ciasto - 164325 przepisów (strona:4860/10955)

Bardzo czekoladowe American Cookies 183

waniliowym. Mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy do lodów lub toczyć je w dłoniach z łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia(...)lekko rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być duże odległości, gdyż w czasie pieczenia bardzo się rozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmujemy z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne

Gotujemy i jemy
Bułki pszenne z reszek odrzucanego zakwasu 221

potem dolać) 200 g mąka pszenna T 650 2 g drożdże świeże 5 g sól 6 g miód lub cukier 5 g masło lub olej/oliwa (wmieszać dopiero po wyrobieniu ciasta) Po wyrobieniu gładkiego ciasta o średniej gęstości zostawić je w misce do fermentacji na godzinę. Po godzinie złożyć i zostawić na dalsze 30-40 min w t. pokojowej lub schować(...)lodówki na co najmniej 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyłożyć na stół i odważyć kęsy (5 szt.) po ok. 90 g. Zawinąć kawałki ciasta do środka formując kulki. Przykryć i zostawić na 10 min odpoczynku. Potem uformować podłużne lub okrągłe bułeczki. Można posmarować wierzch bułek wodą i potem położyć wierzchem w dół na nasionkach i obtoczyć. Zostawić

Przepisy na domowy ser i chleb
Kakaowa kostka z serem i figami. 189

lubi figi?! ja całkiem niedawno odkryłam zastosowanie tego wyjątkowego smaku. Dziś zapraszam na babeczki z figami!  Składniki na ciasto; 3 jajka 180 g maki pszennej 80 g cukru trzcinowego   Skworcu pół łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu 60 ml oleju 2 łyżki kakao   Skworcu 60 ml wody   masa serowa; 250 g twarogu 3 łyzki śmietany(...)chwilę do połączenia składników na najmniejszej mocy miksera. Foremkę na muffiny ( ja użyłam w kształcie kwadratów) wykładamy papilotami lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Nakładamy do połowy ciasto a na wierzchu wykładamy łyżkę lub więcej  masy serowej ( tak aby zakryło ciemne ciasto). Wkładamy do pieca, pieczemy około 25 - 30 min w 180C.  Babeczki studzimy, wyciągamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Portugalia do zjedzenia - Bartek Kieżun - recenzja książki a także przepis na portugalski chleb kukurydziany. 201

wsypujemy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie drożdże wlewamy do mąki kukurydzianej, wsypujemy sól i przesianą mąkę pszenną. Zagniatamy elastyczne ciasto. Po około 10 minutach zagniatania powinno być gotowe. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką pszenną podczas zagniatania. Ciasto przekładamy do czystej natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około(...)godz. Wyrośnięte ciasto obsypujemy częścią maki kukurydzianej która nam została, formujemy kształt bochenka i wykładamy do formy wyłożonej papierem. Posypujemy pozostałą mąką po wierzchu, przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy około 20 min. Potem zmniejszamy nieco temperaturę i pieczemy około 30 min do zrumienienia.  Chleb

Radość kipiąca uśmiechem.
MANDARYNKOWY TORCIK 133

opakowania galaretki o smaku pomarańczowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją mandarynkową i wyłożyć 2/3 masy mandarynkowej. Na masę wyłożyć odsączone z soku  mandarynki. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi leniwe bezglutenowe (na mące ryżowej) 183

/2019/10/pierogi-leniwe-pelnoziarniste.html Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 1 jajko 1/2 szklanki mąki ryżowej (90 g)* szczypta soli * uwaga: mąkę należy dosypywać powoli, cały czas wyrabiając ciasto. Może się okazać, że masa na pierogi nie potrzebuje, aż takiej ilości mąki. Jeśli masa będzie zbyt mocno kleić się do rąk to dopiero wtedy dosypcie odrobinę więcej mąki(...)miski przełożyć twaróg, wbić jajko i wsypać (najlepiej na dwie tury!) mąkę oraz szczyptę soli.  Za pomocą widelca wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Następnie ciasto przesypać na blat i wyrobić ręką. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Uformować 2 wałki i każdy pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę

Ugotować
Racuchy drożdżowe 137

masłem oraz szczyptą soli do mąki i całość energicznie mieszam lub miksuję (dodaję skórkę z cytryny i rodzynki i ponownie mieszam). Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto. Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Zapiekane naleśniki po meksykańsku 164

sól, pieprz do smaku 100 g sera żółtego Sałatka 3 pomidory ½ czerwonej cebuli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ limonki 2 łyżki oliwy Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 15 minut. Podczas gdy ciasto odpoczywa zacząć przygotowywać nadzienie: p osiekać cebulę, obrać marchewkę  i pokroić ją w kosteczkę. Usmażyć

Smaczny zeszyt
Buraczane kopytka z rukolą i sosem z sera pleśniowego 155

buraków. Ugotowanego buraka pokroić na kawałki i zblendować. Ziemniaki ugotować w łupinkach, lekko przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski dodać ziemniaki, buraka, mąkę, jajko i sól - wyrobić ciasto, w razie potrzeby ( gdy będzie zbyt klejące) dodać więcej mąki. Odłożyć ciasto na 20 minut. Stolnicę wysypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować długi wałek, pokroić

Smaczny zeszyt
Ciastka brownie z kawą 165

misce zmiksować jajko i cukier na puszystą, jasną masę (ok 5 minut). Powoli dodać rozpuszczoną czekoladę miksując na wolnych obrotach. Dodać mąkę i wodę i delikatnie zmiksować, zdejmując ciasto ze ścianek miski. Odstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenie wyłożyć papierem. Z ciasta za pomocą łyżki formować kulki ( powinno ich wyjść(...)układać na blasze, lekko spłaszczając. Wstawić do piekarnika na 5 minut, po czym wyciągnąć i każde ciastko spłaszczyć każde ciasto łyżką i wstawić ponownie do piekarnika, po 3 minutach wyjąć, znów spłaszczyć i wstawić na kolejne  5 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis spróbuj także   Kakaowych ciastek w cukrze i cynamonie

Smaczny zeszyt
Placuszki śniadaniowe 148

robię je "na oko" mieszając składniki do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. U nas śniadanie awaryjne, składniki takie jak mąka, mleko, jajka zwykle są w domu, wystarczy zmieszać, dać chwilę ciastu odpocząć i można smażyć. Czynności wplecione w inne poranne działania. Można podać z ulubionymi dodatkami - z sezonowymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą, cukrem pudrem. Placuszki śniadaniowe Składniki: 1 i ½ szklanki mąki(...)zmieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Do mąki dodać mleko, żółtka i cukier, zmiksować. Masło rozpuścić i dodać do ciasta, zmiksować. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Smaczny zeszyt
Owsiane ciastka z żurawiną i białą czekoladą 163

minut, dodać skórkę pomarańczową i zmieszać. Do masła z cukrem dodać mieszankę suchych składników i zmieszać (mikserem na wolnych obrotach albo łyżką). Dodać żurawinę z sokiem, zmieszać. Ciasto uformować z kulę. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć ciasto i delikatnie rozwałkować na grubość 1/2 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta za pomocą formy do ciastek

Smaczny zeszyt
Gofry klasyczne 174

Dziś zapraszam na gofry. Jest to podstawowy, najlepszy przepis na gofry klasyczne - bez udziwnień i dodatków w cieście. Lekkie, chrupiące gofry, które będą doskonałą podstawą do dalszych połączeń smakowych. Można je podać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z owocami albo dżemem albo z czekoladą. Możliwości jest wiele. Zapraszam Gofry klasyczne Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 1/4 szklaki oleju Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek- białka przełożyć do metalowej lub szklanej miski, żółtka do większej miski w której będziemy robić ciasto. Białka ubić na pianę W 3 misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Do żółtek dodać cukier, zmiksować, dodać olej, wodę i mleko i miksować na wolnych obrotach. Przesypać mąkę

Smaczny zeszyt
Bułki drożdżowe z serem 157

przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajko, bardzo ciepłe roztopione masło, mieszamy i ugniatamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto trochę się lepi i raczej nie mieszajcie go ręką. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy wszystkie(...)składniki i miksujemy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, wyrabiamy delikatne ciasto, robimy wałek, który dzielimy na dwie równe części. Każdą część dzielimy na 6 równych plastrów, z których formujemy w rękach kule, a następnie rozpłaszczamy je na blacie na mniej więcej okrągłe placki o grubości 1 cm. Jeśli jest taka potrzeba, to podsypujcie mąkę. Placki układamy na dwie

Bułka z Chlebem
Jak dobrze ubić śmietanę? 159

wykorzystać. Jeśli jednak nie masz pomysłu zawsze możesz zrobić masło, nawet po dodaniu cukru pudru, będziesz mieć wtedy lekko słodkie masło idealne na kanapkę z dżemem albo do jakiegoś ciasta. Możesz też przechowywać przez jakiś czas bitą śmietanę w lodówce, musisz jednak wiedzieć że lubi ona wracać do swojej płynnej postaci. Wtedy nic straconego, po prostu ubij ją raz jeszcze

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania