wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Kawałek łatwo jest zabrać ze sobą do pracy na lunch. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji! Mniam. Carbonara z piekarnika: 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 100 g startego parmezanu lub mieszanki twardych serów (np.: parmezan, cheddar, gruyère, bursztyn) 3 duże jajka
Poezja smakuKochani! Otrzymałam wiele ciekawych i smacznych zgłoszeń. Wszystkie umieściłam w specjalnych albumach konkursowych. Każda konkurencja w oddzielnym albumie. Wziaść udział można było trzykrotnie w zabawie: * runda kreatywne danie ma urodziny * runda danie z przepisu blogowego * runda nabiałowa W każdej rundzie można było zgłosić dwa przepisy. 1.W rundzie nabiałowej jury byli pracownicy firmy Mlekovita, którzy to wybrali najbardziej
Z Majeczką w kuchniLeonarda Duklewskiego (książka z 1971r.) pulpety rybne można podawać z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym. Sos chrzanowy – wczoraj nie miałam ochoty na chrzan, a szczypiorek wydawał mi się bardzo ciekawym dodatkiem... Read More The post Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym appeared first
Magiczny Garnekpewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego. Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka. Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt
Kuchnia w czekoladziektórego słodycz przełamałam konfiturą z czarnej porzeczki. Biszkopt przygotowałam na bazie mielonych orzechów włoskich oraz kawy rozpuszczalnej. Krem jest bardzo prosty bo jest to zmiksowane masło orzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu, jak i do dekoracji tortu. Batoniki o smaku kawowym świetnie komponują się
Mango Papajaostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, smaki które są najbardziej wyczuwalne. Dzięki tym dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru. Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać
Codziennik Kuchennyssania. Domowy syrop z cebuli i już nic więcej mi nie było potrzeba. Dorastałem, a ten syrop mi towarzyszył w trudnych chwilach przez te wszystkie lata. I stała się ciekawa rzecz. Zaczął mi smakować. On jest naprawdę pyszny! Dzieci chyba z natury nie lubią cebuli, tak mi się wydaje, trzeba do niej dorosnąć. Jednak, gdyby ktoś z Was mimo
Marder&Marder ManufactureBurgerową Bitwę Szefów w Steak Corner by Jazz Bar. Hotel Angelo jest chyba jedynym w naszym regionie miejscem które lubi bratać się z blogerami, zapraszać do siebie przy okazji ciekawych promocji w karcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknowinek kulinarnych i jeśli tylko coś ją zaciekawiła to próbowała. Podobnie, było z tą zupą, zjadłam ją u niej raz i potem już często gościła w moim obiadowym menu. Ciekawa odmiana od tradycyjnych zup, sycąca i rozgrzewająca, idealna do makaronu. Możecie ją także zblendować na krem i podać np z grzankami. Za chwilę pewnie się posypią komentarze, że jest
Cynamonowe szczęścieCiekawa jestem Waszego stosunku do czystka – znacie/nie znacie, pijecie, jesteście fanatykami? Niepozorne to ziółko mam wrażenie zrobiło dużą karierę w naszym kraju bo i rzeczywiście dużo dobrego robi – wzmacnia on układ odpornościowy (dzięki dużej zawartości polifenoli), oczyszcza organizm z toksyn, działa odmładzająco, polecany jest osobom z kłopotami związanymi z cholesterolem, trądzikiem, łuszczycą czy grzybicą. Wiele o czystku
Cooking for EmilyOtóż ta również doskonale sprawdza się w tym wydaniu. Wiedzą o tym podkarpackie gospodynie z okolic Strzyżowa i gotują ją nie od dziś :) Polecam, bo to smaczny dodatek w ciekawym wydaniu. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 60 g słoniny 2 cebule 2 łyżki mąki sól, pieprz kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier Kapusta czerwona zasmażana - kuchnia podkarpacka Kapustę
Trzeci talerzKolorowy ryż może być podstawą do wielu ciekawych zabaw sensorycznych, oraz prac plastycznych. Zabawy z ryżem dostarczają dzieciom wielu bodźców stymulujących, pobudzają wrażliwość zmysłową. Układanie wzorów z ryżu pobudza wyobraźnię, kreatywność i sprawność manualną. Kolorowy ryż jest znacznie atrakcyjniejszą zabawką dla dziecka, niż zwykły biały. Dodatkowo umieszczony w szklanej butelce lub na podstawce z świecami może posłużyć jako
Pani domowamalowniczo zaprojektowane. Jest szklarnia z paprociami, które uwielbiam. Kilka ciekawostek pokazuję na zdjęciach, ale musiałam bardzo brutalnie zredukować ilość zdjęć w tym poście, bo zrobiłam ich milion, tyle było ciekawych kwiatów, roślin czy nawet zwierząt (np. te rybki, które były pierwsze na lądzie- poskoczki mułowe). Kwitnąca aristolochia arborea, której kwiaty udają grzyby, żeby przyciągnąć komary (mają zapylić
les mirabellesmiędzynarodowy dzień pizzy :D Nie zdążyłam z wpisem, dlatego dziś chciałam zaprosić na pizzę w nietypowej formie: drożdżowe ciasto nadziane pysznym farszem, uformowane w kształt słoneczka. Oryginalna, ciekawa i smaczna wersja pizzy. składniki: ciasto: 3/4 szkl dyniowego pure* 3 szkl mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy
6niebo