ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:250/728)

Krewetki na dwa sposoby. Najlepsze! Warsztaty grillowe z Kamisem #grillujzkamisem 145

Kamisem zainspirowały mnie do zorganizowania takiego spotkania dla przyjaciół i rodziny. Czas spędzony razem z najbliższymi przy stole jest na wagę złota. Zorganizujcie takie spotkanie dla bliskich, zaskoczcie ich ciekawymi daniami i nowymi smakami. Tak spędzony czas będziecie długo i mile wspominać. Ps. Poniżej lista dań i marynat przygotowywanych podczas warsztatów. Jeśli któreś szczególnie Cię zainteresowało – daj znać

Moja pasja smaku
Waniliowo -truskawkowe pancakes. 193

zaczęło. Tyle czekałam. Zawsze tyle czekam i potem końca nie widać. Truskawki na zimno w sorbetach, truskawki w plackach, truskawki w cieście. Truskawkowy zawrót głowy. Dzisiaj truskawkowe pancakes z ciekawym dodatkiem mąki kasztanowej. Truskawkowe pancakes to moja propozycja BLW na śniadanie i kolację. Truskawki i niemowlak = BLW. Sezon na truskawki rozpoczęty! Truskawki są wspaniałe ! To bardzo wszechstronne owoce. Smakują

Krupeczki
Zupa Miso z kurczakiem 192

zabieram Was na wycieczkę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Niestety będzie to tylko wycieczka do kuchni japońskiej, ale mam nadzieję, że uda mi się kiedyś odwiedzić ten kraj o niezwykle ciekawej kulturze. Kuchnia japońska to dla mnie nowość, dlatego trochę poczytałam sobie na jej temat i już na pierwszy rzut oka zauważyłam wiele różnic i to nie tylko z powodu

Cynamonowe szczęście
Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 310

Mamy dla Was kolejną, całkiem ciekawą propozycję na naleśniki. Tym razem proponujemy posmarować je sosem beszamelowym, dorzucić sos boloński, a całość zawinąć w rulonik i zapiec w piekarniku. Być może wydaje się nieco skomplikowane... ale warto rozgryść ten przepis, potrawa jaką osiągnięcie to prawdziwy sztos ;) Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki

Kolizje Smaków
Deser samuraja z granatem (bez glutenu) 128

wanilię doprowadzamy do wrzenia. Kolejno zmniejszamy gaz, dodajemy ryż i gotujemy, aż zmięknie (mieszając od czasu do czasu). Ugotowany ryż odstawiamy aż ostygnie (choć wersja na ciepło również jest ciekawa). Ryż można też jeszcze zblendować, wówczas otrzymamy miłą gładko-aksamitną masę przypominająca prawdziwy pudding. Ja zostałem przy wersji pierwotnej, smak się nie zmienia, a czas przygotowania ograniczam do minimum

PaleoLife
Czarna soczewica z kurczakiem i szparagami 228

Niedawno w sklepie, w którym zaopatruję się w przyprawy i różne ziarna, wypatrzyłam czarną soczewicę. Byłam bardzo ciekawa jej smaku, więc wzięłam trochę. I coś czuję, że będzie ona często gościć na moim stole 😊 Smakuje podobnie do zielonej, ale gotuje się znacznie krócej (chyba że ja akurat trafiłam na dobre ziarno). Składniki (na 3-4 porcje): 150 ml czarnej

Weekendy w domu i ogrodzie
Francuska bagietka. 140

podać jeszcze jakiś przepis, o tyle w przypadku paryskiej bagietki będzie to tylko propozycja kompozycji składników. Oczywiście, moglibyśmy poprosić Marzenę o upieczenie francuskich bułek i opisanie tego w jakimś ciekawym poście, ale chwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić sobie wędrówkę po paryskich ulicach bez bagietki? Rano z kawą, w południe z wodą, a wieczorem pewnie

zadanie-gotowanie
Najlepsza kanapka z kurczakiem 268

dziwnego, że to najlepsza kanapka! Jako dziecko nie byłam fanką pomidorów ale teraz je uwielbiam zwłaszcza te kolorowe i nietypowe gatunki. Wzbudzają mój zachwyt. Wącham je, dotykam pieszczotliwie…Ciekawa jestem, czy uda mi się je wychodować w przyszłym roku… Jak się domyślacie zaczynam snuć pomidorowe plany… Ale wracając do pysznej ciabaty z kurczakiem to bardzo polecam

codojedzenia
Placki ziemniaczane 145

smakują również z dodanym do środka pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem. Po usmażeniu placki podaję zazwyczaj z dodatkiem kwaśnej śmietany lub białym serem (z serem lubię najbardziej). Jestem ciekawa  –  z czym u Was są podawane placki ziemniaczane i czy je lubicie?   Składniki: (na 2 porcje) 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków  1 jajko

Kuchcik gotuje
HELLMANN'S AUSTRALIAN SAUCE BBQ 136

inaczej BBQ.  Sos jest w szklanej butelce o pojemności 200 ml z zwykłą metalową zakrętką .  Sos się wylewa ,ponieważ nie posiada podajnika, pompki itp  Byłam bardzo ciekawa smaku tego sosu , czy nie smakuje chemią i saymi konserwantami.  Oczywiście pierwsze co jak wróciłam do domu z zakupów to spróbowałam tego sosu.  Na intrukcji jest wtyraźnie

Gotowanie Patki
Polenta z kaszy kukurydzianej na słodko z nektarynką i amarantusem (Vege & gluten free) 158

Współcześnie najbardziej znaną wersją polenty jest intensywnie żółta masa wykonywana z mąki, lub kaszy kukurydzianej. U mnie również taka wersja będzie przedstawiona, choć w wersji na słodko i z ciekawymi dodatkami.  Już jakiś czas temu robiąc codzienne zakupy trafiłam na kaszkę kukurydzianą. Od razu skojarzyłam ją z polentą. Jak wiadomo kukurydza to produkt nie zawierający glutenu, więc polecam

vaniliowoczekoladowa
Magazyn Aromat - lato 2017 136

Najnowszy letni numer Magazyn Aromat już czeka na przeczytanie, a w nim: przepisy z rabarbarem, letnie zupy, potrawy na piknik, słodkie historie oraz wiele innych ciekawych artykułów. Bardzo gorąco zachęcam do czytania;) (klik w zdjęcie

Obiad gotowy
MINI SZARLOTKI Z MALINAMI 95

deserami a w tych babeczkach prócz słodkiej bezy, cukier był także w nadzieniu oraz cieście. Liczę na to, że wam zasmakują. Mnie kupiły w całości, zwłaszcza, że jest to ciekawa i nietypowa wersja szarlotki:) Składniki na ciasto kruche: •3 żółtka •20 g cukru pudru •opakowanie cukru waniliowego •150 g mąki pszennej •100 g masła Składniki na nadzienie jabłkowe

PatiGotuje
Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim 101

razem również w dość klasycznym wykonaniu, mianowicie z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego i jajka. Połączenie płynnego żółtka, szparagów i sosu to coś niesamowitego. Koniecznie musicie spróbować. Jest to ciekawa propozycja przystawki. Klasyczny sos holenderski przygotowuje się z żółtek, masła, soku z cytryny i białego pieprzu. Żółtka ubija się w tzw. kąpieli wodnej. Ja ułatwiłam sobie zadanie i zamiast ubijać

PatiGotuje
Smażone kopytka z bryndzą 178

spróbować z bryndzą. Później stwierdziłam, że wrzucę je do frytkownicy. No i powiem Wam efekt mnie zaskoczył!!! Były przepyszne! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. Są ciekawym zamiennikiem ziemniaków, czy zwykłych klusek śląskich. Wprost idealne do sosu mięsnego. Smażone kopytka z bryndzą Składniki: 250 g bryndzy 3-4 ugotowane ziemniaki (mniej więcej tyle samo co bryndzy) łyżka mąki

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania