ciasto - 164325 przepisów (strona:4833/10955)

Gnocchi, kluseczki marchewkowe 147

dotyczą ok. 500 g marchewki i 100 g ziemniaka. Najlepiej zagnieść puree z warzyw z żółtkiem, a potem dodawać partiami mąkę tak, aby powstało elastyczne, lekko klejące do dłoni ciasto. Marchew i ziemniaka obieramy, kromy na mniejsze kawałki. Gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, odcedzamy i pozostawiamy do schłodzenia. Warzywa ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę(...)puree. Dodajemy pozostałe składniki i zgniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy mąkę. Jeśli zbyt gęste – można dodać wodę lub jogurt. Blat oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałek, a następnie ostrym nożem odcinamy „kopytka”, które następnie, można toczyć na deseczce do gnocchi – jeśli mamy. Gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Gdy kluseczki wypłyną

Kucharzyca
Muffinki jogurtowe z czekoladą. 213

duży jogurt owocowy (miałam gruszkowy) 100 ml. oleju 1 jajko czekolada mleczna Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać w misce. Dodać jogurt, olej i jajko. Zmiksować. Ciasto będzie dość gęste. Formę na muffinki, wyłożyć papilotkami. Nakładać łyżką ciasto, do 3/4 wysokości foremek.  Do środka każdej babeczki, wcisnąć kostkę czekolady.  Łyżeczką nakryć czekoladę ciastem, tak żeby

Agusiowe smakołyki
Brownie z masłem orzechowym i dżemem 169

humor, a wiadomo że najlepszym poprawiaczem nastroju jest czekolada. Brownie jest dobre zawsze, a to wyszło mi wybitne. Dodatek masła orzechowego i kwaskowatego dżemu idealnie się komponuje i nadaje ciastu wilgoci, zresztą brownie samo w sobie wręcz musi być zakalcowate. Po jednym grzie od razu kąciku ust same podnosza się do góry. Składniki na małą blaszkę(...)tabliczki gorzkiej czekolady 150 g mąki czubata łyżka masła orzechowego (okoo 50 g)- dodane bezpośrednio do ciasta 1 banan/w wersji wegetariańskiej 2 jajka 150 g (kubek) maki łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu około 100 g dowolnego dżemu (u mnie domowej roboty z czarnej pożeczki) czzubata łyżka masła orzechowego szczypta soli Przygotowanie: Zzblenduj banana z masłem orzechowy, w spiżarni odkryłam jeszcze zapasy

greenscarf
Prosty chleb kokosowy (bez glutenu, dieta niskowęglowodanowa, keto, optymalna) 248

wiejskich jaj, 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli himalajskiej.   *plus ewentualnie do dosypania, gdy ciasto na chleb będzie za rzadkie. Mąka kokosowa w zależności od firmy i zwartości tłuszczu ma różną wchłanialność wilgoci, stąd może być różna konsystencja ciasta. Wykonanie: Jajka lekko ubijam z olejem(...)koniec dodaję ocet. Dodaję sypkie składniki i mieszam dokładnie. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka (nie ma konsystencji gęstej śmietany) dodaję jeszcze niepełną łyżkę mąki kokosowej. Ciasto na chleb przelewam do formy posmarowanej masłem i posypanej np. łupiną babki jajowatej. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45 minut. Smacznego! Źródło inspiracji

Saganek
Bułeczki pszenno-żytnie 166

wody zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić, aż zacznie pracować (mają pojawić się bąbelki). Następnie do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić mikserem z końcówką hakową na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę -ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich okrągłe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem

Krylowa Kuchnia
Domowe chlebki pita 151

pszennej (poj. 250 ml) 320 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży  Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, następnie dodać mąkę i sól. Wyrabiać gładkie elastyczne ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakiem przez 15 min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Następnie ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich

Krylowa Kuchnia
Bułeczki orkiszowe z czarnuszką 186

łyżeczki czarnuszki umieścić w misce i dodać zaczyn ( jeżeli się spienił). Wyrabiać ręcznie lub w misie miksera z hakową końcówką przez ok 10 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło objętość na ok 30-40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 części. Z każdej części uformować bułeczkę i położyć na blasze wyłożonej

Krylowa Kuchnia
Ciasto kefirowe ze Śliwkami i kruszonką 123

Idealnie puszyste i wilgotne ciacho, a do tego slodko-kwaśne renklody i chrupiąca kruszonka. Ciasto idealne, gdy nie za bardzo ciasta Ci wychodzą-to wyjdzie na pewno. Idealne gdy nie masz czasu-czas przygotowania to tylko 10 minut. Idealne bo można upiec z innymi owocami, wyjdzie z każdymi. No i dodatkowo to meeega tanie ciacho. 2.5 szklanki mąki (poj.250ml(...)proszek do pieczenia, mąkę i aromat i ponownie zmiksować. Wylać na blaszkę 25x25 cm wyłożoną papierem. Składniki na kruszonkę wymieszać szybko- konsystencja ma przypominać mokry piasek. Śliwki ułożyć na cieście, posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 45 minut. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 152

dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Zimne ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego przepuścić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać mąkę sól i jajko. Zagnieść szybko ciasto i od razu przystąpić do robienia kotletów. (jeżeli odstawimy gotowe ciasto na dłużej zawilgotnieje). Ciasto podzielić w misce na 16 równych części. Ręce posypać mąką i z każdej części formować

Krylowa Kuchnia
Bułeczki morlińskie z kiełbaską 148

jajka L czarnuszka do posypania Piekarnik nagrzać do 200 st C. Do miski wsypać mąke,sól i cukier i drożdże, dodać ciepłej wody i jedno jajko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę i zapomocą noża podzielić je na 8 części. Z każdej części uformować długi na ok 20 cm wałeczek, a następnie go spłaszczyć. Kiełbaski spiralnie owijać ciastem

Krylowa Kuchnia
Ciasteczka pomarańczowe z batatów 120

przez około 15 – 20 minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę. Przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C i piec przez około

Oryginalny smak
Pierogi razowe z kapustą po komborsku – kuchnia podkarpacka 146

Pierogi razowe z kapustą po komborsku - kuchnia podkarpacka Ciasto pierogowe przygotowane z pszennej mąki razowej z dodatkiem zwykłej mąki ma swój intensywny smak, dlatego nadaje się jedynie do przygotowania pierogów z farszem o zdecydowanym, mocnym smaku. Farsz z białej kapusty podsmażonej ze skwarkami i cebulką, doprawiony solą i pieprzem doskonale się w tej roli spełnia. Świeża kapusta jest warzywem raczej(...)przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna” udostępniła Pani Zofia Kosztyła z Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni. Pierogi razowe z kapustą po komborsku - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 sztuk: Ciasto: 450 g mąki pszennej razowej 225 g mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 niepełna łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 główka kapusty białej 1 duża cebula

Trzeci talerz
Gofry wytrawne 195

jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj pozostałe przyprawy (możesz wykorzystać swoje ulubione, ja użyłam suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem). Odstaw ciasto na około 30 minut (dzięki temu będzie się lepiej z nim pracować). Nagrzej gofrownicę. Przed pierwszym nalaniem ciasta, posmaruj kratki olejem (później nie będzie to konieczne). Wylewaj ciasto na nagrzaną

Przepisy na widelcu
Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) 181

upiec i cieszyć się pysznym, domowym pieczywem. Jest to sprawdzony przepis na awaryjny chleb, kiedy w domu nie ma drożdży, albo zwyczajnie nie chce wam się czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie, aby chleb zachował świeżość na dłużej, zawińcie go w bawełnianą ściereczkę. Wtedy dobry jest również na drugi dzień. Może nawet na trzeci, ale nigdy tak długo(...)mleka wlewamy ocet i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól oraz ziarna. Całość mieszamy łyżką. Mleko wlewamy do mąki i ręką krótko wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 min. Można piec

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania