Bananowo – kokosowe placki z amarantusem 137miąższu na papkę. Następnie do miski wsypujemy mąkę, amarantus, wiórki kokosowe, cukier, wanilię, mieszamy. Potem dodajemy roztopione masło, jajko, rozgniecione banany, kefir. Zaraz potem mieszamy wszystko na gładkie ciasto, zostawiamy na 10 minut by kaszka napęczniała. Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego. Potem łyżką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Placki
Dorota Smakuje
Farsz ze szpinaku i fety 149Prosty i smaczny farsz ze szpinaku, fety, cebuli i czosnku. Świetny do nadziewania mięs, pierogów, naleśników, krokietów, cannelloni, muszli makaronowych, wytrawnych kruchych babeczek oraz tworzenia przekąsek z ciasta francuskiego Przekąski z piekarnika: ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Domowe pieczywo czosnkowe ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Paluszki z ciasta francuskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g
Kulinarny S.O.S.
Andruty wafle przekładane masą z mleka w proszku 141łatwiej się kroją. Andrut przełożony mleczną masą owiń szczelnie przezroczystą folią spożywczą, połóż na nim coś ciężkiego i odstaw na co najmniej 1 godzinę. Miękki andrut pokrój na mniejsze ciasta w kształtach kwadratów lub trójkątów. Andruty przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni. Uwagi: Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub(...)direction-step-16056094094152031","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/11\/okragle-andruty-750x563.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/11\/andruty-w-folii-750x563.jpg"]},{"@type":"HowToStep","name":"Mi\u0119kki andrut pokr\u00f3j na mniejsze ciasta w kszta\u0142tach kwadrat\u00f3w lub tr\u00f3jk\u0105t\u00f3w. Andruty przechowuj w szczelnie zamkni\u0119tym pojemniku do 7 dni.","text":"Mi\u0119kki andrut pokr\u00f3j na mniejsze ciasta w kszta
ProstePesto.pl
Ciasteczka Krążki Śmietankowe 118masła 75 g kwaśnej śmietany 18 % (3 łyżki) 80 g cukru zwykłego cukier perlisty na wierzch ciasteczek 1. Wszystkie składniki oprócz cukru perlistego łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Ciasto może się trochę lepić. Chowamy je do lodówki na 1-2 godziny. 2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka z dziurką. 3. Każde ciasteczko
Gotowanie...to proste !
Świąteczne, pachnące pierniczki 169niego, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące pierniczki, które nie mają prawa nie wyjść. Sprawdź przepis na Kremowy sernik z lemon curd Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 500g mąki pszennej typ 450 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g miodu 2 jajka rozmiar M 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przypraw do piernika Składniki(...)lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody barwnik (nie koniecznie) Przybory kuchenne: stolnica wałek foremki do wycinania pierniczków koniecznie świąteczne Sposób przygotowania ciasta: Na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy do pierników- dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz płynnego miodu w międzyczasie rozpuść go, pamiętając żeby nie doprowadzić do zagotowania, pozostaw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 149chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany jest najczęściej z czosnkiem, śmietaną i serem. Jest to taki klasyczny węgierski fast-food(...)serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym serem – pycha! To danie na bank zagości u mnie na stałe
Ostra na Słodko
Łosoś w cieście imbirowym 124Uwielbiam ryby w każdej postaci i staram się jeść ich jak najwięcej. Dzisiaj mam dla Was przepis na łososia w chrupiącym cieście imbirowym. Możecie podać go jako danie główne z różnymi dodatkami lub samodzielnie jako przekąskę z różnymi sosami. Składniki: 50 dag łososia ( filety) 12 łyżek mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag świeżego imbiru(...)mieszamy ze skórką z limonki. Następnie łączymy ją z mąką ( 3 łyżki należy zostawić do obtoczenia ryby), proszkiem do pieczenia, żółtkami i sosem sojowym. Ciągle mieszając dolewamy wodę aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Kawałki ryby obtaczamy w mące i zanurzamy w przygotowanym cieście. Rozgrzewamy olej w głębokim naczyniu i smażymy na złocisty kolor. Oczywiście możemy także to zrobić
noteskulinarnyfiga
MINI TORCIKI 189ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kakaowa(...)momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części i pozostawić. Z biszkopta za pomocą dużych foremek do ciasteczek o średnicy ok. 8 lub 9 cm powycinać mini biszkopciki (w ten sposób otrzymany spód
Ciastka - domowe słodkości
Szybkie kopytka 137praskę, albo mielimy przy pomocy maszynki do mielenia. Jeśli nie macie ani tego, ani tego – wykorzystajcie tłuczek do ziemniaków. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, pieprz i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbytnio kleiło do rąk, to dodajcie odrobine więcej mąki. Z ciasta urywamy większe kawałki, rolujemy i kroimy w trapezy. Układamy je na podsypanej mąką stolnicy. Kopytka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka cynamonowe 161jest łatwe i szybkie. Do zrobienia ciasteczek cynamonowych będziecie potrzebować mielonego cynamonu, miękkiego masła, mąki, jajka i dwóch rodzajów cukru: białego i brązowego. Składniki należy ze sobą połączyć, powstałe ciasto uformować w małe kulki, które trzeba obtoczyć w posypce z cukru i cynamonu. Spokojnie zrobicie te ciasteczka w 25 minut , licząc w tym czas pieczenia. Znajdziesz mnie na Instagram(...)brązowy cukier. Ucierać przez 3-4 minuty, aby masło lekko zintegrowało się z cukrem. Kolejno dodać jajko, przesianą mąkę, cynamon, sodę oraz proszek. Składniki wymieszać po czym szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kulki o wadze około 30 gr każda. Każdą kulkę obtaczać w posypce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno, kulki delikatnie spłaszczać dłonią
MeCooks
Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem 220podania Na drożdżowe paluchy z makiem: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki oleju szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie: Zupa grochowa: Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy(...)mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”. Do dużej miski dodajemy resztę składników i nasz zaczyn. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 h). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części
Słodkie okruszki
Czekoladowe ciasto z kremem waniliowym i orzechami w karmelu 182Trochę Was dziś pokuszę, ale gdy listopadowa szarość zuchwale rozpanoszyła się za oknem to wszystkim nam przyda się odrobina słodkości. Tym razem mam dla Was mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem waniliowym i chrupiącymi karmelizowanymi orzechami. Niby proste składniki, ale połączone ze sobą tworzą efekt wow. Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao(...)dodatkowo nasączyć np wodą z cukrem waniliowym. 3/4 kremu wykładamy na na jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim na wierzchu którego rozsmarowujemy pozostałą masę i wykładamy przestudzone orzechy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Cynamonowe szczęście
Stambuł do zjedzenia, Bartek Kieżun. Recenzja książki a także przepis na tureckie bułeczki - Pogaca. 149jajko czarnuszka do posypania Przygotowanie; Do miski przekładamy jogurt i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy do środka mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sól oraz posiekany koperek. Zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta urywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki a następnie spłaszczamy tworząc kształt wrzeciona. Mnie wyszło 6 bułeczek. Każdą smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłecznik na zimno 130Pyszny jabłecznik na zimno , łatwy i szybki w przygotowaniu. Zrobiłam go w czasie kwarantanny, gdy nie wychodziłam z domu. Z produktów, które miałam w spiżarni. 1 warstwa : formę do ciasta (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą – łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto. Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia. Biszkopty maczać
królestwo garów