ZDROWE "PĄCZKI" WEGAŃSKIE Z PIEKARNIKA 195konfitury (u mnie truskawkowa), 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy. Wykonanie : Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy "mleko" podgrzane do temperatury 40 stopni i olej (100ml). Zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 h lub dłużej. Następnie rozwałkowujemy ciasto między arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 - 1 1/2 cm. Odklejamy papier. Wycinamy szklanką koła w cieście. Nakładamy
Jeść, by żyć w zdrowiu
Oponki 161masłem/margaryną, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę i za pomocą łopatki lekko wyrabiamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i ponownie wyrabiamy, aż ciasto osiągnie sprężystą konsystencję. Teraz możemy dodać alkohol i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i partiami rozwałkowujemy
Kate's Kitchen
Oponki serowe 622sody oczyszczonej 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki wódki Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 1 – 1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, w środku kieliszkiem. W dużym i niskim garnku rozgrzać olej. Oponki smażyć na złoty kolor
Oryginalny smak
Pączusie lukrowane 147odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać do miski żółtka, rozpuszczone letnie masło, cukier i wyrobić teraz całość drewnianą łyżką na gładkie i elastyczne ciasto. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na podsypaną mąką stolnice, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe krążki, poukładać je z boku
przepisy- Milki
Pączusie po bawarsku 162wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany(...)wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem
przepisy- Milki
Pączki pieczone 165dniu zadbać o odpowiednie menu, czyli pączki tradycyjne i mini pączusie, faworki klasyczne lub faworki z piwem, a także inne pyszne słodkości, jak na przykład słodkie spiralki z ciasta parzonego. Continue reading Pączki pieczone at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.pl
Keto pączki (Paleo, LowCarb) 287Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować z olejem, erytrytolem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 - 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając jajka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream(...)tartar. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim foremki do donutów lub zwilżonymi dłońmi formować kule. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania
Modern Cave Girl
Marokańskie oponki - Beignets. 286wody. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Po tym czasie jak drożdże zaczną pracować, wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy jajko i masło. Dolewamy porcjami wodę i zagniatamy ciasto jak na tradycyjne pączki. Ciasto nie może się kleić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie rozwałkować na około 0,5 cm i dużym kubkiem wykrawać duże
Radość kipiąca uśmiechem.
Test faworków! Najlepsze faworki pieczone i smażone 138litr oleju do smażenia oraz 1 ziemniak Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Masło siekamy. Dodajemy żółtka, jogurt, sól i alkohol/ocet. Krótko zagniatamy do połączenia składników. Tłuczemy wałkiem lub rzucamy ciastem o stolnicę. Przekładamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy ciasto i wałkujemy cienko ciasto. Można podsypać mąką. Rozgrzewamy olej w niskim garnku. Wykrawamy paseczki z nacięciem na środku. Zawijamy. SMAŻONE : Do oleju wrzucamy
Czarnawisienka
OPONKI SEROWE 149dodatkowo: olej lub smalec do smażenia, cukier puder do oprószenia, ręcznik papierowy i cedzak Uwagi do przepisu: Składniki mam wyjęte prosto z lodówki. Twaróg przeciskam przez praskę do ziemniaków. Ciasto zagniatam szybko, by dodatkowo go nie ogrzewać dłońmi. Nie przygotowywałam oponek z serem z wiaderka, jest rzadszy, zazwyczaj wtedy można pominąć dodatek śmietany, by ciasto nie było zbyt klejące(...)PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję stolnicę lub blat, szklankę oraz kieliszek/zakrętkę od butelki. Twaróg przepuszczam przez praskę. Przesiewam mąkę wraz z sodą na stolnicę/blat, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto, oprószam je mąką i rozwałkowuję na ok. 1 cm grubości płat. Wykrawam szklanką kółka, a w nich w środku kieliszkiem dziurki (małe kawałki ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki
Zasmakuj Kuchni
Pieczone faworki / Baked brushwood 171cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj na drobne kawałeczki. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, żółtka, alkohol i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto (podsypuj mąką). Najlepiej wałkować, składać na pół i znowu wałkować. Powtórz czynność kilkanaście razy. Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Posypując blat mąką, wałkuj(...)kawałku ciasta na cieniutkie placki. Im cieńsze tym lepiej. Wykrawaj radełkiem lub nożem paski o szerokości około 3 cm. W środku rób nacięcie nożem i jedną końcówkę paska przekładaj przez otwór. Faworki układaj w odstępach od siebie na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 12-13 minut, do zrumieniania. Po upieczeniu oprócz cukrem pudrem... i smacznego
Delicious Place
Scones grejpfrutowe... 159Dobrze wymieszaj. Dodaj masło i rozetrzyj, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wlej sok i jogurt i bardzo szybko zamieszaj szpatułk ą, tylko do połączenia składników - rezultatem zbyt długo zagniatanego ciasta będą twarde scones. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i uklep na okr ąg o średnicy około 18-20cm i wysokości 2 1/2cm. Jeśli ciasto bardzo się klei
Lejdi of the house
Placuszki z serka ricotta, bardzo delikatne i pyszne 148Bardzo dobre placuszki, bardzo delikatne i pyszne. Wykonanie ciasta – Białka oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć miksera lub robota kuchennego. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać białka w ciasto ale delikatnie. Smażenie – na patelni rozgrzać małą ilość oleju i nakładać ciasto porcjami na patelnię. Smażyć na średnim ogniu
Kuchnia Pokoleń
Orzechy włoskie w czekoladzie 161Orzechy, a właściwie ogólnie bakalie goszczą w moim jadłospisie od dawna. Od dziecka podjadałam mamie rodzynki czy suszone śliwki do ciasta. Orzechy natomiast zawsze gościły w moim domu, bo na działce rosły leszczyny. Od małego jestem więc wręcz przyzwyczajona do jedzenia orzechów. Ostatnio coraz częściej też przygotowuję ciasta i ciasteczka orzechowe. Zachwyciły mnie biszkopty orzechowe i torty przygotowywane(...)Składniki: ok. 20szt orzechów włoskich 3-4 łyżki śmietany 30% 100g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej, lub zmieszać obydwa rodzaje) opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika, cynamonu lub aromatu do ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Orzechy włoskie wyłuskałam z łupinek, starając się wyjąć je w całości lub w połówkach. Do rondelka wlałam śmietanę i podgrzałam ją, nie doprowadzając jednak
Waniliowe Improwizacje
Walentynkowe kruche mini torciki 166przygotować na różne okazje, np. urodziny czy słodki poczęstunek. Może i są pracochłonne, ale warto poświecić trochę czasu. Zachęcam Was do przygotowanie takich słodkości :) Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny Na bezy: 2 białka pół szklanki cukru różowy barwnik spożywczy według uznania Na krem: 2 szklanki(...)zagęstniki ) różowy barwnik spożywczy według uznania Dodatkowo: cukrowa posypka do dekoracji ( u mnie serduszka ) mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych mini-torcików: 1. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną i wykrawamy ciasteczka w kształcie serduszek. Ja robiłam to taką większą foremką, ale jeśli nie mamy możemy wyciąć szablon z kartki
Izabelawkuchni