dzieckiem. Pamiętam jak dziś, gdy siedząc na płocie zajadaliśmy się właśnie morwami, zrywanymi prosto z drzew. Smak pamiętam do dziś, choć zupełnie o tych owocach zapomniałam. Tym bardziej byłam ciekawa, jak smakują w wersji suszonej. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 20 g orzechów włoskich 20 g migdałów bez skórki 20 g suszonej żurawiny 20 g suszonej morwy
Kuchnia w opałachcukru. Jest za to czekolada, która w połączeniu z kasztanami zyskuje niebagatelny, oryginalny smak. Tak naprawdę ciężko powiedzieć, czy to ciasto kasztanowe z czekoladą, czy czekoladowe z kasztanami... Ma ciekawą, mazistą konsystencję; jest naprawdę wyjątkowe. Smakuje obłędnie lekko podgrzane, z kulką lodów waniliowych. Poza tym świetnie się nada dla alergików, bo nie ma w nim ani mąki, ani mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzekupić go tydzień temu w Lokalnym Rolniku. Wykonałam w końcu ciasto, które czekało 2 lata na upieczenie, ale się doczekało! Dla kogo: dla lubiących ciasta z warzywami dla ciekawych nowych smaków dla znalazców pasternaku (nie jest to wcale łatwe) :) Składniki na ciasto: 225g mąki pszennej (1,5 szklanki) 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szklanka zmielonych migdałów
Mania WypiekaniaCiekawą propozycją na spędzenie czasu wolnego z rodziną i przyjaciółmi jest przejażdżka drezyną rowerową - ręcznym pojazdem mechanicznym po torach kolejowych wzdłuż malowniczej doliny Molignée. Dolina Molignée w prowincji Namur to liczne ciekawostki związane z bogatego dziedzictwa obszaru i licznych atrakcji turystycznych, takich jak Zamek Montaigle , zamkowe gospodarstwo Falaën, opactwa w Maredsous i Maredret , starożytny zamek Ermeton
Z notatnikarazem chcę opowiedzieć Wam o ciekawych warsztatach, w których niedawno brałam udział. Było to spotkanie zorganizowane w Akademii Smaku Sokołów, poświęcone zasadom prawidłowego komponowania jadłospisu, na którym m.in. poznałam smak wędzonek z serii „Naturrino”. W trakcie warsztatów eksperci Sokołowa m.in. podpowiadali, jak rozpoznać dobre wędliny. To dobra okazja, by podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami
Wiszniówkasurówka jest jeszcze lepsza. Do surówki użyłam podstawy czyli jabłka i cebuli pokrojonych w kostkę oraz kawałek świeżej papryki. Możecie użyć również papryki marynowanej, dodać ogórki kiszone czy marchewkę. Ciekawym urozmaiceniem jest dorzucenie do surówki rodzynek. Ja kapustę szatkuję nożem, ale spotkałam się z wariantami ścierania kapusty na tarce. Drukuj Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty window.ajaxurl
Mieszam w GarnkuNastępnie odlewamy wodę, dodajemy kakao i mleko. Blendujemy na gładką masę. Jeśli krem jest dla Was za gęsty, można dodać więcej mleka. I gotowe! :) Po ten i więcej ciekawych przepisów zapraszam na stronę kobieceporady.pl
Czerwona Porzeczkamarką Barilla. Dzisiaj wyłoniliśmy zwycięzcę. Ale za nim kto wygrał, chciałam Wam powiedzieć, że przedstawiliście świetne pomysły na dania. I na prawdę każdego z chęcią bym posmakowała. Przedstawialiście dużo ciekawych pomysłów, poprzez dania jesienne, z użyciem rozgrzewających przypraw, takich jak czosnek, imbir, sycącą dynię, grzyby leśne, po dania rodem z kuchni śródziemnomorskiej z użyciem tuńczyka czy krewetek, Przedstawialiście pomysły
SMYKWKUCHNIMięciutkie drożdżówki z czekoladowym budyniem, zachowują świeżość nawet na 3 dzień. Kokos dodaje aromatu, a szklanka ciepłego mleka lub filiżanka owocowej herbaty dopełnia całości. Jeszcze tylko ciepły kocyk, ciekawa książka i brzydka pogoda za oknem nie będzie nam przeszkadzać. SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru
słodki bratektymiankowym Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty. Wraz z innymi blogerami kulinarnymi spędziłam bardzo sympatyczny dzień. Atmosfera była bardzo fajna, dania pyszne, a przy okazji dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy na temat produkcji wędlin
Kulinarne przygody GatityDynia to typowe jesienne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo ciekawych dań. Ponieważ najbardziej lubię najprostsze rozwiązania, dlatego postanowiłam przygotować prostą sałatkę z pieczonej dyni z fetą . Taka "sałatka" okazała się niezwykle smaczna, łączy w sobie moje ulubione smaki - jest słodko-kwaśna. Dynia sama w sobie jest słodka, a tu dodatkowo jej słodycz podbita jest miodem, a kwaskowatość
Codzienne Gotowanietymiankiem czy bezglutenowe ciasteczka z melisą. Już jak czyta nazwy tych smakołyków, moja wyobraźnia podsuwa mi ich aromat i próbuje zaciągnąć do kuchni by tam coś pysznego wyczarować. Zdecydowanie ciekawa pozycja, po którą warto sięgnąć w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji
Cynamonowe szczęścieJoya prezentuje różnorodną ofertę wegańskiego nabiału :) Są to napoje roślinne, jogurty, desery, tofu, śmietany. Do testów otrzymałam 4 napoje roślinne, o ciekawych smakach. Napoje Joya są dostępne także u nas w Polsce, tylko prawdopodobnie nie wszystkie warianty smakowe, ale niektóre z pewnością, bo widuje je w sklepach nawet często. Mam nadzieję, że moja opinia w jakimś stopniu przekona
Zdrowie na języku :Pbakłażan ma wysokie notowania u Maćka i jego najbliższych, Mam nadzieję, że tym hasłem sprawię im radość :) Oczywiście kierują mną też całkiem naganne egoistyczne pobudki ;) Liczę na wiele ciekawych przepisów, z których będę mogła czerpać i czerpać i czerpać
zadanie-gotowanie