Kamisem zainspirowały mnie do zorganizowania takiego spotkania dla przyjaciół i rodziny. Czas spędzony razem z najbliższymi przy stole jest na wagę złota. Zorganizujcie takie spotkanie dla bliskich, zaskoczcie ich ciekawymi daniami i nowymi smakami. Tak spędzony czas będziecie długo i mile wspominać. Ps. Poniżej lista dań i marynat przygotowywanych podczas warsztatów. Jeśli któreś szczególnie Cię zainteresowało – daj znać
Moja pasja smakuzaczęło. Tyle czekałam. Zawsze tyle czekam i potem końca nie widać. Truskawki na zimno w sorbetach, truskawki w plackach, truskawki w cieście. Truskawkowy zawrót głowy. Dzisiaj truskawkowe pancakes z ciekawym dodatkiem mąki kasztanowej. Truskawkowe pancakes to moja propozycja BLW na śniadanie i kolację. Truskawki i niemowlak = BLW. Sezon na truskawki rozpoczęty! Truskawki są wspaniałe ! To bardzo wszechstronne owoce. Smakują
Krupeczkizabieram Was na wycieczkę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Niestety będzie to tylko wycieczka do kuchni japońskiej, ale mam nadzieję, że uda mi się kiedyś odwiedzić ten kraj o niezwykle ciekawej kulturze. Kuchnia japońska to dla mnie nowość, dlatego trochę poczytałam sobie na jej temat i już na pierwszy rzut oka zauważyłam wiele różnic i to nie tylko z powodu
Cynamonowe szczęścieMamy dla Was kolejną, całkiem ciekawą propozycję na naleśniki. Tym razem proponujemy posmarować je sosem beszamelowym, dorzucić sos boloński, a całość zawinąć w rulonik i zapiec w piekarniku. Być może wydaje się nieco skomplikowane... ale warto rozgryść ten przepis, potrawa jaką osiągnięcie to prawdziwy sztos ;) Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki
Kolizje Smakówwanilię doprowadzamy do wrzenia. Kolejno zmniejszamy gaz, dodajemy ryż i gotujemy, aż zmięknie (mieszając od czasu do czasu). Ugotowany ryż odstawiamy aż ostygnie (choć wersja na ciepło również jest ciekawa). Ryż można też jeszcze zblendować, wówczas otrzymamy miłą gładko-aksamitną masę przypominająca prawdziwy pudding. Ja zostałem przy wersji pierwotnej, smak się nie zmienia, a czas przygotowania ograniczam do minimum
PaleoLifeNiedawno w sklepie, w którym zaopatruję się w przyprawy i różne ziarna, wypatrzyłam czarną soczewicę. Byłam bardzo ciekawa jej smaku, więc wzięłam trochę. I coś czuję, że będzie ona często gościć na moim stole 😊 Smakuje podobnie do zielonej, ale gotuje się znacznie krócej (chyba że ja akurat trafiłam na dobre ziarno). Składniki (na 3-4 porcje): 150 ml czarnej
Weekendy w domu i ogrodziepodać jeszcze jakiś przepis, o tyle w przypadku paryskiej bagietki będzie to tylko propozycja kompozycji składników. Oczywiście, moglibyśmy poprosić Marzenę o upieczenie francuskich bułek i opisanie tego w jakimś ciekawym poście, ale chwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić sobie wędrówkę po paryskich ulicach bez bagietki? Rano z kawą, w południe z wodą, a wieczorem pewnie
zadanie-gotowaniedziwnego, że to najlepsza kanapka! Jako dziecko nie byłam fanką pomidorów ale teraz je uwielbiam zwłaszcza te kolorowe i nietypowe gatunki. Wzbudzają mój zachwyt. Wącham je, dotykam pieszczotliwie…Ciekawa jestem, czy uda mi się je wychodować w przyszłym roku… Jak się domyślacie zaczynam snuć pomidorowe plany… Ale wracając do pysznej ciabaty z kurczakiem to bardzo polecam
codojedzeniasmakują również z dodanym do środka pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem. Po usmażeniu placki podaję zazwyczaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub białym serem (z serem lubię najbardziej). Jestem ciekawa – z czym u Was są podawane placki ziemniaczane i czy je lubicie? Składniki: (na 2 porcje) 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków 1 jajko
Kuchcik gotujeinaczej BBQ. Sos jest w szklanej butelce o pojemności 200 ml z zwykłą metalową zakrętką . Sos się wylewa ,ponieważ nie posiada podajnika, pompki itp Byłam bardzo ciekawa smaku tego sosu , czy nie smakuje chemią i saymi konserwantami. Oczywiście pierwsze co jak wróciłam do domu z zakupów to spróbowałam tego sosu. Na intrukcji jest wtyraźnie
Gotowanie PatkiWspółcześnie najbardziej znaną wersją polenty jest intensywnie żółta masa wykonywana z mąki, lub kaszy kukurydzianej. U mnie również taka wersja będzie przedstawiona, choć w wersji na słodko i z ciekawymi dodatkami. Już jakiś czas temu robiąc codzienne zakupy trafiłam na kaszkę kukurydzianą. Od razu skojarzyłam ją z polentą. Jak wiadomo kukurydza to produkt nie zawierający glutenu, więc polecam
vaniliowoczekoladowaNajnowszy letni numer Magazyn Aromat już czeka na przeczytanie, a w nim: przepisy z rabarbarem, letnie zupy, potrawy na piknik, słodkie historie oraz wiele innych ciekawych artykułów. Bardzo gorąco zachęcam do czytania;) (klik w zdjęcie
Obiad gotowydeserami a w tych babeczkach prócz słodkiej bezy, cukier był także w nadzieniu oraz cieście. Liczę na to, że wam zasmakują. Mnie kupiły w całości, zwłaszcza, że jest to ciekawa i nietypowa wersja szarlotki:) Składniki na ciasto kruche: •3 żółtka •20 g cukru pudru •opakowanie cukru waniliowego •150 g mąki pszennej •100 g masła Składniki na nadzienie jabłkowe
PatiGotujerazem również w dość klasycznym wykonaniu, mianowicie z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego i jajka. Połączenie płynnego żółtka, szparagów i sosu to coś niesamowitego. Koniecznie musicie spróbować. Jest to ciekawa propozycja przystawki. Klasyczny sos holenderski przygotowuje się z żółtek, masła, soku z cytryny i białego pieprzu. Żółtka ubija się w tzw. kąpieli wodnej. Ja ułatwiłam sobie zadanie i zamiast ubijać
PatiGotujespróbować z bryndzą. Później stwierdziłam, że wrzucę je do frytkownicy. No i powiem Wam efekt mnie zaskoczył!!! Były przepyszne! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. Są ciekawym zamiennikiem ziemniaków, czy zwykłych klusek śląskich. Wprost idealne do sosu mięsnego. Smażone kopytka z bryndzą Składniki: 250 g bryndzy 3-4 ugotowane ziemniaki (mniej więcej tyle samo co bryndzy) łyżka mąki
PatiGotuje