ciasto - 164325 przepisów (strona:4858/10955)

Kopytka z batatów 146

dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gotowej masy stopniowo dosypujemy mąkę, pszenną i cały czas mieszamy. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione formujemy kopytka na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy

Pomysłowa kuchnia
Ciasteczka gwiazdki z orzechami i czekoladą 158

świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: Ciasto na ciasteczka: 260g mąki pszennej 200g zmielonych orzechów włoskich 200g masła extra 80g  cukru pudru 2 żółtka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 150g mlecznej czekolady(...)wysmarowania formy Wykonanie: 1. Mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, dodać masło, cukry i żółtka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki ciasteczka

Szalona Kuchnia Eweliny
Góralski Krakusek 192

Góralski Krakusek Ciasto bez pieczenia na bazie serka i ananasów. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale również może być ozdobą świątecznego stołu. Tortownica 24 cm x 24 cm Czas przygotowania 30 minut Składniki: ·        1 kg serka śmietankowego ·        1/2 kostki masła ·        ½ opakowania krakersów(...)dnie tortownicy ( 3 łyżki zostawiamy do dekoracji). 2.    Tą samą czynność wykonujemy z krakersami, kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na kakaowe ciastka. 3.    Spód ciasta mamy gotowy teraz robimy masę, serek przekładamy do naczynia i ubijamy mikserem. 4.    Wlewamy mleko, śmietanę oraz wsypujemy cukier puder, ciągle miksując. 5.    Z ananasów odlewamy

Kulinarna Chwila
Domowy chrupiący bochenek 190

pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie(...)bardzo dokładnie, powoli – najlepiej drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Najlepiej przesiej do masy biała mąkę, wymieszaj. Zagnieć na stolnicy elastyczne ciasto. Foremki keksówki nasmaruj grubo masłem. Ciasto podziel na pół, uformuj dwa wałki, włóż do foremek. Przykryj, odstaw na 40 minut. Posyp pestkami dyni. Piecz

Wymiar Zdrowia
Domowe bułeczki orkiszowe 220

Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)soli sezam, słonecznik lub płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Drożdże cukier i wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Z ciasta lepić  okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można

Wymiar Zdrowia
Rogale marcińskie krok po kroku-najlepsze (ciasto, nadzienie, formowanie) FILM 165

tradycyjnie przed 11 listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie.  Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :)  Tym razem zapraszam po przepis krok po kroku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta z brokułami i serem feta 219

Tarta brokułowa to moja propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie. Dzięki użyciu ciasta francuskiego jest bardzo prosta  i szybka w przygotowaniu. Jeśli lubicie brokuły to na pewno ten przepis trafi w Wasz gust.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 500 g brokuła, 120 g sera feta, 3 jajka(...)śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, gotować na parze przez około 15 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli (można pominąć sól – feta jest słona

Moja kraina smaków
Roladki z jabłkami, cynamonem i cytrynowym lukrem 149

Chrupiące jabłkowe roladki pachnące cynamonem, oblane orzeźwiającym cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców. Składniki: Ciasto: 600 mąki pszennej 250g masła extra 2 jajka 100g świeżych drożdży 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru kryształu 5ml naturalnego ekstraktu cytrynowego Cytrynowy lukier: 1 łyżka naturalnego ekstraktu cytrynowego 3-4 łyżki soku z cytryny 200g cukru(...)miski, posypać cynamonem, cukrem i całość dokładnie wymieszać. 2. Lukier cytrynowy: Sok  cytryny i ekstrakt cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem aż do momentu uzyskania konsystencji lukru. 3. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru kryształu, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajka, ekstrakt cytrynowy i wyrośnięte

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasteczka z mleczną czekoladą 180

wolnych obrotach lub mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta za pomocą dwóch łyżek stołowych lub gałkownicy formujemy kulki o średnicy ok. 3 - 4 cm i układamy je na blasze (lekko rozpłaszczamy). Między kulkami trzeba zostawić duże odstępy ponieważ po upieczeniu

Korniszonki
Placki z dynią i śliwkami 167

trzeba upiec dynię w piekarniku a następnie zmiksować. Najlepiej upiec więcej dyni a pure zapakować w mniejsze pojemniki i zamrozić. Będą potem w zimie przydatne do placków ale też ciast czy sosów. Placki z dynią i śliwkami Składniki: 2/3 szklanku pure dyniowego 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu ok 300 g mąki 3/2 łyżeczki proszku(...)wymieszać. Masło rozpuścić , dodać do dyni, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i cynamon. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Białka ubić, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności dodać więcej jogurty/mleka ( jego konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od tego jak dużo wody miała dynia). Smażyć na oleju

Smaczny zeszyt
Orkiszowe bułki drożdżowe z dymką i pieczarkami 170

pieczarkami sprawdzą się jako osobny posiłek lub np. dodatek do jesiennych zup. Przepis wraz z artykułem o mnie pojawił się w najnowszym numerze magazynu Durszlak. Zachęcam do zakupu :) ciasto: 350 g mąki orkiszowej typ 630 150 ml ciepłej wody 100 ml kefiru opakowanie suchych drożdży 7 g łyżeczka soli łyżeczka cukru 3 łyżki oleju rzepakowego nadzienie: 250 g pieczarek łyżka(...)szczypta pieprzu dodatkowo: łyżka roztopionego masła klarowanego łyżka posiekanej natki pietruszki dymka Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy do niej mokre składniki. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. W tym czasie obrane pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy je na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Gdy woda z nich odparuje, odstawiamy

Mienta blog
Drożdżowe paluchy z kminkiem 188

próbę, a potem upieczcie na święta. Zachęcam i polecam :)   Paluchy podałam na pięknym podłużnym talerzu  AMBITION . Również czerwony barszczyk podałam w filiżance od  AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko kminek cały według uznania mąka pszenna(...)posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych paluchów z kminkiem: 1. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem ( nie zagniatamy ), aż składniki połączą się, w razie potrzeby dolewamy jeszcze ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce

Izabelawkuchni
Ciasteczka cytrynowe 210

Szybkie do zrobienia ciasteczka, o intensywnym aromacie cytrynowym. Smakują świetnie przełożone ulubionym dżemem jak i posypane tylko cukrem pudrem.  Składniki (35 szt): ciasto: masło 130 g, cukier puder 100 g, cytryna 1 szt, żółtka 2 szt, mąka pszenna 200 g, skrobia ziemniaczana 50 g, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek, Sposób przygotowania: Masło(...)dodajemy startą skórkę cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Nie przerywając ucierania dodajemy żółtka. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce, a następnie dodajemy do masy i miksujemy do połączenia. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując cały czas mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy

kulinarne odsłony pati
Bounty 210

Dziś pozostaję w klimatach kokosowo czekoladowych i zapraszam na pysznego klasyka - bounty. Chyba zbyt wiele o tym cieście nie trzeba się rozpisywać, każdy kto próbował popularnego batonika wie czego się spodziewać. Ten duet jest wprost idealny. Przy okazji wpisu chciałam zapytać jaka jest wasza ulubiona biżuteria? Ja zdecydowanie preferuję srebro, a w mojej szkatułce można znaleźć srebrne pierścionki , bransoletki(...)ogniu cały czas mieszając, do zgęstnienia masy. Masę kokosową studzimy. Ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego po łyżce masy kokosowej cały czas ucierając. Biszkopt nasączamy, ja do tego ciasta nasączam go gorzką herbatą. Na biszkopt wykładamy krem kokosowy i wyrównujemy, po wierzchu polewamy całość czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Smacznego

Cynamonowe szczęście
CZEKOLADOWE BABAECZKI Z MARCEPANEM 157

warunkiem, że minimum godzinę wcześniej wyjmiecie składniki z lodówki.  Pamiętajcie, aby po dodaniu suchych składników do mokrych, mieszać masę krótko i delikatnie. Zbyt długie mieszanie sprawia, że ciasto po upieczeniu traci lekkość i wilgotność. Masa może pozostać lekko grudkowata, ale bez widocznych części surowej mąki. SKŁADNIKI / 12 SZTUK 250 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku(...)minut). Cały czas miksując, dodajemy jajko, a po chwili także śmietanę.  Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką lub rózgą, krótko, tylko do połączenia składników. 3/4 ciasta wykładamy, w równych porcjach, do papilotek. W każdą wciskamy kulkę marcepanową i przykrywamy łyżeczką pozostałego ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Studzimy na kratce

cool and minty

Proponowane wyszukiwania