ciasto - 164325 przepisów (strona:4850/10955)

Piernik (ciasto bez dojrzewania) 146

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika i pierniczków, dlatego przedstawiam Wam kolejny przepis na szybki piernik, który nie wymaga dojrzewania. Ciasto można przygotować nawet rano w dzień Wigilii, jest od razu miękkie i gotowe do jedzenia. Przełożone powidłami i otulone polewą czekoladową zachowuje długo świeżość i jest wilgotne. Przepis pochodzi ze strony Wędrówki po kuchni . Polecam serdecznie :) Składniki(...)Ciasto: 180 g cukru 250 g masła  125 ml mleka 150 g miodu 20 g przyprawy do piernika  1 łyżka ciemnego kakao 4 jajka (żółtka i białka osobno) 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: powidła (około 300 g) dekoracyjne

Kocham..lubię..gotuję..
CIASTO NA PIECZONE PIEROGI 132

margaryny 1 łyżeczka cukru szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej jajko (do posmarowania) suche składniki posiekaj z tłuszczem dodaj śmietanę, siekaj/zagniataj aż wszystko się połączy podsypując lekko mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok 2-3mm, wytnij w nim kółka (np. przy pomocy szklanki) na środek okrągłej porcji ciasta nałóż porcję nadzienia*, brzegi posmaruj wodą i sklej ułóż pierożki na blaszce(...)minut (aż będą złote) Smacznego! *pyszne są z nadzieniem pieczarkowym – zmiksuj podsmażone z cebulką pieczarki, dopraw solą i pieprzem i gotowe Kliknij, jeśli chciałbyś wesprzeć rozwój bloga Dziękuję! Artykuł CIASTO NA PIECZONE PIEROGI pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Tort piernikowy z masą orzechową 140

roku na święta Bożego Narodzenia przygotowałam tort piernikowy z masą orzechową . Ciasto jest mięciutkie, a w połączeniu  z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym szybko zniknęło ze stołu. Składniki: Ciasto piernikowe: (tortownica 20 cm) 150 g masła 90 g miodu 180 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka maślanki 3 jajka 300 g mąki(...)Obroty miksera zmniejszamy  i wlewamy przestudzone masło i resztę składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą.  Miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.  Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.  Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego  do 170-180 stopni na około 25 minut. Mielone orzechy zalewamy mlekiem

Pyszności Słodkości
Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką 495

Dokładnie jak w opisie – ciasto kawowo-orzechowe. Oba smaki świetnie ze sobą współgrają i mam wrażenie, że żaden nie dominuje nad drugim – oba są tak samo mocno wyczuwalne. Biszkopt orzechowy jest pyszny i wilgotny. Ku mojej radości po upieczeniu wyszedł równy jak stół. Masa kawowa jest przyjemnie słodka, zaś kawowa galaretka stanowi dla niej jednocześnie kontrę(...)mieszamy. Do ciepłego naparu wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier kryształ do smaku. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na wierzch ciasta. Źródło

Smaki Na Talerzu
Mini zapiekanki z pieczarkami i boczkiem wędzonym 312

Mając w lodówce rolkę ciasta francuskiego możemy z niego zrobić różne pyszne przekąski na imprezę urodzinową, imieninową czy sylwestrową i nie tylko. Moja propozycja na dzisiaj to mini zapiekanki z pieczarkami i boczkiem wędzonym. Takie przekąski możemy przygotować sobie wcześniej, a krótko przed przyjęciem wstawić do piekarnika i upiec. Dodatki możemy zmieniać własnego uznania lub w zależności od tego(...)mamy w lodówce. Gwarantuję, że wasi goście będą zachwyceni takimi zapiekankami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 1 rolka ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 100 g boczku wędzonego w plastrach 1 kulka mozzarelli 2 łyżki masła 1 jajko sól, pieprz kilka łyżek ketchupu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni

Danka Pichci
Rolada szpinakowa z łososiem 123

szpinakową. Przełożyłam na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia – tę największą z piekarnika. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 15 min . Po wyciągnięciu z piekarnika zrolowałam ciasto szpinakowe razem z papierem z pieczenia. Jak już ciasto wystygło, rozwinęłam zrolowane ciasto jednocześnie ściągając pergamin i  posmarowałam serkiem śmietankowym. Wyłożyłam na całość kawałki wędzonego łososia. Wszystko zwinęłam

Pieprzyć z Fantazją
Kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 122

szpinakowe kluski podawane z sosem pomidorowym. Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze i szpinak wcale się nie odklejał od ciasta. To co mogę doradzić to to, żeby szpinak był dobrze odsączony z wody. Miałam mrożone liście szpinaku. Jak rozmroziłam je, to zwyczajnie wyciskałam dłońmi. Posiekałam i zblendowałam. Ciasto na kluski(...)przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy: * 1 puszka pomidorów * 1/2 szklanki

Pieprzyć z Fantazją
Nuggetsy a’la KFC 145

długości i 3 cm szerokości.  Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą a następnie z mięsem z kurczaka i odstawiłam na ok. 1 godzinkę do lodówki.  Zrobiłam ciasto naleśnikowe: * 1 jajko * 1/2 szklanka mleka * mąka * 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne * 1/2 łyżeczka soli * płatki kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki(...)trzeba dać jej tyle by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki.  Każdy kawałek kurczaka obtaczałam w cieście naleśnikowym a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych.  Płatki kukurydziane rozdrobniłam wcześniej za pomocą blendera na prawie miałką konsystencję. Taka kombinacja daje chrupkości nuggetsom.  Smażyłam w głębokim oleju do uzyskania mocno złotego koloru.  Podawałam z sosem czosnkowym tutaj

Pieprzyć z Fantazją
Tarta jajeczna z kurkami 135

Takie śniadania przygotowuję najczęściej w weekend, kiedy czasu wolnego jest więcej i nie trzeba z niczym się spieszyć.  Ta tarta jajeczna jest bardzo smaczna i polecam Składniki: Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Masa jajeczna: * 6 dużych jajek * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg kurek * 10 dkg boczku * mała cebulka(...)szkl. śmietanki 30% * 1/2 szklanki mleka * sól, pieprz  * 1 łyżka masła Zagniotłam ciasto z podanych składników, rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej posmarowanej olejem formy. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. Podpiekłam. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni i odstawiłam do ostudzenia. W tym czasie umyłam kurki i pokroiłam w kostkę cebulę.  Kurki

Pieprzyć z Fantazją
Pizzowe bułeczki 144

domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki. Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta! Składniki: Na ciasto * 30 dkg mąki pszennej * 125 ml wody * 1 płaska łyżka cukru * 1 dkg drożdży * 0,5 cm z kostki masła ok. 2 – 3 łyżki stopionego * 1/2 łyżeczki soli(...)wcześniej już odmierzonej i wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrósł dolałam go do mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.  W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno

Pieprzyć z Fantazją
DOMEK Z PIERNIKA 160

zdjęciu widać wymiary. 2. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez  sito  do dużej misy.  Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło. Składniki mieszamy i zagniatamy ciastoCiasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 milimetry i za pomocą  szablonu   wykrawamy

RITA food channel
PRZEPIS NA PIERNIK STAROPOLSKI LAST MINUTE 158

Piernik staropolski "last minute" to taki mój wypiek, który robię co roku, z kilku powodów. W smaku nie odbiega zbyt mocno od tego z ciastem leżakującym tygodnie w lodówce, robię go w około kwadrans, wystarczy, że poleżakuje dwie doby w lodówce już złożony po upieczeniu aby zachwycić swoim smakiem. Nie jestem autorem tego przepisu, korzystam z przepisu Pawła Małeckiego(...)blaty, przełóż powidłami i złóż. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, dodaj do niej dwie łyżki mleka, wymieszaj i polej obficie piernik. Całość obsyp np. orzechami laskowymi. Ciasto owiń papierem do pieczenia, w którym piekł się piernik, dodatkowo, szczelnie owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Im dłużej tym lepiej

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka choinkowe z cukierkowym witrażykiem 181

równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy cukier puder, roztrzepane jajka i całość zagniatamy, szybko i energicznie. Rada: wielkość jajek, jakich użyjecie może być różna, dlatego ilość mąki jest + lub -. Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy do temp. 175°C. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.0(...)cieniej.  Za pomocą dwóch wielkości foremek wykrawamy ciasteczka. Pierwsze dużą, a następnie mniejszą tworząc otwór w środku. Wycięte ciasto pieczemy jako mniejsze ciasteczka. Układamy je na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego otworu wkładamy cukierek. Rada: Jeśli mamy niewielkie otwory należy cukierki rozkruszyć i dodać tylko część. Chodzi o to, żeby witrażyk z landrynki nie był

Moniki Smakołyki
Tort makowo orzechowy choinka bezglutenowy 180

żółtka. Mieszam mikserem. Mąkę orzechową, mak, proszek do pieczenia, dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam formę. Piekę 40-45 minut góra dół. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem ciasto. Mus morelowy: Morele suszone i miechunkę, zalewam gorącą wodą(...)dodaję sok z pomarańczy i miksuję blenderem.  Krem: Mascarpone, śmietanę, puder przekładam do miski i ubijam mikserem. Ciastka: Do miski przekładam mąkę, cukier, skórkę pomarańczową, żółtka, masło i ciasto krótko zagniatam rękoma. Wstawiam na godzinę do zamrażalnika. Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką cienko. Wycinam prostokąty większe niż foremka choinka. To w nich będziemy odciskać choinki. Układamy na blaszcze

wesoła kuchnia
Kruche tarty z domową polewą, powidłem i orzeszkami 172

pyszne. Tarta jest obłędna w smaku. Można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze. Ja zrobiłam w mniejszych formach. Zróbcie takie koniecznie :) Słodkich inspiracji :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 małe jajko 1 cukier waniliowy Na polewę: 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny(...)odrobina gorącej wody Dodatkowo: 5 dag orzechów laskowych prażonych HELIO 1 słoiczek powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznej tarty: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do dwóch form na tarty o średnicy około 18 cm, nakłuwamy widelcem

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania