pyszne dania czy desery (z podziałem na kategorie) - http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/ Zajrzyjcie także na stronę włoskiego Gospodarza Akademii Marco Ghia: http://www.marcoghia.pl/ - bardzo dużo przepisów
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj kolejna propozycja na sałatkę makaronową. Sałatka makaronowa z pomidorami, mozzarellą i grillowaną cukinią jest idealna na śniadanie, kolację, czy imprezki. Prosta, lecz ciekawa w smaku. Zachęcam wszystkich, którzy lubią cukinię. Nie będziecie zawiedzeni :) Składniki: 100 g makaronu farfalle (kokardki) 1 mała cukinia 12 pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli 1 czubata łyżeczka siekanych świeżych listków bazylii 2 łyżki słonecznika pieprz
Smak mojego domudużo się dzieje. Również sos mole poblano trochę zabija smak reszty składników, zamiast je wzajemnie dopełniać (ale może to kwestia tego, że sosu nam nie pożałowano). ElPasoburger to ciekawa i niecodzienna propozycja dla smakoszy. Z pewnością warta wypróbowania chociaż raz. Kto wie, może znajdzie mniej grymaśnych śmiałków? ;) Czeskyburger wołowina / rukola / panierowany hermelín / sos tatarski Moja ocena: 5 Jeden
Food Squarejogurt. Za każdym razem w zależności od naszej inwencji możemy otrzymać coś innego. Mój mąż tak polubił smoothie, że planuje kupno do pracy blendera…swoją drogą jestem ciekawa, ile razy go użyje Nasza smoothie opiera się na ciężkim awokado, do którego dodaliśmy sok z połowy limonki i owoce, jakie mieliśmy pod ręką, czyli dzisiaj jabłko, maliny i truskawki
Mieszam w Garnku