Domowe kajzerki wg Aleex 162Wszystko rozetrzeć na jednolitą mieszaninę. Odstawić na 5 minut. 2. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól. 3. Do mąki z solą wlać rozczyn oraz resztę ciepłej wody. 4. Zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania wlać olej. 5. Ponownie zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. 6. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą uformować na kształt okrągłych bułeczek. 7. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
W mojej kuchni
Makaron casarecce z sosem bakłażanowo pomidorowym. 142maki pszennej 2 jajka odrobina soli 2 łyżki oliwy około szklanki ciepłej wody Mąkę przesiewamy, wbijamy jajka, solimy, dolewamy oliwę i mieszamy. Powoli dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wodę dolewamy w miarę potrzeby jeśli ciasto tego potrzebuje. Wyrobione, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywczą odkładamy na około pół godziny. Po tym czasie odrywamy po małym kawałeczku i dłońmi zanurzonymi
Radość kipiąca uśmiechem.
Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik 166masłem, skropiona sokiem z cytryny i posypana cukrem pudrem. Są różne wariacje tego dania. Spotkamy się z wersją wytrawną ale również z wersją owocową, gdzie owoce zataopione sa w cieście. Wersja podstawowa ciasta na ten omlet to jajka, mąka i mleko oraz masło do smażenia i serwowania. Ja robiłam dutch baby chyba z jednego z popularniejszych w sieci przepisów stąd(...)masła, skropiony sokiem z cytryny i posypany podrpażonymi płatkami migdała lub owocami oraz posypany cukrem pudrem. Artykuł Dutch baby – zapiekany omlet, naleśnik pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Najprostszy chleb nocny na zakwasie 178tego, że przepis jest po prostu niesamowicie banalny, a w kuchni rósł zakwas...no i ten chleb miał być na miodzie...sami rozumiecie, że wszystko kliknęło w mgnieniu oka :) Ciasto wyrasta przez noc, by o poranku być gotowym na przemianę w świeży bochenek o chrupiącej skórce. Dodatki możecie zmieniać według upodobania, tak samo, jak zakwas, na którym będziecie go piekli(...)przyrządzenia: 1. W dużej misie mieszamy zakwas z wodą i miodem. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem, trzepaczką lub rękoma - do dokładnego połączenia. 3. Odstawiamy przykrytą misę z ciastem na 8h (np.: na noc) w ciepłe miejsce, bez przeciągów (ja odstawiam do wyłączonego piekarnika). 4. Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i pieczemy
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cytrynowe ciasteczka z nasionami chia 164otartą z cytryny. Pamiętaj, aby cytrynę dokładnie umyć lub sparzyć. Następnie do suchych składników dodaj sok z cytryny, olej kokosowy (nie musi mieć płynnej konsystencji) oraz jajka. Zagnieć elastyczne ciasto. Gotowe owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na ok. 0,4 mm i wycinaj z niego
365 dni dookoła kuchni
Kakaowe markizy z kremem 240Ciasteczka mocno kakaowe z białym maślanym kremem. Ciasto nie jest bardzo słodkie, wręcz trochę wytrawne, ale za to krem nadrabia i całość doskonale się komponuje. Składniki na około 30 ciasteczek: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 200g masła (miękkiego) 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej jak lubimy słodkie wypieki(...)dużej misce połączyć suche składniki: mąkę, kakao, sodę i sól, Masło utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodać jajka i wymieszać, Połączyć suche i mokre składniki i zagnieść ciasto, Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni, Ciasto rozwałkować i wyciąć kształty ciastek, następnie przełożyć ciastka na blachę , Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, Upieczone ciastka
tyfranbox
Cebulowe kluski śląskie 141przestygnięcia, a następnie wymieszałam z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbiłam jajko i dosypałam mąkę ziemniaczaną. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Z ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce po środku robiłam palcem zagłębienie/dziurkę, ale nie przebijając ciasta na przelot
Waniliowe Improwizacje
Tarta z pomidorami i cukinią 140łyżki oliwy po szczypcie soli, cukru i czosnku granulowanego wykonanie: Do mąki z sola dodać masło i posiekać nożem. Następnie wlać 4-5 łyżek wody i szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na ok 45 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć je do natłuszczonej formy. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Mozzarelle pokroić(...)cienkie plasterki. Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry, a pomidorki przekroić na pól. Na podpieczonym cieście układamy plastry sera żółtego, na serze układamy plasterki cukinii oraz mozzarrelle i pomidorki. Całość zapiekamy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach. Artykuł Tarta z pomidorami i cukinią pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia
Mini pączki serowe. Prawie FIT! 145frytki) Przygotowanie : Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem, octem/spirytusem oraz sokiem z cytryny. Do miski przekładamy zmielony ser biały i jogurt. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto ręką. Ciasto jest dosyć klejące, podsypujemy je mąką. Olej wlewamy do niskiego garnka i go rozgrzewamy. Sprawdzamy ziemniakiem czy jest odpowiednio gorący (po wrzuceniu powinny od razu pojawić się bąbelki(...)ciasta formujemy w rękach obsypanych mąką małe kuleczki. Smażymy z każdej strony przez ok. 1 minutę
Czarnawisienka
Domowe pączki 189minut. W misce ucieramy żółtka, jajko i cukier. W dużej misce mieszamy pozostały cukier z mąką, dodajemy rozczyn z drożdży, spirytus, rostopione masło i masę jajeczną. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy wyrobione ciasto na ok. 30 min. Ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy pomocy dużego kubka – krążki. Na każdy z krążków układamy odrobinę dżemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krówka 179gościł na święta, szczególnie lubiana przez moją mamę, ale i ja nie pogardzę kawałeczkiem. Kruche placki, bita śmietana i kajmak z orzechami, prosto, pysznie i bez udziwnień. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1 masło (opcjonalnie margaryna) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 1 łyżka śmietany 18% Z podanych składników śmietany zagniatamy kruche ciasto(...)jeden z upieczonych placków i przykrywamy drugim (placki muszą być zimne, inaczej śmietana popłynie) Wierzch: 1 puszka kajmaku lub masy krówkowej (400 g) 300 g orzechów włoskich Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy ją orzechami. Ja używam włoskich ale mogą być np. laskowe
Cynamonowe szczęście
Naleśniki na kefirze - miękkie i puszyste 148oleju 1 jajko szczypta soli Do miski wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli i cukier. Wbić jajko. Wlać kefir, wodę i olej. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto pozostawić na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu, jeszcze raz przemieszać. Ciasto powinno być lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki. Smażyć z obu stron(...)uzyskania złotego koloru. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią bąbelki. ( uwaga: 1 naleśnik = 1 chochla ciasta) . Etapy przygotowywania naleśników kefirowych
Ugotować
Przepis na bajgle 173drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia. Do misy miksera dodaj mąkę, mieszaninę z drożdżami, oliwę i jajko. Miksuj na jednolitą masę z użyciem końcówki spiralnej. Jak ciasto stworzy jednolitą kulę dodaj jeszcze sól i wymieszaj. Włóż ciasto do misy wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na 4 równe części. Stwórz bajgle
nietylkopasta.pl
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą. 203było nie zrobić. Włączam telewizor.... rogaliki, wchodzę na FB.... rogaliki :) I co....? Poszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)będzie do smarowania rogali) Następnie wsypać mąkę, drożdże i wlać mleko. Wyrobić mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką. Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy
Agusiowe smakołyki
Rarytas galaretką i malinami 167Kilkuwarstwowe ciasto z orzeźwiającą galaretką i malinami, dwoma kremami oraz biszkoptami nasączonymi w kawie. SKŁADNIKI: Biszkopt: blaszka i wymiarach 20x26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kajmakowy: 125 g mascarpone, 200 g masy kajmakowej Krem z białą czekoladą: 200 ml śmietany kremówki, ¾ tabliczki białej czekolady(...)kajmakiem. Krem z białą czekoladą: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę a na końcu mascarpone. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. Przełożenie ciasta: Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopt kakaowy, smarujemy kremem kajmakowym, układamy biszkopty nasączone w kawie, zalewamy tężejącą galaretką, układamy maliny. Wkładamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje. Na stężoną
słodki bratek