ciasto - 164325 przepisów (strona:4834/10955)

Sobota w kuchni i nie tylko 164

lodówce mięso z kurczaka, zawsze staram się z niego przyrządzić coś ciekawego. Rządzi u nas taka o  tarta z kurczakiem , którą uwielbiają nawet najmłodsi! Pyszne słone ciasto kruche, delikatny kurczak, pyszna marchewka z groszkiem i beszamel. Miodzio! Po obiedzie zazwyczaj czas na coś do kawy, coś słodkiego! Najdoskonalszym pomysłem na szybkie słodkości są pączki z serka homogenizowanego . To pyszne(...)okazji. Możesz też zrobić doskonałe drożdżówki. Drożdżówka smakuje każdemu, a taka drożdżówka z serem i malinami , choć maliny nie są konieczne sprawi, że w jedno popołudnie zniknie cała blacha. Ciasto drożdżowe jest puszyste, a sprawdzony sposób na ser do drożdżówek to moja mała tajemnica, którą postanowiłam Wam zdradzić!  Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec kruche ciasteczka

MamaOskarka
Rogaliki z masą makowo-kukułkową 175

rogalików. Wykonanie: Masę makową mieszamy z masą krówkowo-kukułkową i jajkiem. Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, śmietanę i jajka, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm. Następnie talerzem o średnicy 30 cm wycinamy koło i dzielimy je na 16 trójkątów, chyba że macie specjalną formę do wykrawania rogalików jak moja(...)grubszą część ciasta nakładamy łyżeczkę masy i zwijamy rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem.  Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor tak około 15 minut. Upieczone i zimne rogaliki delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta wielkanocna z jajkami i białą kiełbasą 174

Społem to polska marka, która jest obecna na stołach od 100 lat. Cieszy mnie, że oprócz długoletniej tradycji to jakość jest na pierwszym miejscu. Tarta wielkanocna – ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody duża szczypta soli Tarta wielkanocna – farsz: 300 g białej kiełbasy (możemy użyć także zwykłej, wędzonej(...)śmietany 30% 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz Cztery jajka gotujemy na twardo. Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody i soli zagniatamy jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera lub w malakserze). Wykładamy formę na tartę o średnicy 26 cm (lub tortownicę – formując 3 cm rant). Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Poezja smaku
Szybkie ciasteczka z mascarpone 230

soli Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie do suchych składników dodaj jajka oraz mascarpone. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Potem owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj(...)ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształcie. Następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Szybkie ciasteczka z mascarpone pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Sznycelki z kurczaka w cieście szpinakowym 129

Pyszna propozycja na obiad dla tych którym znudziły się tradycyjne kotlety z kurczaka.Soczyste sznycelki z kurczaka otulone pysznym ciastem naleśnikowym z dodatkiem szpinaku.  5 sztuk 300 gramów fileta z kurczaka 150 gramów szpinaku mrożonego rozdrobnionego (waga przed rozmrożeniem) 2 jajka M 1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju sól  czosnek granulowany(...)mniejsze części moje miały tak każdy ok 60 gramów. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać większą ilość oleju . Każdy sznycelek zanurzyć w gęstym cieście szpinakowym i przełożyć na gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Smacznego

Andzia Pichci
Pierogi z wiśniami 136

masła 1 łyżeczka soli 750 g wiśni 5 łyżek cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wiśnie wydrylować, odcisnąć z nich sok, żeby nie rozmoczył ciasta. Dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, starannie wymieszać. Jeżeli pojawi się sok, należy go odlać. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę masła(...)łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać szklanką krążki, przed nałożeniem nadzienia delikatnie je porozciągać, na środek wyłożyć wiśnie, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę

niecodziennikpary
Naleśniki z serem 175

Niedzielne śniadanie, które wprost uwielbiamy, więc przynajmniej raz w miesiącu serwujemy sobie naleśniki pod różnymi postaciami. Dzisiaj mieliśmy ochotę na coś słodkiego, dlatego Mój B. przygotował ciasto, ja biały ser z cukrem i śmietaną, a później wspólnie je piekliśmy naleśniki i wypełnialiśmy serowym nadzieniem. Wszystko szło nam sprawnie i mimo że przygotowywanie naleśników zawsze trwa długo – znacznie dłużej niż(...)białka. Białko ubić na puszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Nadzienie: Biały ser pognieść ze śmietaną i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Posłodzić do smaku. Wykonanie

niecodziennikpary
Naleśniki czekoladowe z gruszkami 140

wszystkie składniki czekały na środę. Nawet gruszki zakupiliśmy już w weekend, przezornie przedwczoraj przełożyłem je do lodówki, zapewne niepotrzebnie, ale wolałem dmuchać na zimne. Dodatek kakao bardzo zagęszcza ciasto i na tak małą ilość mąki potrzeba dużo mleka. Poza tym przygotowanie naleśników czekoladowych z gruszkami nie różni się niczym od zwykłych naleśników. W smaku są bardzo kakaowe, gruszki z serem(...)cynamonu dokładnie wymieszać. Naleśniki: Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę. W misce umieścić wszystkie składniki oprócz białka. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Wykonanie Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta

niecodziennikpary
Bananowe naleśniki 162

wizycie Siostry zostały dojrzałe banany, wprost idealne do naleśników . Zazwyczaj wykorzystujemy je jako nadzienie, ale teraz dodaliśmy je bezpośrednio do ciasta. Przy smażeniu trzeba być delikatniejszym niż zazwyczaj i pozwolić im dłużej przebywać na patelni przed odwróceniem. Bananowe naleśniki są aromatyczne, bardzo wyraźnie czuć smak bananów i można je jeść bez żadnych dodatków. Składniki na banowe naleśniki 1 duży, bardzo(...)umieścić w misce, dokładnie zmiksować, aż banan rozpadnie się na bardzo małe kawałki. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Na patelnię wylewać porcje ciasta, ogień powinien być mniejszy niż zazwyczaj przy smażeniu naleśników, dlatego że jest dużo bananów w cieście i potrzebują niższej temperatury i więcej czasu. Naleśniki bananowe smażyć ok. 1 minutę, delikatnie odczepić

niecodziennikpary
Szpecle ze szpinakiem 251

Szpecle ze szpinakiem powstały, gdy do ciasta na dobrze nam znane niemieckie kluseczki dodaliśmy świeże liście szpinaku. Podobnie jak poprzednie szpecle, te także zjedliśmy z dodatkiem prażonej cebulki i żółtego sera. Szpecle ze szpinakiem równie dobrze będą smakowały podane do mięsa lub z podsmażonym na maśle szpinakiem. Składniki na szpecle ze szpinakiem 250 g mąki pszennej 2 jajka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Liście szpinaku dokładnie opłukać, przełożyć na sito do odkapania, następnie bardzo drobno posiekać. Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajka, wodę i sól, wyrobić łyżką jednolite ciasto. Wsypać szpinak, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W dużym garnku zagotować wodę, przecierać do niej ciasto przy użyciu tarki do szpecli lub łyżki cedzakowej. Kluseczki gotować

niecodziennikpary
Mazurek orzechowo-bezowy 152

piany z białek dodamy orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową otrzymamy bazę na świąteczny mazurek. Taka lekka beza na waflu będzie przyjemną odmianą dla deserów z kremami i drożdżowych ciast. Składniki 2 białka 100 g cukru 150 g orzechów włoskich 2 czubate łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 wafel (użyliśmy 26×26 cm) szczypta soli (adsbygoogle

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z serwatką 146

serwatkę lub wodę, dodać zakwas, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Do poprzednich składników wsypać mąkę pszenną oraz sól, wyrobić ręką jednolite ciasto. Ponownie przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Keksówkę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto na chleb i równomiernie je rozłożyć. Po raz trzeci(...)przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Do piekarnika na najniższy poziom wsunąć blachę z ciepłą wodą, nagrzać go do 220 o C (z termoobiegiem). Ciasto naciąć nożem, wstawić keksówkę do piekarnika na środkowy poziom, piec 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć blachę z wodą, zmienić temperaturę na 195 o C (z termoobiegiem), piec

niecodziennikpary
Cytrynowa babka z majonezem 149

miksując na wysokich obrotach. Dodać skórkę i łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką majonez. Formę do babki natłuścić i posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto maksymalnie do 3 / 4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut – do suchego patyczka. Babkę cytrynową z majonezem po upieczeniu

niecodziennikpary
Cytrynowe tartaletki z bezą włoską 144

szklanka cukru 1 / 4 szklanki wody 3 duże białka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Tartaletki: Przesiać mąkę, dodać do niej posiekane masło, cukier, żółtko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formy tartaletek, ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w piekarniku z termoobiegiem

niecodziennikpary
Jabłkowy sernik na zimno 148

początku września mam w zwyczaju piec ciasta na powakacyjne spotkanie w pracy. Szukając ciekawych pomysłów, znalazłam przepis na jabłkowy sernik na zimno i od razu go poczułam. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste, nie wymaga on pieczenia, jedynie odrobiny oczekiwania na stężenie masy jabłkowo-serowej oraz jabłkowej galaretki. Sernik na zimno z jabłkami posmakował Koleżankom z pracy, a kilka osób

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania