Drożdżowa baba 118tyle, by rozpuścić masło. Przepis mamy. Ona od lat odpowiedzialna jest za ten wyjątkowy wypiek. Zawsze w tej samej, przywiezionej jeszcze przez babcię formie na babę. Proces wyrabiania ciasta rozpoczyna się o świcie. Wszystkie etapy wyrastania i zagniatania muszą odpowiednio długo przebiegać, a trzeba zdążyć do śniadania. Wielka Sobota. Pakowanie koszyczka, czysty obrus przynajmniej do wieczora, barszcz, sernik, sałatka spod(...)mąkę, wsypujemy cukier, formujemy kopczyk z zagłębieniem w środku. Wlewamy do niego zaczyn, przykrywamy ściereczką na 15 min. Następnie wlewamy rozkłócone żółtka, resztę letniego mleka i niestety zaczynamy wyrabiać ciasto. Rozpuszczone i wystudzone masło dolewamy powoli, cały czas wyrabiając. Męczymy się do momentu, aż ciasto zacznie odchodzi od ręki i od miski, stanie się gładkie i szkliste. Przykrywamy ponownie ściereczką
Kronika Piekarnika
Ciasteczka słonecznikowe 102nowy ( oby nie była konieczna rozłąka ze sprawdzonym sprzętem i zakup nowego.. oby nie). Nareszcie kwitnie wszystko, na co z utęsknieniem czekałam. Mam dwa przepisy do przetestowania, na ciasta z syropem bzu dzikiego i konfiturą z akacji. Znów zrywam kiście, znów zapach pozwala wrócić do kuchni babcinej, która w cieście naleśnikowym krokodyle z akacji smażyła. Nie mam skali(...)mniej, czy bardziej słodkie ciasteczka - dwie garście żurawiny suszonej ( posiekałam na drobniejsze cząsteczki) - 3 żółtka - cukier waniliowy - szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, zagniatamy dość lepkie ciasto. Odrywamy kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i kulamy w dłoniach kuleczki. Rozpłaszczamy delikatnie, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 13 - 15 minut. Po tym czasie
Kronika Piekarnika
Koperty z ciasta serowego 112moją umiejętnością logicznego formułowania wypowiedzi. Dziś progności złowróżą 34 stopnie. Więc, by względnie czytelnym było to, co pragnę tu zamieścić, ciesząc się ostatnimi podrygami rześkości - zaczynam. Ciasteczka z ciasta z ricottą to dobry pomysł na upał, bo cała procedura ich wykonania jest szybka i banalna. Ciasto zagniata się błyskawicznie, ciasteczka pieką się 20 minut. Można wykorzystać do ich nadziewania zarówno(...)owoce jak i konfiturę. Smak przypomina ciasto drożdżowe, są mięciutkie, nawet na drugi dzień po upieczeniu. Składniki: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki zmielonych orzechów lub pestek dyni ( opcjonalnie ) 100 gram masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram sera ricotta 1 łyżeczka cukru waniliowego Na nadzienie: konfitura lub owoce - proponuję
Kronika Piekarnika
Kremówka z owocami 106tygodniowa wycieczka w rejony, w których powinno być goręcej, ale nie jest. Szczęśliwcy. Chciałam upiec coś na wieczór pożegnalny. Piekarnik nadal jest sprzętem ignorowanym, wyłączonym z użytku. Jest zbyteczny, ciasto można piec na zewnętrznym okiennym parapecie. Przy gotowaniu masy budyniowej również narazić się można na udar cieplny, ale zrobiłam to. Masa kremówkowa jest przepyszna, w naszej rodzinie kultowa w sezonie(...)owocowym - idealnie komponuje się z truskawkami i jagodami. Dzieło kompletne tworzy z miękkim biszkoptem, lub ciastem karpatkowym, ale jak już wspomniałam z piekarnikiem jestem w separacji. Polecam więc, jako podstawę waniliowy biszkopt, natomiast tym razem, z uwagi na to, co brutalnie pokazuje termometr, wersja na słomce ptysiowej. Mogłam użyć również herbatników, ale.. jest słomka. A co. Składniki masy kremówkowej
Kronika Piekarnika
Murzynek jesienny z orzechami i daktylami 108pieczenia zmalała do minimum zawstydzającego, kilka przepisów zamieszczam, pamięcią do nich wracając. I życzę Wam, nam, pięknej, ciepłej, pachnącej jesieni. Zacznę od przepisu absolutnie jesiennego. Wyłącznie dla wielbicieli ciast kakaowych, z dużą ilością bakalii. Tak naprawdę mało wyszukane ciasto. Nie jest wilgotne, mocno czekoladowe jak brownie, daleko mu do puchatego, delikatnego murzynka. Nie tak piękne jak tort Sachera, który(...)masy przesiewamy mąkę z dodatkami, naprzemiennie z dolewaniem jogurtu z dodatkami. - cały czas mieszamy trzepaczką. Powstała masa będzie bardzo gęsta. Dosypujemy orzechy, daktyle i mieszamy całość łyżką. Przekładamy ciasto do formy keksowej - u mnie krótka, silikonowa. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 min, do suchego patyczka. Studzimy 5 minut w otwartym piekarniku i gotowe. Najsmaczniejsza
Kronika Piekarnika
Kruche klawisze z syropem klonowym i powidłem 111Musicie je upiec. Nie wymagają stosowania foremek, a ciasto nie musi chłodzić się w lodówce. Wystarczy miska, widelec, podane poniżej składniki i stosik pachnących, prześlicznych ciasteczek na stół trafia, po pół godzinie od włączenia piekarnika. Rozpływające się w ustach, słodkie, przełamane kwaskowatością powideł śliwkowych. Zaopatrzyłam się jakiś czas temu w butelkę syropu klonowego, by coś stworzyć dla cioci, która(...)pieczony indyk i kurze skrzydełka w sosie barbecue.. ale nie wzgardziła moimi kilkoma propozycjami klonowymi. A ja przekonałam się, że produkt ten może mieć fantastyczne zastosowanie. W kruchym cieście, w masach serowych, piernikach. Klawisze upiekłam również ostatnio, by komuś bliskiemu umiliły długą dość podróż pociągiem, do domu. Mam nadzieje, że zniknęły w trakcie pokonywania tych 300 km. Przynajmniej częściowo
Kronika Piekarnika
Sernik na zimno na herbatnikowym podłożu 111rozpływaniu się nad szarlotkami i ciastami kruchymi, dla odmiany proponuję sernik. Zrobiony w sierpniu, kiedy to z komputerem byłam w separacji. Dziś miałam możliwość wykorzystania ostatnich dni tegorocznego urlopu i całkiem znośnej pogody. Pomyślałam o Ostrawie. I serniku. Tym do kategorii bezkonkurencyjnych zaliczonym, od kiedy go po raz pierwszy spróbowałam. Niestety plany zostały zweryfikowane. Przyjemne popołudnie w tak dobrze(...)Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy ponownie na gładką masę. Teraz dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i szybko miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy przygotowany w tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy galaretkę w dowolnym smaku i kolorze, na jego wierzch. Oczywiście można pod galaretkę wyłożyć owoce - brzoskwinie z puszki, winogrona. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto, ponownie umieszczamy
Kronika Piekarnika
Sernik kremowy z mascarpone 147Sernik w Dniu Wszystkich Świętych jest wypiekiem oczywistym w moim rodzinnym domu. Upraszcza to mą rolę, gdyż dylemat dotyczy tylko tego, który z przepisów, tym razem. Wybór rodzaju ciasta - odpada. Zdarza się, że obok sernika w tym dniu pojawia się jeszcze słodki sąsiad, najczęściej w formie piszingera lub kruchych ciastek. W tym roku zabrakło czasu. Na stole jednak nieśmiało zostały(...)jasny. Nie dominuje w nim żadna nuta, poza smakiem dobrego sera. Upieczony na spodzie z herbatników, co skraca znacząco procedurę przygotowania. Ogółem po pół godzinie używania miksera i blendera ciasto jest w piekarniku. Wykonanie jest banalnie proste, w skali trudności 1- 5, nadaję mu z całą odpowiedzialnością 1 . Ale - jest ale. To przepis wyłącznie dla miłośników serników kremowych
Kronika Piekarnika
Piernik na Dzień Opiekacza 16 119miksujemy składniki mokre. Składniki mokre wlewamy stopniowo do suchych, cały czas miksując. Gdy już połączą się w gęstą masę, miksujemy całość na średnich obrotach, przez około 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do średniej blaszki ( 20 cm / 23 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Pionowo, w kilku rzędach wciskamy w ciasto pokrojony batonik z marcepanem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)wówczas rezygnujcie z batonika marcepanowego ). Oczywiście można całość wykończyć grubą warstwą polewy czekoladowej. Ja z reguły pierniki ozdabiam i dopieszczam bardzo oszczędnie. Najistotniejszy dla mnie jest smak i struktura ciasta. Ta w tym wypieku w mym odczuciu rewelacyjna. A głównym atutem tego piernika, jest prostota jego wykonania. Można ponadto kroić go, gdy jest nadal delikatnie ciepły ( czekolada z chlebka marcepanowego
Kronika Piekarnika
Foccacia 101wizytą, na kolację z winem. Wręczony na powitanie, jeszcze ciepły.. robi wrażenie. Wypróbowałam to. Z podanych proporcji powstaną dwa chlebki, czyli ilość wystarczająca dla około sześciu osób. Ciasto zagniata się ręcznie, przez około 5 minut. Wyrasta w pół godziny i piecze się błyskawicznie - około 15 minut. Jeśli szukacie przepisu na domowe pieczywo, niewymagające stosowania skomplikowanych procedur piekarniczych, spróbujcie(...)oleju sól do posypania chlebka Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, drożdże, sól, zioła. Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki, dodajemy cztery łyżki oleju i zagniatamy ciasto - aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od dłoni. Powinno wystarczyć około 5 minut na uzyskanie tego efektu. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na pół godziny, powinno wyraźnie zwiększyć objętość
Kronika Piekarnika
Biszkopt z ulubionymi bakaliami 121Ciasto nieskomplikowane, idealne na umilenie styczniowych poranków. Do kawy, przed pracą. Do kawy w samo południe, by energię odzyskać po kilku godzinach liczenia, pisania, mówienia, badania, analizowania, sprzedawania, reklamowania, projektowania, jeżdżenia, operowania, urzędowania, noszenia na rękach siedmio kilogramowych pociech ( czymkolwiek te godziny musieliście wypełnić ). Zamiast gotowej bułki z pobliskiej piekarni - z szynką, kotletem, jajkiem lub pastą z cieciorki(...)vege zwolenników. Do popołudniowej herbatki. Nie dla zdeklarowanych wydłubywaczy rodzynek z ciast i uczulonych na orzechy. Niestety. Jeśli się do nich zaliczacie, na tym etapie zakończcie lekturę tego przepisu. Bo proponuję placek bakaliowy. Z orzechami, rodzynkami lub w zastępstwie rodzynek - z daktylami, figami, morelami. Szybko się go uciera, szybko się piecze, szybko się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha
Kronika Piekarnika
Kruche orzechowe pierścionki 105zawierają w sobie zbyt dużo masła. Dzięki zawartości mleka i alkoholu, zaliczyłabym je w zasadzie do kategorii chrupiących herbatników. W zasadzie powinny być upieczone w formie wycinanych ciasteczek z ciasta rozwałkowanego na grubość 2 - 3 mm. Ja wierząc w potencjał zagniecionego i schłodzonego odpowiednio ciasta, poddałam go odrywaniu, rolowaniu, turlaniu i zlepianiu w kółeczka. Sprawdziło się, o czym Was informuję(...)ręcznie, można posłużyć się mikserem. Wbijamy żółtko, wlewamy mleko i alkohol. Wsypujemy orzechy i ponownie mieszamy dokładnie. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, wsypujemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, plastyczne. Jeśli wydaje Wam się zbyt wilgotne, dosypcie odrobinę mąki. Zawijamy w folię i na około 30 min wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy na silikonowej podkładce
Kronika Piekarnika
Ciasteczka kakaowe z mąki owsianej 107widelcem ze składnikami, aż powstanie coś na podobieństwo kruszonki. Następnie wlewamy jajko, rozbełtane wcześniej w szklance z winem i miodem. Mieszamy, dosypujemy posiekane dość drobno orzechy i zagniatamy ręcznie ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki ( może spędzić tam nawet całą noc ). Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, blaszkę wykładamy papierem lub podkładką silikonową(...)pieczenia. Z ciasta odrywamy kawałeczki, z których w dłoniach formujemy kuleczki, wielkości małego orzeszka włoskiego. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, nie wymaga posypywania dłoni mąką. Kulki układamy na blaszce w odstępach, ponieważ urosną. Rozpłaszczamy je dociskając delikatnie - można to zrobić widelcem, ja wykorzystałam plastikowa szpatułkę, tą do przewracania omletów na druga stronę :) Pieczemy około 15 minut - pilnujcie
Kronika Piekarnika
Kakaowe proste ciasteczka 111syrop klonowy ). Wbijamy jajko i dolewamy pełną łyżkę mleka. Mieszamy trzepaczką na gładki mus. Przesiewamy mąkę wymieszaną uprzednio z kakao i solą. Mieszamy łyżką i zagniatamy po chwili ręką. Ciasto pozostaje troszkę wilgotne i kleiste, dlatego koniecznym jest włożenie go na pół godziny do lodówki lub zamrażarki. Po schłodzeniu rozwałkuje się bez problemów, ale ważnym jest podsypanie blatu lub silikonowej(...)podkładki mąką. Ciasto rozwałkujcie przynajmniej na 5 mm grubości. Wycinamy ciasteczka, najlepiej koliste - inne foremki mogą się nie sprawdzić, bo ciasto jest delikatne jak puszek. Ja wycinałam serduszka w środku, by efekt był .. no taki jaki był :) Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach 12 minut. Wystarczy tak krótki czas, mimo że nie zarumienią się od spodu
Kronika Piekarnika
Sernik na zimno z czekoladą i śmietanowym wierzchem 120zawiera w sobie żelatyny ). Nie wymaga dodawania cukru, choć na miano light nie zasługuje bynajmniej. Sernik pięknie prezentuje się przed i po rozkrojeniu. Dlatego wcielił się w rolę ciasta urodzinowego. Jutro mego maratonu urodzinowego etap kolejny, aktualnie piszę i co kilka minut zerkam do lodówki, czy dżem ananasowy zaczyna tężeć. Powtórka z rozrywki. Składniki: Spód biszkoptowy: Można wykorzystać okrągłe gotowe(...)tortownicy wykładamy połowę masy serowej. Na masie delikatnie wykładamy łyżką, miejsce w miejsce, na całej powierzchni tężejący dżem ananasowy. Na dżem wykładamy drugą połowę masy serowej. Wyrównujemy i wkładamy ciasto do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Wlewamy cieniutkim strumieniem płynną, ale już tężejąca drugą połowę galaretki ananasowej. Miksujemy - śmietana powinna być bardzo sztywna i gęsta. Odkładamy mikser i wkruszamy
Kronika Piekarnika