ciasto - 164325 przepisów (strona:4836/10955)

Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku 162

letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem przy użyciu haka przez 5 minut. Ciasto powinno być luźne, więc jeśli jest zbyt gęste dodajemy pozostałą wodę. Na koniec dodajemy ziarna i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
PYSZNE, SZYBKIE BAGIETKI ORKISZOWE 173

umieszczamy pozostałe mąki, sól, oliwę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą wodę (u mnie ok. 50*C) i mieszamy do połączenia składników (orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania). Z ciasta formujemy kulkę (najlepiej dłońmi umoczonymi w oliwie- ciasto jest lepkie), przekładamy do miski przesmarowanej oliwą i odstawiamy do wyrastania na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką

Smaczne Zdrowe
Kryzysowy chleb na sodzie – bez drożdży 293

łyżka oleju Przygotowanie: Mleko wymieszaj z sodą. Mąkę i sól wsyp do miski, wymieszaj. Dodaj maślankę, olej i sodę wymieszaną z mlekiem. Wymieszaj do powstania gęstego i klejącego się ciasta (w razie potrzeby dolej więcej maślanki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Moje uwagi i spostrzeżenia: Ten chleb nie smakuje

Słodki Blog
Chleb bez drożdży 170

Niesamowicie prosty i super pyszny chleb bez drożdży ! To fantastyczny przepis na chlebek na sodzie lub na proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto chlebowe wyrośnie. Nie trzeba nawet wyrabiać ciasta! - chlebek się nie kruszy  - tylko kilka minut szykowania - pyszny chleb bez drożdży i zakwasu - bez mieszania ciasta i bez wyrastania

AniaGotuje.pl
Kluski bez jajek i bez pszenicy 169

szczyptę soli i mieszamy wszystko. Potem do maki dodajemy maślankę, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy pół szklanki wrzątku i mieszamy najpierw łyżka a potem ręką. Jeśli potrzeba dodajemy do ciasta kilka łyżek wrzątku. Ciasto powinno wyjść zwarte i dość elastyczne. Następnie w dużym garnku wstawiamy wodę do gotowania klusek i solimy ją. Z ciasta rolujemy wałeczki a te kroimy

Dorota Smakuje
Precle 175

Precle na podstawie przepisu znalezionego na forum cincin.cc, autor: Mała_Mi. Łatwo i szybko się  je przygotowuje. Świeżutkie smakują najlepiej. Ciasto: 1 kg mąki tortowej 500 ml mleka 100 ml oleju 2 jajka 14 g drożdży instant 10 łyżek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 100 ml wody 2 łyżeczki sody mak lub sezam do posypania(...)podanych składników zgnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 kawałków. Formować długie wałki (50-60 cm), a następnie precle. Moje wałeczki były trochę krótsze i dlatego precelki wyglądają jak bułeczki. Sodę rozpuścić w wodzie. Precle smarować pędzelkiem lub lekko zanurzyć w  mieszaninie, a następnie obsypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze

Praktyczna pl
Chleb pszenno razowy z płatkami owsianymi 164

Czas w domu można smacznie zagospodarować, coś nowego ugotować, albo chleb przygotować. Wystarczy kilka składników pomieszać, zagnieść na ciasto chlebowe, by mieć pieczywo, smaczne, domowe. Potem tylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie.  Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje. Składniki: ok. 350 g maki pszennej razowej(...)mała łyżeczka soli (do smaku). Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn: mieszamy drożdże z wodą, cukrem i płatkami owsianymi. Pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Dodajemy sól mąkę i wyrabiamy ciasto. Formułujemy bochenek chleba, obtaczamy go w mące, przekładamy na blachę od piekarnika. Rada: skośne 3 paski wykonałam nitką, a mniejsze nacięłam żyletką. Nacinamy wierzch ciasta w kilku miejscach i pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Naleśnik z jajkiem i serem w środku 158

stronę Gastrofilki ,a nie pożałujecie.Ja już kilka pomysłów i porad Moniki "wprowadziłam" do swojej kuchni i nie żałuję i dalej będę korzystać z jej porad i przepisów. Ciasto: 1 szkl. mąki 0,5 szkl. mleka 0,5 szkl.wody 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Farsz : żółty ser jajko  opcjonalne inne dodatki wg własnych upodobań inne sery, wędliny(...)składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.  [Do naczynia miksującego włożyć masło,roztopić  2 min/70°C/obr. 2. Dodać mleko, mąkę, jajka i sól, zmiksować  20 s/obr. 4 .]  Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki. Odstawić na 30 min.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po d nie patelni

Moje domowe kucharzenie
BAKALIOWIEC 129

Masa rodzynkowa - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Do drugiej części masy śmietankowej dodać sparzone rodzynki i olejek arakowy - delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą masę rodzynkową - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować wierzch i cienką warstwą boki kremem kokosowym. Wyrównać wierzch. Wierzch

Ciastka - domowe słodkości
Świderki serowo - ziołowe 153

oraz sól. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i użyć do innego wypieku). Dodałam zimne masło oraz serek topiony. Wsypałam roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na prostokątny placek o grubości ok. 0,5cm. Pokroiłam go na paseczki o wymiarach ok. 1,5x15cm. Każdy pasek ciasta zwinęłam w świderek. Gotowe świderki ułożyłam na blasze

Waniliowe Improwizacje
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej 135

oleju. 3. Na blat wysyp mąkę, na środku zrób mały dołek i wbij do niego jajko. Wymieszaj lekko i stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż uzyskasz zwarte, elastyczne ciasto. 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. 5. Ostudzone ziemniaki zmiel z twarogiem, dodaj cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj - farsz gotowy. 6. Ciasto podziel na porcje

Z notatnika dietetyka
Zielone leniwe pierogi - ze szpinakiem 226

Pomysł na przemycenie dodatkowej porcji warzyw - zielone leniwe pierogi. Danie proste, błyskawiczne do przygotowania i bardzo smacznie. Świetnie smakuje polane rozpuszczonym masłem.  Do ciasta dodałam świeży szpinak i ząbek czosnku. Uwierzcie mi na słowo, że ani szpinak, ani czosnek nie dominują w leniwych pierogach.  Składniki na porcję dla 2 osób: 1 kostka twarogu półtłustego (300 g) 1 duża(...)mąkę i dodać szpinak wraz z czosnkiem. Za pomocą łyżki Uwaga: mąkę dodać stopniowo, ponieważ wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu i wielkości jajka! Stolnicę delikatnie oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałek. Podzielić go na 4 części. Z każdej części ciasta ponownie uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki (dla niemowlaków polecam przygotować mini wałeczki) . Do garnka

Ugotować
Ciasto 3 bit 234

znaczy, że kończę blogowanie. Na pewno nie. Ale sami wiecie, że bywają rzeczy ważne i ważniejsze :) Przez bardzo długi czas M dosłownie jęczał mi, abym przygotowała to ciasto. No i w końcu, jako dobra żona (:P), spełniłam jego zachciankę :P Pewnie każdy zna popularny batonik pod tą samą nazwą. Jeśli lubicie mocno słodkie i kremowe ciacha to jest to propozycja(...)rozsmarować masę kajmakową. Przykryć warstwą herbatników. Na nich rozsmarować gotowy krem i rozłożyć ostatnią część herbatników. Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę i posypać całość czekoladą startą na drobnych oczkach. Ciasto włożyć najlepiej na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania