Ceviche z tuńczykiem i awokado na picie 141Ceviche to takie danie z owoców morza lub ryb, z dodatkiem niezwykle dużej ilości soku z cytryny z warzywami. W moim wypadku podane na domowej picie, którą zrobiłam z ciasta na pierogi :) Danie niezwykle lekkie, świeże, właściwie definicja wiosny. Składniki (na 2 porcje): 100 g surowego lub marynowanego filetu z tuńczyka 1/2 awokado 10-15 pomidorków koktajlowych(...)limonki. Wymieszaj składniki i odstaw na 20- 30 minut. W tym czasie przygotuj pitę. Z mąki, ciepłej wody, rozpuszczonego masła, żółtka i szczypty soli należy wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Jak na pierogi. To ciasto należy cienko rozwałkować i piec na rozgrzanej patelni z każdej strony po 2-3 minuty. Niech wygląda jak na zdjęciu. Gotową pitę podaj z ceviche
Mango Papaja
Greckie chlebki pitta 167szklanki letniej wody. Drożdże rozcieramy w misce, zalewamy 1/3 posłodzonej wody, mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Miskę, w której będziemy wyrabiać ciasto, lekko ogrzewamy w ciepłym piekarniku. Przesiewamy do niej mąkę, dodajemy sól, oliwę, pozostałą letnią wodę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto. Jeśli jest taka potrzeba to dodajemy trochę więcej wody lub mąki(...)Formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski. Obracamy kulę tak aby cała była pokryta oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 części, które następnie wałkujemy na na 1cm grubości placki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Dużą blachę
Qchnia po prostu
Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania 148oleju rzepakowego Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę). Zwijamy rogaliki(...)zaczynając od najszerszego kawałka ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z przepisy.pl Artykuł Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog
RACUCHY DROŻDŻOWE 169racuchów drożdżowych. PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wkruszam drożdże i rękami mieszam wszystkie składniki. Wbijam średnie jajko i, cały czas mieszając, powoli wlewam ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto dłońmi, kilka minut. Jest gęste. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut, aż podwoi swoją objętość. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką. Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiam ciasto(...)patelni rozgrzewam olej. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki, spłaszczam je w dłoniach, formuję placki. Smażę na średnio rozgrzanym palniku, dużo urosną, ważne by dosmażyły się w środku, a nie spaliły z zewnątrz. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję od razu oprószone cukrem pudrem, polane miodem lub podane z ulubioną konfiturą, dżemem. Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Chleb na maślance 182lekko z wodą i cukrem, dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy żeby nie było grupek odstawiamy na 10-15 minut. Pozostałe mąki i sól mieszamy razem dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto na początku drewnianą łyżka później ręką przez kilka minut. Ciasto może się lekko lepić. Zostawiamy pod ściereczką na półtorej godziny. Potem podsypujemy lekko mąką wyrabiamy jeszcze chwilę(...)będzie ciasto rosło to nagrzewamy do 200 stopni piernik razem z naczyniem. Wyrośnięte przekładamy do ciepłego naczynia nacinamy w 3 -4 miejscach, przykrywamy i pieczemy przez 35 minut później zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut . Chleb jest gotowy jak uderzymy do od dołu i wyda pusty dźwięk
Lena Gotuje
Sernik migdałowy 169Sernik migdałowy odkryłam trochę przez przypadek, szukając ciasta na święta. Uwielbiam serniki i uwielbiam migdały, więc to połączenie wydawało mi się jak najbardziej na miejscu. I muszę przyznać, że okazało się znakomite. Chyba sernik migdałowy zostanie moim ulubionym sernikiem, a już na pewno będzie w pierwszej trójce. No może zaraz za sernikiem straciatella z malinami Sernik wychodzi raczej zbity(...)jest już zimny szykujemy polewę. Podgrzewamy odrobinę śmietankę i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wówczas przelewamy ją na ciasto i dekorujemy płatkami migdałowymi. Sernik migdałowy Sernik najsmaczniejszy Sernik z dodatkiem migdałów Smacznego!!! Justyna PS. Źródło przepisu ciasta.net Artykuł Sernik migdałowy pochodzi z serwisu Relaxtime
Relaxtime
Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami 216Delikatne i uniwersalne bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami. Do przygotowania bułeczek z tego przepisu zalecam użycie miksera z hakiem (wiem, ostatnio mówiłam, że zagniatanie ciasta drożdżowego to taka frajda, ale nie w tym przypadku), ponieważ ciasto przez cały czas jest bardzo luźne i po prostu byłoby niemożliwe dodanie tylko takiej ilości mąki, jaka jest w przepisie, zbyt mocno(...)żytnie razowe z jajecznicą na maśle spełniają standardy najlepszego śniadania . Świeżość zachowują przez 3 dni. Używałam ich nawet jako bułki do burgerów i sprawdziły się genialnie. Ważne jest, aby ciasto zagniatać bardzo długo, ja robiłam przez ok. 20 minut – właściwie to robotę odwalił za mnie mikser, ale jest niezastąpiony w tego rodzaju wypiekach. Więcej bułeczek znajdziecie tutaj: Słodkie bułki
Słodkie Gotowanie
Bułeczki z cheddarem i żurawiną 169Wspaniałe bułeczki z wyrazistymi dodatkami – serem cheddar oraz suszoną żurawiną. Mięciutkie i pachnące. W trakcie wyrabiania żurawina może Wam uciekać z ciasta;) W sensie nie klei się do niego. Kompletnie się tym nie przejmujcie. Radzę też nie rezygnować z tego dodatku, no chyba, że nie jesteście fanami suszonej żurawiny. Ja bardzo lubię i moim zdaniem doskonale tutaj pasowała(...)trzemy na dużych oczkach tarki. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, suszoną żurawinę, cheddar oraz masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarabiamy, a następnie dzielimy na równe części i z każdej formujemy okrągłą
Smaki Na Talerzu
Wielkanocny chleb nadziewany. 194dokładnie mieszamy. Odkładamy do wyrośnięcia na 10 minut. 500 g mąki przesiewamy do misy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 200 ml śmietany, olej, sól i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli po około 10 minutach) oprószamy wierzch mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut(...)Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, a następnie wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Chrzan mieszamy z kwaśną śmietaną i smarujemy nim wierzch placka (zostawiając około 1 cm rant), równomiernie rozkładamy pokrojone w ósemki jajka, szynkę oraz szczypior (lub brokuł), zwijamy w roladę, a następnie w "ślimaka" i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem, oprószamy sezamem
Rozpustne gotowanie
Bułki do hot dogów 200polania bułeczek po upieczeniu Przepis: Składniki suche tj.: mąki, cukier ,sól, mleko w proszku i drożdże umieszczamy w dużej misce, mieszamy, Dodajemy miękkie masło i ciepłe mleko, szybko zagniatamy ciasto, Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość, Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształt prostokąta (dłuższy bok powinien mieć
tyfranbox
Ultrachrupiący chleb bez wyrabiania 515odlewam do mniejszej miseczki. Rozpuszczam w niej cukier i drożdże. Wlewam do zagłębienia w mące i dodaję pozostałą wodę. Mieszam łyżką do połączenia się wszystkich składników. na tym etapie ciasto powinno być dosyć luźne i z pewnością kleiłoby się do rąk, gdybyśmy chcieli je wyrabiać. To nic. Przykrywam ściereczką i zostawiam na noc. Lub na dzień, jeżeli chleb chcemy mieć(...)upływie ok 12h rozgrzewam piekarnik do 250 stopni, grzałka góra - dół, bez termoobiegu. Do środka wstawiam garnek z pokrywką wysmarowany oliwą/ olejem. Na blat wysypuję trochę mąki. Wyskrobuję ciasto z miski i posypuję odrobinę mąką. Ugniatam chwilę, tak by było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Nagrzany garnek wyjmuję z piekarnika, wrzucam do niego ciasto, przykrywam pokrywką
Cook&Love
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy 165szklanki ciepłej wody oraz łyżką mąki mieszamy i odstawiamy aż podwoją swoją objętość. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, sól, pozostałą wodę i drożdże i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe - miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy masłem(...)czosnkowym i składamy na pół. Teraz nożem lub radełkiem kroimy w paski ok 5 cm szerokości Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej paski ciasta zaczynając od jednego z brzegów. Wkładamy je tak by łączenie było na górze. Pieczemy ok 30-35 minut
Cynamonowe szczęście
Budyniowiec truskawkowy oraz kakaowo-bananowy - INSTAGRAM cz. IX 153Minęło już trochę czasu od ostatniego wpisu z przepisami z naszego IG. Dlatego dziś dzielimy się z Wami dwoma wersjami ciasta, który nie wymaga pieczenia i jest idealne dla każdego fana budyniu. Którą wersję wybieracie? Jaką wersję takiego ciacha byście zrobili albo chcieli żeby ktoś Wam zrobił? 😃 Budyniowiec truskawkowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju roślinnego
Candy Pandas
Pomarańczowe bułeczki 186Ciasta i chlebki drożdżowe ostatnio u mnie królują, ale dzisiaj wersja słodkich bułeczek z dodatkiem soku pomarańczowego. Sok fajnie podkręca smak bułek. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 150 ml ciepłego mleka - 20 g świeżych drożdży - 200 ml soku z pomarańczy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z 1 łyżką(...)łyżką miodu. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sok, oliwę, sól, resztę miodu oraz wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Następnie odkładamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, kładziemy je na blachę do pieczenia i zostawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy
Zainspirowana w kuchni