chleb pszenno - żytni na drożdżach 246odmierzonej ilości do chleba) i odstawiam w ciepłe miejsce aby ruszyły. Mąkę przekładam do większej miski, dodaję cukier, sól , wodę oraz drożdże. Wszystko razem mieszam do połączenia składników. Ciasto wychodzi dość gęste i zwarte. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładam wyrośnięte ciasto i wyrównuję łyżką(...)namoczoną w wodzie (dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Chleb piekę około godziny. Po tym czasie wyjmuję go z piekarnika i z foremki i studzę na kratce. Całkowicie ostudzony chleb dobrze się kroi ale smakuje najlepiej - jeszcze lekko ciepły
babka w formie
Puszyste placki bananowe 163wersji bez oleju i cukru. Przygotowanie Banany obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Następnie wbijamy do nich jajka , dodajemy mąkę i proszek do pieczenia . Można również opcjonalnie dosłodzić ciasto cukrem i dodać cynamon . Następnie całość ugniatamy lub blendujemy. Na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez) nakładamy porcjami ciasto i smażymy na średnim ogniu do momentu lekkiego ścięcia ciasta . Następnie
WegePrzepis
Kruche ciasteczka 187jajko - 1 szt cukier waniliowy - 1 opak Przygotowanie: Mąkę wysypać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło i margarynę, oraz pozostałe składniki, szybko i dokładnie wyrobić ciasto. Najlepiej ciasto przełożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Można też robić ciasteczka od razu. Ciasto rozwałkować na grubość o 4-5 mm i wykrawać foremką ciasteczka. Blachę wyłożyć
Kuchnia Danusi
Chrupiące placki ziemniaczane z marchewką. 192zrobione w domu smakują wyśmienicie. Ja smażę je od czasu do czasu, gdy najdzie mnie na nie ochota. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem. Dzięki dodaniu do ciasta marchewki i kurkumy placki mają piękny w środku żółty, prawie pomarańczowy kolor i są zdrowsze. Składniki : 1 kg obranych ziemniaków ( ja użyłem ziemniaków odmiany Anuszka, mają ładny żółty kolor(...)sitko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący olej wykładamy masę ziemniaczaną i łyżką formujemy małe placuszki. Ważne ; przed każdym nakładaniem ciasta na patelnię mieszamy masę ziemniaczaną , ponieważ może zbierać się sok. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu, aby ciasto nie nasiąkło zbyt dużo tłuszczu. Placki
Przepisy i porady kulinarne
Domowy biały chleb po słowacku 186pokruszonymi drożdżami. Odkładamy na godzinę pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko/maślankę, sól oraz wyrośnięte drożdże. Starannie wyrabiamy dość gęste, gładkie ciasto. Miskę smarujemy olejem, wkładamy wyrobione ciasto, obracamy je tak aby całkowicie pokryło się warstwą tłuszczu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie krótko
Qchnia po prostu
Pierogi z serem 153Dziś kolejna klasyka - pierogi z białym serem na słodko . Wspomnienie dzieciństwa i szybki postny obiadek. Zapraszam :) Pierogi z serem Ciasto: - 300g mąki + do podsypania - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego -szklanka ciepłej wody - pół łyżeczki soli Farsz: - 2 kostki półtłustego twarogu ( 250g) - 4 łyżki cukru - 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego - 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka(...)laski wanilii Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy. Ja zlepiałam za pomocą końcówki starego lejka :)Wrzucamy
Kuchnia Pełna Emocji
Misie z migdałami 171przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy palcami. Jajko delikatnie rozbijamy z cukrem i wanilią a następnie dodajemy do mąki z masłem. Ugniatamy elastyczne ciasto ( podsypujemy ew. mąką) . Układamy je na folii spożywczej, owijamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę . Po tym czasie rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kształt misiów. Na środku misiów układamy(...)migdał i przyklejamy go łapkami misia do ciasta. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.10-15 min. Tak aby zbrązowiały, Czas pieczenia zależy też od grubości rozwałkowanego przez Was ciasta- im grubsze tym dłużej trzeba piec. Po wystudzeniu możemy udekorować kolorowym lukrem
Kuchnia Pełna Emocji
Pierogi w syropie karmelowo- cynamonowym 144Zdaniem mojego małżonka to najlepsza wersja pierogów z serem jakie jadł. Jeśli lubicie słodkości to koniecznie wypróbujcie mój przepis na pierożki. Zapraszam. Pierogi z serem w sosie karmelowo-cynamonowym Ciasto: - 300g mąki + do podsypania - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego -szklanka ciepłej wody - pół łyżeczki soli Farsz: - 2 kostki półtłustego twarogu ( 250g) - 4 łyżki cukru - 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka masła - 2 łyżki cukru ( u mnie brązowy) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka soku z cytryny Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które
Kuchnia Pełna Emocji
Ciasteczka " Pawie oczka" 131Sobota kojarzy mi się z pieczeniem ciasta. Ciekawe jak jest i było w Waszych domach ale u nas zawsze w sobotę piekło się coś smacznego " na niedzielę". W moim domu jest tak samo - przychodzi ten dzień tygodnia i wiadomo , że będzie w kuchni pachniało słodkościami. Dziś moja jest przesiąknięta cynamonem i powidłami - może to jeszcze nie czas na te ciasteczka(...)łyżkami cukru, mlekiem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Jak zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy jajka, masło, resztę cukru, cynamon i wyrabiamy elastyczne ciasto, które znów odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkowujemy dość cienko ( jak na pierogi) i za pomocą np. szklanki i kieliszka wykrawamy kształty ciasteczek. Przyklejamy
Kuchnia Pełna Emocji
Ciasto na pizze 2472Ciasto na pizze to jeden z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie przepisów w ciągu roku. Uwielbiamy domową pizzę i wiele przepisów przerobiłam zanim natrafiłam na takie ciasto na pizze, które moim zdaniem jest idealne! Poniższy przepis widniał już The post Ciasto na pizze appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
4x inspiracje maja: ciasto z pomidorami, domowy jogurt, chleb na sodzie, czekolada wegańska Vivani jak mleczna 177Ciasto z pomidorami Rewelacyjne! W ogóle nie czuć pomidorów. Wykonanie błyskawiczne, ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Przepis, jak zawsze niezawodny, od Jadłonomii . Tym razem niczego nie zmieniałam. Jeśli chcecie zaskoczyć gości po kwarantannie, to ciasto idealnie się do tego nadaje! 2. Domowy jogurt Inspiracja z bloga Blue Raven . Kupiłam Zakwaski firmy Vivo i jogurt wyszedł idealny
Qlinarnie i Qlinarnie
Langosze z gulaszem wołowym 269przestygnięte ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę. Wsyp mąkę do naczynia, w jej środku zrób zagłębienie, do którego wlej drożdże z mlekiem. Dodaj ziemniaki i olej i wyrób ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posól, jeszcze raz wyrób, po czym posyp mąką i owiń w ściereczkę. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. Na patelnię wylej(...)olej na wysokość ok. 6 cm. Z wyrośniętego ciasta odrywaj po kawałku i formuj ręcznie cienkie placki. Smaż je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Moje przepisy na różnego rodzaju gulasze znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek 181masło do posmarowania formy olej do smażenia sól do gotowania makaronu Wykonanie pysznej zapiekanki: 1. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy
Izabelawkuchni
Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka 268Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby(...)proszku do pieczenia) 2 duże jogurty naturalne 3% (po 370 g) Płatki owsiane wsypać do dużej miski i wymieszać z ziarnami, solą i sodą. Dodać jogurty i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do foremki ba chleb/podłużnej brytfanki (moja miała długość ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza
Dietolog