Chrupiące gofry z grilla 207grilla. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, słodkie śniadanie czy kolację. Trochę inne od tych z gofrownicy. Cieniutkie i niezwykle chrupiące. Można oprószyć cukrem pudrem. Pyszne są. bardzo polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Dodatkowo: cukier puder do oprószenia gofrów Wykonanie(...)pysznych gofrów chrupiących: 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Następnie rozgrzewamy grill elektryczny, nakładamy po porcji ciasta, zamykamy grill i pieczemy aż będą rumiane i upieczone. 3. Zdejmujemy z grilla, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 sztuk gofrów
Izabelawkuchni
Bananowe gofry z czekoladą 187pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 30g posiekanej gorzkiej czekolady opcjonalnie: 1 łyżka cukru Banana rozgnieść widelcem, zmiksować z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady). czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto odstawić na 10 minut. W tym czasie nagrzać gofrownicę. Ciasto nalewać na płytę, gofry piec do zarumienienia. Po 2 minutach można otworzyć delikatnie gofrownicę i wypuścić parę, zamknąć
Obiad gotowy
Lukier cytrynowy 125Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print
SmartBake.pl
Tort z dripem na bazie wody. 173Biszkopt Genueński Pierwszym krokiem do zrobienia jakiegokolwiek tortu jest wykonanie ciasta. W naszym przypadku jest to biszkopt genueński , który jest miękki, pulchny i łatwy w przygotowaniu. Kliknij na obrazek , aby poznać przepis . Biszkopt odwracamy oczywiście do góry nogami , tak że je go wierzch stanie się naszym spodem. Kroimy go na 3 równe blaty. Warstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat(...)góry cienką warstwą kremu. Owocowe ciasteczko Kolejną warstwą jest Owocowe Ciasteczko , które kładziemy na pierwszy blat, cienko posmarowany kremem. Owocowe Ciasteczko stworzyłam specjalnie dla mojej siostrzenicy, która bardzo lubi ciasto na cakepops-y. To pomieszanie pasty owocowej i kruchego ciasta. Przepis znajdziesz klikając powyżej. Krem malinowy Teraz przyszedł czas na krem malimowy. Ja krem nakładałam workiem cukierniczym, aby uzyskać równą
SmartBake.pl
Ciasteczka z płatkami owsianymi i rodzynkami / Raisin Oatmeal Cookies 119Dziś zapraszam na ekspresowe ciasteczka w stylu amerykańskim - miksowanie ciasta i nakładanie łyżką na blaszkę nie zajmuje więcej niż 10 minut. Ich dużą zaletą jest to, ze ciasta nie trzeba chłodzić, a później długo wałkować i wykrawać foremkami. Podczas pieczenia tego typu maślanych ciasteczek warto zwracać uwagę na ich stopień wypieczenia - dobrym pomysłem jest obrócenie blaszki w połowie(...)Masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru i wanilią. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i sodę, bardzo krótko zmiksować - tylko do połączenia. Dodać płatki, rodzynki, pestki, szybko wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką do lodów na wyłożoną papierem blaszkę (w odstępach - ciastka rozleją się podczas pieczenia). Piec w 190 C około 10-15 minut. Ciasteczka są gotowe, gdy się zarumienią (gdyby
Lekcje w kuchni
Bułeczki z czekoladą / Chocolate Chip Buns 115Dziś zapraszam na drożdżowe bułeczki z kawałeczkami czekolady. Do ich przygotowania możemy użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej - przy stosunkowo małej ilości cukru w cieście warto wybrać czekoladę mleczną lub trochę zwiększyć jego ilość przy użyciu gorzkiej. Słodycz bułeczki zawdzięczają głównie czekoladzie, ale wielbiciele słodkości mogą je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Smacznego:) na 15 bułeczek: 540 g mąki(...)około 10 -15 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło, a na końcu kawałeczki czekolady (czekoladę zagnieść szybko, inaczej zacznie się roztapiać - można wcześniej włożyć ją do lodówki). Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (można też włożyć na noc do lodówki, ciasto przez ten czas wyrośnie). Po tym czasie uformować 15 bułeczek, ułożyć
Lekcje w kuchni
Bułki z ziołami / Herb Rolls 130wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, przyprawami i solą, wyrabiać około 10-15 minut, do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypywać mąką). Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułek
Lekcje w kuchni
Bułki mleczne na zakwasie / Sourdough Milk Rolls 144Przepis na pszenne bułki mleczne na zakwasie żytnim lub pszennym, przygotowanie: Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem, wodą i cukrem, odstawić do spienienia na 5 minut. Połączyć z pozostałymi składnika ciasta, oprócz tłuszczu. Zagniatać około 10 minut, pod koniec dodając stopniowo rozpuszczone masło lub olej. Z ciasta uformować kulę i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto
Lekcje w kuchni
Naleśniki z sokiem z buraka z kokosowym twarożkiem i mandarynką 148świątecznych smakołykach u nas dziś naleśniki z sokiem z buraka, kokosowym twarożkiem i mandarynką. Ciasto naleśnikowe: szklanka mąki orkiszowej lub innej 1 szklanka wody ( można dodać gazowaną) lub mleka sok z 2 buraków (dałam pół butelki sklepowego soku z samego buraka) sól 1/2 łyżeczki jajko mięta -kilka listków olej do smażenia Farsz: 350 g twarożku domowego śmietankowego ( użyłam ze Strzałkowa(...)mleczka kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych łyżka miodu skórka otarta z limonki i mandarynki do smaku Mąkę, jajko, sól, sok z buraka oraz wodę mieszkamy na jednolite ciasto. Ciasto ma być lejącej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni (na nieco mniejszej temperaturze niż z samej mąki, ponieważ cukier z buraka łatwiej się przypala) na niewielkiej ilości oleju cienkie
AZgotuj!
Naleśniki na mące kukurydzianej 175sztuk: 4 jajka 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (70 g = 4 czubate łyżki) 1 łyżka oleju 100 ml wody ewentualnie szczypta soli Składniki umieścić w misce. Bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Przed samym smażeniem, ciasto ponownie wymieszać. Za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta (1 naleśnik = 1/2 chochli). Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zezłocenia
Ugotować
Bagietki czosnkowe 567smaku Przygotowanie : Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 4 łyżeczki mąki, 8 łyżek wody i łyżeczkę cukru. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min do ciepłego miejsca. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z rozczynu, reszty mąki, wody i soli. Powinno być luźne, ale odrywać się od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Masło mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, pietruszką i solą (powinno(...)być dość słone). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po 45 min. ciasto dzielimy na 4 części, rozciągamy je na ksztalt bagietek. Układamy na blaszce. Odstawiamy się 20 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Ciasto delikatnie nakrawamy. Wkładamy bagietki na 7 min do piekarnika. Dobrze jest piekarnik i bagietki spryskać wodą lub wlać wodę na jego dno. Następnie
Czarnawisienka
Chleb z garnka 207odstawiamy na około 10 minut, do podrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Mieszając składniki łyżką, stopniowo wlewamy pozostałą wodę. Następnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody). Wiele przepisów zakłada na tym etapie tylko wymieszanie składników łyżką, ale ja postanowiłam troszkę je powyrabiać. Miskę z ciastem przykrywamy (ja mam specjalną miskę(...)pokrywką, ale można owinąć ją też folią spożywczą) i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Formujemy chleb. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 30-40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ogrzewamy w nim żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne. Do nagrzanego naczynia wkładamy chlebek, Nacinamy go nożem
Smaki Na Talerzu
Bezglutenowe kluski z soczewicą 180Jeśli podobnie do mnie zatęskniliście za celebracją przygotowywania, a potem spożywania prawdziwego obiadu, to zapraszam po przepis na kluski z soczewicą. Bazą ciasta kluskowego jest przepis na kluski śląskie, więc trzeba pamiętać, aby ziemniaki były świeżo gotowane. Farsz warto przyprawić aromatycznymi ziołami, wtedy nie potrzebna jest w nim sól. Moje kluski nie mają dodatków pochodzenia zwierzęcego i glutenu, więc(...)sucha. Ziemniaki dokładnie rozgnieść lub przepuścić przez praskę. Ziemniaki wyrobić z mąką ziemniaczaną na gładką masę. Podzielić na 10 części. Nastawić wodę na gotowanie klusek. Posolić ją. Każdą część ciasta rozpłaszczyć na dłoni i włożyć do niej czubatą łyżeczkę farszu. Dokładnie skleić ciasto ziemniaczane, formując okrągłą kluskę. Kluski wrzucić na posolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 minut od ponownego zawrzenia
Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepszy sernik z wiśniami i czekoladą 262wiśniami i czekoladą oraz migdałami upiekłam już w piątek, gdyż najlepszy jest jak postoi dzień lub dwa. W niedzielę wielkanocną ten sernik będzie smakował najlepiej. Sernik to ulubione ciasto Piotra, może jeść sernik w każdej ilością i pod każdą postacią, jaką mu zaserwuję. Uwielbiam piec serniki, eksperymentować z ich smakami, ale nie bardzo lubię je jeść. Gdy zobaczyłam zachwyt Piotra(...)kąpieli wodnej + siekane migdały Przygotowanie Sernika z wiśniami i czekoladą : Mąkę, kakao i proszek mieszamy w misce, wsypujemy cukry, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Ja wymieszałam wszystko hakiem robota. Wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Białka oddzielamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię