ciasto - 164325 przepisów (strona:4830/10955)

ROGALIKI 3 SKŁADNIKOWE 149

szklanki ) 330 g śmietany 18% (1 szklanka) 250 g margaryny / masła (1 kostka ) 1. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy śmietanę i wrzucamy margarynę/masło. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. 2. Tak wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 3. Ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę. Delikatnie obtaczamy i dzielimy na 4 części. 4. Każdą

karolgotuje
Słodkie bułeczki z dżemem 149

bułeczki, a dawno już takich nie jadłam..aż zapomniałam jak smakują takie domowe drożdżówki.  Zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia jest niesamowity, a smak jeszcze lepszy 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, jajka 2 szt, mleko ciepłe 1,5-2 szklanek, drożdże 50 g, cukier 0,5 szklanki, sól 1/4 łyżeczki, masło rozpuszczone 150 g, dodatkowo: dżem(...)marmolada 1 słoik, jajko 1 szt, Sposób przygotowania: Z drożdży przygotować rozczyn. Następnie wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Z wyrośniętego ciasta rwiemy kawałki, robimy z nich kulkę, rozpłaszczamy w dłoniach, nadziewamy dżemem lub marmoladą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Następnie smarujemy

kulinarne odsłony pati
Mazurek makowy 184

Mazurek na Wielkanoc to ciasto obowiązkowe. Wiele smacznych mazurkpwych przepisów pojawiło się już na blogu, dzisiaj mazurek makowy dla mojego makowego ciastkożercy. Kto powiedział, że mak zerezerwowany jest tylko dla ciast bożonarodzeniwych? No właśnie. Prezentowany mazurek jest bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Bez trudu w każdym sklepie kupisz mielony mak, zatem odpada żmudne gotowanie i mielenie. Mazurek jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe bułki pszenne na mleku 214

Masło roztopić, przestudzić. Do misy robota lub do miski (zależy jak kto robi) przesiać mąkę, dodać sól, jajko, roztopione i przestudzone masło, letnie mleko i rozczyn. 3. Jeśli wyrabiamy ciasto robotem to ustawiamy na 10 minut, jeśli zagniatamy ręcznie w misce to też koło tego. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. 4. Po tym czasie ciasto przekładamy

kruche babeczki
Kluski bez jajek buraczkowe 146

mieszamy wszystko. Potem do maki dodajemy buraki, olej, maślankę, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy pół szklanki wrzątku i mieszamy najpierw łyżka a potem ręką. Jeśli potrzeba dodajemy do ciasta kilka łyżek wrzątku. Ciasto powinno wyjść zwarte i dość elastyczne. Następnie w dużym garnku wstawiamy wodę do gotowania klusek i solimy ją. Z ciasta rolujemy wałeczki a te kroimy na kluski

Dorota Smakuje
Placki pszenne domowe, czyli kuchnia w czasach zarazy 143

nieważne - najpierw prosty przepis a na koniec może jeszcze jakaś konkluzja osobista Składniki na 5-6 placków: 25 dag mąki pszennej łyżeczka soli woda - ilość niezbędna do zagniecenia ciasta Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z solą zagniatamy na elastyczne ciasto dodając wody stopniowo. Uzyskane ciasto wałkujemy na cienkie placki po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Około 2 minut na każdej stronie wystarczy

Kuchnia po mojemu
Wielkanocny koktajl 215

Składniki:   30 ml wódk 30 ml likieru Kahula 30 ml likieru  Advokat  150 ml mleka  kruszony lód  Dekoracja:  kolorowy cukier (posypka do ciasta skruszona) piankowe króliczki  sok z cytryny  Przygotowanie:   Krawędzie kieliszków smarujemy sokiem z cytryny, obracamy kieliszki i obtaczamy w kolorowej posypce. W Shakerze (naczynie miksujący) łączymy wszystkie

Niezły Młynek
Pieczone pierogi z nadzieniem chili con carne w wersji wege 130

kukurydzy konserwowej  100 ml passaty pomidorowej  po 1/2 łyżeczki chili, papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano, mielonej kolendry, soli, pieprzu, cukru  W pierwszej kolejności należy wyrobić ciasto drożdżowe. Wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, a następnie dodać mąkę, oliwę, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które należy uformować w kulę, przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i odstawić(...)startą marchew i duszę składniki 10 minut. Dodaję wszystkie przyprawy i passatę pomidorową. Duszę ponownie składniki 10 minut. Następnie dodaję tuńczyk i mieszam wszystkie składniki.  Wyrośnięte drożdżowe ciasto wałkuję dość cienko i wykrawam duże kółka, które nadziewam wegetariańskim chili con carne. Gotowe pierożki układam na blaszce a ich wierzch smaruję oliwą i posypuję solą, następnie piekę w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Czy można mrozić drożdże? 142

mąki rogaliki drożdżowe 15 g drożdży na 400 g maki drożdżówki (słodkie bułeczki) 25 g świeżych drożdży na 500 g mąki Czy rozmrażać drożdże przed wyrabianiem ciasta? Nie ma konieczności rozmrażania drożdży, wystarczy rozpuścić je w ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie lub mleku. Czy ciasto drożdżowe na mrożonych drożdżach urośnie tak samo jak na świeżych?  Tak! Nie ma znaczenia(...)drożdże są mrożone, czy świeże, ciasto drozdzowe i tak urośnie. Oczywiście mrozimy tylko dobre drożdże - z dobrym terminem przydatności i takie, które leżały w lodówce. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Chałka orkiszowa 175

Rozpuszczamy w nim drożdże i masło. Następie dodajemy żółtka i mieszamy dokładnie. Dodajemy ksylitol, sól i mąkę. Wyrabiamy dokładnie. Dużą miskę natłuszczamy. Przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy wałek. Blachę do pieczenia

Kucharzyca
pyszne naleśniki z twarogiem i gruszkami w syropie... 179

woda 1,5 szklanki, cukier 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka Mleko, olej rzepakowy, wodę gazowaną, mleko, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę mikserem dokładnie wymieszać na dość lejące ciasto, zostawić na 30 minut, jeśli ciasto zbyt zgęstnieje to dolać ciut mleka z wodą gazowaną. Patelnia do naleśników 22 cm, raz tylko przetrzeć ręcznikiem papierowym zmoczonym olejem rzepakowym, na bardzo(...)rozgrzaną patelnię chochelką nalać porcję ciasta, smażyć na złocisto z każdej strony. Gruszki pokroić w kostkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować z 8 minut, wystudzić. Każdy naleśnik posmarować twarogiem waniliowym, złożyć na "4", przed jedzeniem polać gruszką w syropie - bardzo łatwe, szybkie i przede wszystkim smaczne naleśniki z twarogiem waniliowym i gruszkami w syropie

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb cebulowy, pszenno- żytni 138

mocno rozgrzanym maśle i wystudzić. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę ciepłej wody, olej i cebulę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie, cały czas mieszając dodawać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do czystej miski przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, delikatnie zagnieść, rękami rozciągnąć na kształt

Smaki Armine
Domowe pastel de nata, czyli tarty z żółtek 124

ranga w Portugalii sprawiają, że musicie spróbować pastel de nata. To mini-tarty z budyniem robionym z żółtek. Można je przygotować w domu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTRZEBUJEMY 400g gotowego ciasta francuskiego 300g cukru 6 żółtek i 2 całe jaja 500ml mleka 2 łyżki mąki 100ml wody I trochę mąki do formy Dużo foremek na babeczki PRZYGOTOWANIE Blat kuchenny lub deskę(...)kuchenną trzeba oprószyć mąką. Rozwałkowujemy na nim bardzo cienko ciasto francuskie. Usuwamy namiar mąki i rolujemy całość. Z tego rulonu tniemy kawałki po 3 centymetry i umieszczamy je w foremkach na babeczki. Rozciągamy je palcami, tak by przykryć brzegi i wnętrze foremki. Wstawiamy piekarnik na 250 stopni C. W garnku łączymy wodę z cukrem i gotujemy aż całość zgęstnieje

Fleksitarianizm.pl
Kruche babeczki z kremem waniliowym 178

przygotowane babeczki można ozdobić płatkami migdałów lub małymi świeżymi owocami. Z podanego przepisu można też przygotować 1 tartę. Spróbujcie. Składniki: (na około 18 szt w zależności od wielkości foremek) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 70 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub dodać aromat waniliowy) Krem waniliowy(...)kremu) Dodatkowo: płatki migdałowe Helio Przygotowanie: Przygotowujemy kruche babeczki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtka. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Foremki na babeczki smarujemy dokładnie masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Wycinamy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania