ciasto - 164325 przepisów (strona:4816/10955)

Kotlety jaglane ze szpinakiem 171

Czas czytania: 3 min Świeży soczysty zielony szpinak można przygotować na wiele sposobów. Można wykorzystać go do przygotowania wspaniałego wilgotnego ciasta o nazwie leśny mech  lub do zrobienia zdrowego i orzeźwiającego smoothie z dodatkiem pomarańczy. W sezonie grillowym szczególnie godna polecenia jest sałatka ze szpinakiem z dodatkiem daktyli i migdałów. Wracając do dzisiejszej propozycji, to jest to danie

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik z polewą jagodową 224

nich tak wiele pysznych deserów 😉 Baza, czyli masa na sernik jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania wystarczy dobrej jakości twaróg, trochę jagód i 10 minut, aby przygotować pyszne ciasto. Do masy serowej można również użyć gotowego twarogu na sernik (do kupienia w wiaderkach), twarogu już zmielonego, ale tutaj uwaga! Wybierzcie taki, który ma krótką listę składników, zdarza się

SprawdzonaKuchnia.pl
Śledzie w sosie musztardowym 126

przygotowany na bazie kaszy jaglanej. Do pasztetu proponuję domową musztardę z pewnością najlepszą, jaką możecie sobie wyobrazić. Wybierzcie tę opcję z daktylami, ta wersja jest super! Jeżeli chodzi o ciasta, to proponuję klasyczny makowiec i sernik puszysty. Propozycji jest dużo więcej znajdziecie je pod tagiem „bozenarodzenie” wpisując go w wyszukiwarkę, częstujcie się i świętujcie! Smacznego! Print Śledzie

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym 148

zbyt rzadka można dodać płatki jaglane lub tartą bułkę (jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę nasionek sezamu. Pulpeciki pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia się wierzchu. Przygotowanie sosu Pastę tahini wymieszać z wodą, syropem

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegańskie ciastka owsiane 131

upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia Wierzch ciastek można udekorować czekoladą, wystarczy rozgrzać tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polać wierch ciastem Smacznego! Nutrition Serving: 30 g | Kalorie: 69 kcal | Carbohydrates: 7 g | Białko: 1 g | Fat: 4 g | Tłuszcze nasycone: 3 g | Sód: 2 mg | Potas: 122 mg | Fiber

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik puszysty 171

sernikiem. Sernik podczas pieczenia urośnie, a w trakcie studzenia równiutko opadnie na całej swojej powierzchni. W tym przepisie jest to naturalne, że opada! Nie panikujcie więc, widząc opadające ciasto podczas studzenia 🙂 Przed podaniem możecie sernik posypać cukrem pudrem i udekorować go świeżymi soczystymi truskawkami lub malinami. Jestem przekonana, że ten przepis przypadnie wam do gustu. Gorąco zapraszam, bo to serniczek

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka z bobem 148

składnikiem sałatki jest podpieczona papryka, wystarczy paprykę zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku po chwili obrać ze skórki, paprykę można przygotować wcześniej na przykład przy okazji pieczenia ciasta. Po obraniu papryki ze skórki trzeba ją pokroić i zalać oliwą z solą oraz odrobiną octu, a następnie zamknąć w pojemniku, tak przygotowaną można przechować przez kilka dni w lodówce

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik pomarańczowy na spodzie z figami 216

schłodzony spód , wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, na półkę niżej wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą. Sernik pieczemy przez około 75 minut, brzegi ciasta powinny zarumienić się, a środek będzie lekko ścięty. Jeśli podczas pieczenia zobaczycie, że wierzch przypieka się zbyt mocno, przykryjcie go folią aluminiową. Po upieczeniu uchylcie piekarnik i pozostawcie w nim sernik

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegański chlebek bananowy 214

Wegański chlebek bananowy to ciasto, które piekę zawsze, gdy orientuję się, że kupiłam za dużo bananów i o nich zapomniałam. Nigdy ich nie wyrzucam, bo uważam, że to ogromne marnostrastwo. Kiedyś, gdy prowadziłam zajęcia dla dzieciaków dotyczące marnowania jedzenia, odkryłam, że dzieci (i dorośli niestety również) uważają, że gdy na bananie pojawia się brązowa plama to znak, że trzeba(...)olej oraz mleko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj olejem. Następnie przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch. Możesz na nim ułożyć banana pokrojonego na połowę. Ciasto piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Wegański chlebek bananowy pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia

365 dni dookoła kuchni
Chleb z garnka z owsianymi otrębami 176

łyżki oleju łyżka maku do posypania Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby i siemię lniane oraz drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy

Smakołyki Asi
Czekoladowe naleśniki z kremem kokosowym! 185

kakao - 260 g mleka - 550 ml wody gazowanej - 40 g oleju rzepakowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W/w składniki umieść w misie i wymieszaj dokładnie rózgą, ciasto może wydawać Ci się luźne, ale ciasto zgęstnieje. Ciasto odstaw na minimum kwadrans najlepiej 30 minut. W tym czasie wykonaj krem kokosowy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Uzyskałam 15 naleśników. KREM KOKOSOWY

SMYKWKUCHNI
Bułeczki pszenno-pełnoziarniste z migdałami 167

zawsze jest to bardziej czasochłonne aniżeli wyjście do pobliskiej piekarni czy sklepu. Jednak takie własnoręcznie przygotowane bułeczki czy chleb rekompensują wszystko. Ja postanowiłam nieco urozmaicić tradycyjny wypiek i do ciasta dodałam drobno zmielone migdały. Efekt wyszedł genialny. Bułeczki są pulchne, mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. W towarzystwie naturalnego serka, świeżych warzyw, ziół powstaje nam pyszny i pożywny(...)miski wsyp mąki, posiekane migdały (zmiksuj w malakserze na malutkie kawałki lub drobno posiekaj nożem) i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 100 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10  minut.  Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia

Zdrowie na języku :P
PĄCZKI Z MASZYNKI NA SERKU HOMO 405

pączusiów. Bez cukru (słodycz pochodzi jedynie z serka homo) i bez tłuszczu. I powiem tak: pączusie na świeżo są bardzo dobre, chociaż lekko "ścisłe". Uważam, że to dlatego, iż ciasto nie ma w sobie żadnego tłuszczu. Nie ukrywam, że odrobinę mi to przeszkadzało. Chociaż rodzinka zajadała się, aż im uszy się trzęsły 😋 W każdym razie, następnym razem dodam do ciasta(...)pieczenia  skórka otarta z 1 sparzonej cytryny albo odrobina aromatu cytrynowego Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia. Maszynkę nagrzewamy, smarujemy odrobiną oleju i nakładamy w otwory małe porcje ciasta. Pieczemy do zezłocenia się. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Szybkie ciasto czereśniowe w kształcie ślimaka 150

Przepis na to cudo pochodzi od Kalejdoskop Renaty, gdzie zawsze znajdę coś pysznego, coś włoskiego, coś oryginalnego. Ciasto wygląda pięknie, smakuje obłędnie i szybko się je robi. Polecam póki czereśnie są a poza sezonem polecam czereśnie mrożone, będzie pysznie. Ślimakowe ciasto czereśniowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka twarogowe z cukrem 157

tortowa 2 szklanki Cukier do obsypania ciastek Przygotowanie: Do miski przekładamy zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło, twaróg, żółtka oraz make pszenną. Całość szybko zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do schłodzenia do lodówki na godzinę. Blat oraz ciasto posypać odrobiną mąki i rozwałkować całość ciasta na grubość 2-3 mm. Szklanką o średnicy

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania