ciasto - 164325 przepisów (strona:4817/10955)

Placuszki śniadaniowe bananowo – kakaowe 190

u0142adko za pomoc\u0105 blendera r\u0119cznego.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/placuszki-sniadaniowe-bananowo-kakaowe\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ee492b79dfd9","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Kostki gorzkiej czekolady siekamy no\u017cem i dodajemy do ciasta.","text":"Kostki gorzkiej czekolady siekamy no\u017cem i dodajemy do ciasta.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/placuszki-sniadaniowe-bananowo-kakaowe\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ee492b79dfda","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na patelni rozgrzewamy niewielk\u0105(...)gorzkie kakao i proszek do pieczenia . Dodajemy banany pokrojone w plasterki oraz cukier . Całość blendujemy na gładko za pomocą blendera ręcznego. Kostki gorzkiej czekolady siekamy nożem i dodajemy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju do smażenia . Smażymy na niej niewielkie placuszki, z każdej strony do lekkiego przyrumienienia. Po usmażeniu dekorujemy plasterkami banana, borówkami amerykańskimi oraz polewą czekoladową. Instagram

ProstePesto.pl
Szybkie gofry z bananem i kaszą manną 154

mają dużo czasu na ich przygotowanie. No umówmy się, zrobienie klasycznych gofrów jest nieco czasochłonne. Dlatego przychodzę Wam z pomocą i proponuję ich małą modyfikację. Wszystkie składniki na ciasto wystarczy ze sobą zblendować i gotowe. Zaoszczędzicie czas, a smak takich gofrów na pewno Was zachwyci! Ta propozycja to idealny przepis dla najmłodszych – goferki są bardzo delikatne. Szybkie gofry(...)kaszę do miski, zalej ją mlekiem, wymieszaj i odstaw na około 3 minuty. Następnie dodaj wszystkie pozostałe suche składniki, banana, olej i wbij jajko. Później całość zblenduj i powstanie ciasto. Gofrownicę rozgrzej. Ciasto nakładaj porcjami do lekko wysmarowanej olejem i rozgrzanej gofrownicy. Piecz przez kilka minut – wszystko zależy od modelu urządzenia jakim dysponujesz. Ja piekłam przez około 6 minut

Natka Pietruszki
GNOCCHI 216

Ziemniaki obieram, kroję na kawałki i rozdrabniam tłuczkiem lub przeciskam przez praskę do ziemniaków. W misce mieszam puree ziemniaczane z jajkiem i solą, mieszam powoli dosypując mąkę. Wyrabiam dłońmi. Ciasto ma być elastyczne i zwarte, nie klejące do rąk. W razie potrzeby można dosypać nieco mąki. Ciasto zagniatam w kulę i układam na podsypanej mąką stolnicy. Odrywam kawałki, zwijam(...)ruloniki wielkości kciuka, odcinam nożem ok. centymetrowe kawałki i tworzę widelcem wzorek lekko go dociskając do ciasta. W dużym, szerokim garnku zagotowuję dużą ilość wody z solą, wrzucam na wrzątek partiami kluseczki. Warto je raz przemieszać, by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gnocchi na powierzchnię gotuję je jeszcze 2 minuty. Wyławiam łyżką cedzakową, układam na płaskim talerzu. Podaję gorące

Zasmakuj Kuchni
Pieczone pączki twarogowe 165

składniki: twaróg półtłusty, 200g, 2 jajka od szczęśliwej kurki rozmiar M, szczypta wanilii lub cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5-6 łyżek mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (użyłam mąkę owsianą). Pieczone pączki twarogowe – sposób przygotowania Przygotowanie tych pączków nie wymaga ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani też dużych nakładów czasowych Wystarczy zagospodarować jakieś 25 minut aby stworzyć(...)Następnie w miseczce wymieszaj widelcem twaróg, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę wanilii. Wymieszaj składniki jak najbardziej dokładnie, aby nie było grudek. Następnie dodaj stopniowo mąkę i nadal mieszaj ciasto. Musi mieć ono dość gęstą konsystencję – taką, aby z łatwością móc formować dłońmi kuleczki. Gdy już ciasto uzyska odpowiednią konsystencję, zwilżonymi wodą dłońmi formuj małe pączusie i wyłóż

Natka Pietruszki
Bajgle 164

łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 4,5 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mleku. Dodajemy po kolei wszystkie suche składniki oraz 1 jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie lub w robocie planetarnym z końcówką hak. Ciasto powinno być po wyrobieniu gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta, które

Życie zaczyna się w kuchni
Czekoladowe muffinki z mascarpone 131

błyskawicznym tępie i smakują wszystkim domownikim. Polecam zrobić od razu podwójną porcję :) Składniki na 12 sztuk: na nadzienie: 125 sera mascarpone białko jaja łyżeczka mąki łyżka cukru na ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. kakao 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 1/2 szkl. wody 1/3 szkl. oleju żółtko łyżeczka ektraktu waniliowego Serek(...)sól.  Zrobić wgłębienie i wlać w nie składniki mokre: jogurt, wode, olej, żółtko i ektrakt waniliowy. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia.  Do każdej papilotki nałożyć czubatą łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykryć pozostałą częścią ciasta. Całość powinna zajmować około 3/4 wysokości papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka

wyzwania kuchenne
Porzeczkowiec 298

Porzeczkowiec – to ciasto, które zrobiłam specjalnie dla mojego Męża, który wręcz ubóstwia wszystko, co zawiera czarną porzeczkę. Ciasto jest pyszne, słodko-kwaskowate z wilgotnymi kakaowymi blatami i śmietankowym kremem. Gorąco polecam wypróbo The post Porzeczkowiec appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
CIASTECZKA BUDYNIOWE Z NUTELLĄ 176

cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz mleko. Do ubitej masy dodajemy mąkę i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h  (lub dłużej).  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość  ok. 3 mm i dowolną foremką wykrawamy ciasteczka. Jeśli(...)ciasto po wyjęciu z lodówki będzie mocno twarde (duża zawartość masła) odczekajmy trochę, albo lekko oceplny je dłońmi. Wykrojone ciastka u kładamy   na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na ok. 10-12 minut, aż krawędzie ciasteczek ładnie się zarumienią. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Następnie ciastka sklejamy nutellą

Walijskie Pichcenie
Pierogi z ziemniakami i suszonymi grzybami 164

ciasto : 300 g mąki pszennej, 170 – 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki roztopionego gorącego masła, szczypta soli, farsz : 500 g gotowanych ziemniaków, 60 g cebuli, 30 g suszonych grzybów, sól, cukier, świeżo zmielony pieprz, masło lub olej do smażenia, Cebulę pokroić w kostkę. Poddusić na tłuszczu (u mnie na maśle) z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie dodać posiekane(...)grzybami z cebulą doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody i gorące masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną

królestwo garów
CYTRYNOWE CIASTO SZPINAKOWE – BEZGLUTENOWE! 169

ekologicznych zbóż i owoców. Zawierają mąkę owsianą, płatki owsiane, siemię lniane i nasiona słonecznika. Doskonałe źródło błonnika! Świetna przekąska w ciągu dnia! A ciacho z ich dodatkiem? Przepyszne! Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i niesamowicie puszyste. U mnie zniknęło zaraz po zrobieniu zdjęć – jeszcze ciepłe! Koniecznie wypróbujcie! #ScharBio #ScharBezGlutenuBio SKŁADNIKI: * Mix C Mix Pâtisserie Schär – 170 g – KLIK W LINK

Ostra na Słodko
Kluski lane 265

bardzo starannie roztrzepujemy je widelcem. Następnie do jednolitej masy jajecznej dodajemy 1 łyżkę wody oraz szczyptę soli. Ponownie całość mieszamy. Następnie do jajek dodajemy mąkę. Tu ważna jest konsystencja ciasta, które powstaje. Musi ono być półpłynne. Nie może być zbyt rzadkie, bo rozpłynie się we wrzątku, ale musi samodzielnie, wolno spływać z widelca lub łyżki, której używamy do mieszania. Ilość(...)dodanej mąki określcie na podstawie konsystencji. W garnku gotujemy wodę z solą. Ciasto lejemy bezpośrednio z miski dość cienkim strumieniem.Miseczkę przesuwamy nad garnkiem, tak aby nie lać ciasta w jednym miejscu. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, czekamy chwilę i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Jeżeli chcecie użyć kluski do zupy, możecie wlewać je bezpośrednio do zupy. Artykuł Kluski lane

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Najlepsze ciasto jogurtowe z owocami 165

tego jest brak czasu na eksperymenty i testowanie nowości w kuchni 🤪 . Dlatego, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego korzystam ze sprawdzonego przepisu na najlepsze na świecie, … Artykuł Najlepsze ciasto jogurtowe z owocami pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Chałka drożdżowa 206

łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 15 min do wyrośnięcia; 3. Mąkę wsyp do miski, dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i wystudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste ( ręcznie lub w robocie); 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1.5 do 2h (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. W międzyczasie(...)przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wsyp do miseczki, ucieraj palcami bądź widelcem. Gotową kruszonkę odstaw do lodówki; 6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, podziel na 2 części. Każdą z części pokrój na 3 równe kawałki i uformuj wałeczki.  7. Z 3 wałeczków uformuj warkocz. Wyjdą 2, całkiem spore chałki; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 8. Gotowe chałki połóż

Prosty przepis na
MINI CEREAL CZYLI PLACUSZKI W WERSJI MINI 171

Jemy je na śniadanie, obiad czy deser. Ile ludzi tyle sposobów jak je podać. We Francji przygotowuje się cieniutkie crepes na specjalnym urządzeniu creperie. Dzięki łopatce, którą rozsmarowuje się ciasto naleśniki są cieniutkie jak nigdzie indziej. Najbardziej znane to naleśniki Suzette. W Skandynawii i na Węgrzech naleśniki przypominają te nasze i podawane są zazwyczaj w wersji na słodko: z konfiturą(...)solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Jajko rozbełtać. Dolać do niego mleko oraz oliwę Gallo Classico. Wymieszać. Dodać do mleka z jakiem suche składniki. Rozgrzać patelnię. Niewielką ilość ciasta wylewać na patelnię. Na położy odrobinę krem czekoladowego i zalać niewielką ilością ciasta naleśnikowego. Smażyć krótko z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawać z truskawkami i pokruszonymi bezami

Kuchnia w oparach
PYSZNE CIASTECZKA MAŚLANE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ 218

Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane, zimne masło i łączymy składniki dość szybko. Możemy to zrobić mikserem przy użyciu haka lub siekając zwykłym nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Stolnicę(...)oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy na złoty kolor ( u mnie ok 12 minut

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania