będzie jesienno zimowe ale pysznie sezonowe. Tak też stało się z tą potrawą. Pomysł na nią podpatrzyłam w książce "Wegetariańska szkoła gotowania", która to książkę wygrałam w miesięczniku KUCHNIA. Ciekawa to pozycja, bardzo ładnie wydana. Zdjęcia są oszczędne, jasne a sposób pokazania produktów i przygotowania każdej z potraw przypomina trochę "Fikę" z IKEA. Fajnie jest mieć tę książkę
Dzieje kuchennej Wiewióryrobię puddingi. To takie słodkie desery, które będąc na diecie mogą zastąpić nam, przysłowiowy kawałek ciasta do kawy, czy też sprawdzą się w roli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka. Dostępne na każdym
SMYKWKUCHNIprzeżywają wszelkiego rodzaju, parki rozrywki, restauracje z atrakcjami dla dzieci, place zabaw. Męczące? Odrobinę. Szczególnie dlatego,że na urlopie nie szukam tłumów. Dlatego szukam miejsc lekko odludnych, pięknych i ciekawych. Im dalej od sezonu , tym o nie łatwiej. CENY Wkurzam się już na etapie poszukiwania zakwaterowania. Począwszy od pensjonatów , które nie proponują nic poza miejscem do spania
WYSPA SZCZĘSLIWAKlopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła
Pyry na Gaznasion i parzonych z nich herbatek. Na kupno i spróbowanie bulwy z fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru
Moja Delicjatowarzystwie bardzo aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, czy moja ulubiona wędzona papryka. Do tego hummus powstały ze zmiksowania upieczonego kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy, czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem :) Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku
Moja DelicjaDużo czytam, zwłaszcza książek, które mają coś wspólnego z gotowaniem. Najbardziej lubię gatunek mieszany, czyli opowieści o życiu autorek przetykane przepisami. Książki dzieją się zwykle w ciekawych, pięknych zakątkach Włoch czy Francji, więc to doskonały nieskomplikowany relaks. Dodatkowo można ugotować sobie coś z tej książki, żeby poczuć się jak w Prowansji. Dlatego dziś na obiad będą cukinie gratin
Ugotowane pozamiatanecukinii lubię najbardziej, chyba się nie da. A Wy macie jakieś ulubione danie z cukinii? ;) Ja czekam, aż upały trochę odpuszczą, bo chciałam spróbować ciasta z cukinią. Jestem strasznie ciekawa smaku. Ktoś robił? Jak tak to czekam na opinie! :) Tymczasem, żółta panienka w towarzystwie pani gryczanki wprasza się na talerze! Gdy zobaczyłam przepis na szczypta-wege.pl wiedziałam, że to coś
Czerwona PorzeczkaBób świetnie smakuje w upalne, letnie dni. Najczęściej jest gotowany samodzielnie lub z dodatkiem kopru. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie sałatki z bobem. Jest ona bogata w białko i w witaminy, a jednocześnie może być świetnym pomysłem na lekki, letni obiad. Składniki na sałatkę: 120 g sałaty, 2 nektarynki, kilka rzodkiewek, papryczka chilli, morska sól, mielony czarny pieprz. Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Międzyzdrojami. Włosi mówią o dwóch riwierach: La Riviera di Levante (część wschodnia) i La Riviera di Ponente (część zachodnia). W odległośći kilku kilometrów od wybrzeża znajduje się także szereg ciekawych wysp: Isola del Tino Isola di Bergeggi Isola Gallinara Palmaria Tinetto Podczas pobytu na La Riviera nieoddalając się ani na krok od morza natrafimy na wyjątkowe miasteczka. Santa Margherita
Bon Ton Italiaprostu mnie zachwyciła . Zresztą nie tylko mnie . Dzieciaki co prawda nie pokochały jej ,no ale starszy synowiec , zaszczycił próbą smaku , a to już i tak ok. Sałatka jest ciekawa , mimo że wydaje się iż chleb rozmięknie , to dobrze wypieczone grzanki, zostają chrupiące i mega aromatyczne . Polecam , szczególnie do grilla , jest to rewelacyjna odmiana po nudnej już ” greckiej
Ogrodnik w podróżyprojektanci tego ogrodu doskonale o tym wiedzieli, otwierając ogród na piękną, alpejską panoramę. A w oddali Carlotta. Jak praktycznie wszystkie ogrody nad jeziorem Como, ten również może poszczycić się ciekawą historią- mamy tu dyplomatów, pisarzy, kompozytorów, a i nawet Bonaparte się gdzieś znajdzie. Nas najbardziej zachwyciła orientalna część ogrodu z niewielką sadzawką, pięknymi papirusami i klonami palmowymi. Dalsza
les mirabellesboczniaki, a ponieważ udało mi się kupić okazy niemal tak duże jak moja dłoń, postanowiłam użyć ich jako "spodeczków" do mojego puree z quinoy i topinamburu i tak powstała ciekawa przekąska, którą warto przygotować na sylwestrową imprezę ;) Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, zamiast ziemniaków, czy klusek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 250 gram topinamburu
Quinoa Raz!łące, lub w ogrodzie. Z pozoru niejadalne, a przynajmniej nie zwracamy na nie uwagi planując obiad, czy kolację. Okazuje się, że młode liście nasturcji, mniszka, lub pokrzywy mogą być ciekawym urozmaiceniem diety, a wrzucone do jednej miski z ziołami tworzą całą mozaikę smaków i aromatów. Ja wybrałam takie jakie miałam pod ręką, ale możecie je zamienić na inne
Quinoa Raz!Koktajle owocowe to prawdziwe bomby witaminowe, które dostarczają organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Są ciekawym dodatkiem do śniadania lub lekkim deserem. Można je pić przez cały rok, ale najlepiej smakują latem, kiedy jest największy wybór owoców. Polecam pyszny koktajl z malin, truskawek i banana. Składniki 200 g malin 200 g truskawek 1 banan 300 ml maślanki 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie
My Chcemy Jeść