Kopytka z kurkami 115Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy będą miękkie (po ok 20 minutach) odcedzamy i studzimy. Obieramy, przeciskamy przez praskę (można też zrobić to blenderem) dodajemy sól, pieprz, mąkę i jajko. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być jak ciasto drożdżowe) odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy (również rękoma) na wałek jednolitej grubości. Nożem odcinamy kawałki ciasta, które gotujemy potem w osolonej lekko wodzie
Szybko Tanio Smacznie
Bezglutenowe ciasto orzechowo – czekoladowe 135orzechy laskowe – miękkie, te ze środka, i rozkosznie chrupiące, lekko czekoladowe na wierzchu (to wynik działania temperatury szalejącej w piekarniku). Jeżeli czujecie już jesień, koniecznie przygotujcie to ciasto, można je nawet zjadać z masłem i popijać gorącym mlekiem lub kawą! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 banana – 1 łyżkę masła orzechowego – 1 łyżkę nutelli(...)mieszamy za pomocą łyżki. Na samym końcu dodajemy orzechy. Przenosimy do keksówki (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kilka sztuk orzechów, dodatkowo wciskając je w ciasto. Pieczemy ok 40-45 minut w 170 stopniach (termoobieg). Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznie
Pączki ze słodkim nadzieniem 124ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem aż otrzymamy puszysty krem. Do naczynia z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy ubite jajka, spirytus u wyrabiamy ciasto. Po ty tym czasie (10-12 minut) wlewamy roztopione, ciepłe masło, oliwę, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy. Ponownie odstawiamy przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość porcje ciasta
Szybko Tanio Smacznie
Kalafiorowy spód do pizzy 119zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca. Już jakiś czas temu okryłam kalafiorowy spód do ciasta i od tamtego dnia nie robię już innej pizzy. Ten spód jest idealny dla dbających o linię, gdy jemy za mało warzyw lub gdy chcemy te warzywa przemycić do jadłospisu(...)bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość będzie drobno zmielona. Dodajemy jajka, przyprawy oraz płatki i jeszcze raz mieszamy w blenderze. Tak przygotowanie ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i formujemy kształt (ciasto nie powinno być zbyt grube). Kalafiorowy spód wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Gdy spód będzie
Szybko Tanio Smacznie
Bardzo mięsny hot-dog 176Czy próbowaliście już mięsnej wersji hot-doga. Trochę nietypowe połączenie, ale zapewniam Was, że jest to idealne danie dla wszystkich mięsożerców. Na pierwszy rzut oka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki na serku homogenizowanym (w 30 minut) 225pełna łyżka cynamonu Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy w rondelku lub na patelni do temperatury 170ºC. Jeśli nie mamy termometru możemy sprawdzić temperaturę wrzucając kawałek surowego ziemniaka lub odrobinę ciasta i jeśli wypłynie od razu na wierzch, tzn że tłuszcz jest odpowiednio gorący. W tym samym czasie, co olej się nagrzewa, my przygotowujemy ciasto. Mieszamy rózgą kuchenną serki homogenizowane z całymi(...)jajkami, szczyptą soli i pastą waniliową. Nastepnie stopniowo dodajemy przesianą z proszkiem mąkę i mieszamy do połączenia. Zanurzoną uprzednio w oleju małą łyżeczką nabieramy porcję ciasta i wrzucamy na gorący olej. Pączki praktycznie same się obracają co jakiś czas, dlatego pilnujemy tylko by się nie przypaliły. Złote wykładamy na papierowy ręcznik i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem
Kuchnia w czekoladzie
Donaty - pączki z dziurką. 146miski, dodać zaczyn drożdżowy, utarte żółtka z cukrem i wódkę. Wyrobić mikserem z hakami. Następnie powoli wlewać roztopione i przestudzone masło, cały czas wyrabiając, tak żeby połączyło się z ciastem. Kiedy ciasto będzie już gotowe, posypać je lekko mąką, a miskę nakryć ściereczką. Zostawić na około godzinę, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie rozwałkować. Następnie szklanką
Agusiowe smakołyki
Orkiszowe faworki – chrusty w zdrowszej wersji 190Tłusty Czwartek nie może zabraknąć naszych tradycyjnych faworków, czy chrustów. Z dzieciństwa pamiętam jak moja mama przygotowywała kilogramy tego przysmaku, a w całym domu pachniało smażącymi się kawałkami ciasta. Jednak teraz to ja przejęłam ten słodki „obowiązek” i od kilku lat smażę faworki dokładnie według przepisu mojej mamy. Spróbujcie go, a pokochacie go tak samo bardzo(...)cukru – 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: olej do smażenia, erytrol/ksylitol w pudrze Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus oraz śmietanę i zagniatamy całość na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na blat i zbijamy wałkiem rozpłaszczając je i zwijając przez około 10-15 minut. Ciasto dzielimy na części, przykrywamy ściereczką i rozwałkowujemy na blacie lekko podsypanym mąką. Następnie kroimy
Be Fit Be Strong
Pączki z marmoladą wieloowocową 219żółtka 60 g masła 1 łyżka wódki szczypta soli olej do głębokiego smażenia marmolada do nadziewania Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników(...)Wyrobić 3 min/Interwał.] Ciasto włożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wycinać koła, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Odsączyć z nadmiaru
Moje domowe kucharzenie