Odmiany polskich jabłek – ściągawka 213się dziś przez cały rok, ale to właśnie jesień jest momentem kiedy na rynku dostępne są świeże, dopiero zebrane owoce, z których warto przygotować przetwory domowe, soki czy pyszne ciasta. Co roku przybywa nowych pomysłów na wykorzystywanie jabłek. Od kilku lat w sklepach dostępne są soki ze świeżych jabłek w kilkulitrowych kartonach, coraz częściej robimy lub kupujemy także jabłka suszone(...)całości pokryte karminowym rumieńcem. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak i drobnoziarnisty zielonkawy miąższ. Owoce Gloster nadają się do zjadania na surowo, a także do sałatek owocowych i ciast . Ich miąższ bardzo powoli ciemnieje. . SZAMPION W sprzedaży często można spotkać się również z nazwą Champion, jednak nie jest to prawidłowa forma pisowni tej odmiany. To zwykle duże jabłka o lekko
nietylkopasta.pl
Bezowy Eton Mess z miniaturowym kiwi 139jest kwaśny możesz dosłodzić go niewielką ilością cukru pudru. Połowę musu wylej na jogurt. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp do niej pokruszone ciasta bezowe i wymieszaj szpatułką. Bezową śmietankę rozłóż do pucharków. Wierzch polej pozostałą częścią musu kiwi. Mini kiwi pokrój na połówki i ułóż je dekoracyjnie na wierzchu deseru. {"@context":"https:\/\/schema.org(...)direction-step-16016489408572437","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Mocno sch\u0142odzon\u0105 \u015bmietank\u0119 krem\u00f3wk\u0119 ubij na sztywn\u0105 pian\u0119. Pod koniec ubijania wsyp do niej pokruszone ciasta bezowe i wymieszaj szpatu\u0142k\u0105. Bezow\u0105 \u015bmietank\u0119 roz\u0142\u00f3\u017c do puchark\u00f3w.","text":"Mocno sch\u0142odzon\u0105 \u015bmietank\u0119 krem\u00f3wk\u0119 ubij na sztywn
ProstePesto.pl
Kopytka dyniowe 141tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Śmiało możesz dorzucić je niemal do każdej sałatki lub koktajlu. Ciekawym pomysłem może być też dodanie dyni do deserów – kremów, ciast lub musów. Czy kopytka dyniowe można mrozić? Kopytka z tego przepisu doskonale nadają się do mrożenia. Można zrobić to zarówno przed, jak i po ugotowaniu. W tym drugim przypadku należy je jednak(...)dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodaj mąkę i przyprawy, a następnie szybko połącz składniki. Dodaj rozmącone jajko i zagnieć ciasto. Postaraj się pracoać szybko, aby mąka nie uwolniła zbyt wiele glutenu. Aby ułatwić sobie pracę, obsyp stolnicę mąką, jednak nie dodawaj jej zbyt dużo, bo kopytka będą twarde. Podziel ciasto
okolicepalnika.pl
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie 132ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub utłuc tłuczkiem na puree, a ser rozdrobnić widelcem. Do ziemniaków i sera dodajemy mąkę i sporą szczyptę soli. Składniki zagniatamy ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na około 4 części i przekładamy na blat czy stolicę. Jeśli ciasto lepi się do ręki, blat można podsypać mąką. Z każdego kawałka formujemy walec nieco grubszy
e-PrzepisyKulinarne
Pizza bez drożdży na wypasie :) 170Pizza bez drożdży na bogato to ostatnio moja jedna z ulubionych propozycji na szybka kolację. Szybką, bo pizza nie wymaga czasu na wyrastanie. Ciasto przygotujemy dosłownie w kilka chwil. Oczywiście, możecie użyć dowolnych składników jakie lubicie – szynkę, albo salami, paprykę i cebulą, albo oliwki. Wasza fantazja nie musi znać granic. Przeczytaj przepis na: Domowa pizza z salami i ananasem(...)Składniki na ciasto na pizzę 1 szklanka mąki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Przepis na sos pomidorowy do pizzy szklanka passaty pomidorowej szczypta oregano szczypta bazylii sól pieprz 2 ząbki czosnku Dodatki do pizzy mozzarella wędlina oliwki cebula papryka Przepis na pizzę bez drożdży Składniki na pizzę mieszamy w misce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” – nowy cykl na blogu 152tydzień zarówno na moim blogu, jak i blogu Sweet Decor oraz naszych Facebookach i instagramach pojawiać się będą nieziemskie pyszności! Już na bank nie zabraknie Wam inspiracji na weekendowe ciasto, ciasto na imprezę, rodzinne Święta czy też wieczorne zachcianki! Zaczynamy! Dziś, tak jak Wam mówiłam zapraszam Was na fantastyczny sernik – bo jak wiecie już od kilku lat, Ostra
Ostra na Słodko
Placek razowy z musli i malinami 130Jajka ubijamy na puszysto z cukrem, dodajemy olej, miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek, miksujemy. Na koniec dodajmy nasze musli, wymieszajmy porządnie już szpatułką. Szykujemy formę – nie dużą, gdyż ciasta nie ma dużo. Ja użyłam ceramicznej o średnicy niecałe 20cm Lekko natłuściłam, obsypałam bułką tartą Wylewamy naszą masę- będzie średnio gęsta (nie może być lejąca, ale tez nie zwarta). Układamy(...)maliny (nie powinny zapadać się w ciasto) Pieczemy około 30 minut w 185 stopniach (wcześniej nagrzewamy piekarnik) Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Gotowe! Share 0 Tweet 0 Pinterest 1 1 Shares The post Placek razowy z musli i malinami first appeared on Latosiowy
Latosiowydom
Kokosowe Maślane Serca 231miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 60 g wiórków koksowych ewentualnie esencja waniliowa 1. Masło wraz z cukrem, mąką oraz kokosem zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto bardzo by się sypało, kruszyło można dodać trochę kwaśnej śmietany i ponownie zagnieść. 2. Możemy je chwilę odstawić do lodówki ale nie jest to konieczne. 3. Piekarnik rozgrzewamy(...)stop. 4. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka, ostrożnie przenosząc je na blaszkę z papierem do pieczenia. 5 Ciasteczka pieczemy przez około 12-15 minut. Uważajmy aby za mocno się nie przyrumieniły. Po upieczeniu pozostawmy je jeszcze na 5 minut na blaszce, nie przenośmy ich bo będą jeszcze bardzo kruchutkie
Gotowanie...to proste !
Sernik gotowany z żelką dyniowo- pomarańczową 188się nie przypaliła. W zimnym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy je powoli do masy serowej i energicznie mieszamy. Masę podgrzewamy do momentu aż zacznie się gotować. Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy warstwą herbatników. Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika cały czas mieszając aż zrobi się polewa. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Dodatkowo(...)wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi
kulinarne odsłony pati
Pyszne naleśniki z serem i rodzynkami. Jak u babci na podwieczorku. PRZEPIS 153cukru. Z podanych składników przygotujesz około 10 naleśników. Jak zrobić naleśniki z serem i rodzynkami? Naleśniki: Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie zmiksuj na gładkie i dość rzadkie ciasto. Dużą patelnię równomiernie posmaruj olejem i dobrze rozgrzej. Nabieraj ciasto standardową chochlą do zupy i wylewaj na patelnię, od razu nią poruszając, aby rozlało się po całej powierzchni. Smaż przez(...)przez 30-60 sekund aż naleśnik się przyrumieni, następnie obróć na drugą stronę i także smaż do zrumienienia. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, ponownie posmaruj patelnię olejem. Farsz: Rodzynki zalej gorącą wodą, zostaw na 15 minut, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Ser przełóż do miski, dodaj oba rodzaje cukru i rodzynki, wymieszaj, odstaw na kilka minut, aby cukier się
Kulinarna Polska
Kopytka z sosem grzybowym – przepis na sos grzybowy i kopytka 158Jeżeli nie mamy praski i maszynki, to ciepłe ziemniaki możemy dokładnie utłuc tłuczkiem. Wystudzone ziemniaki przekładam do miski, dodaję mąkę, jajko i zagniatam, tak żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i jeszcze przez chwilę zagniatam. Ilość mąki do podsypania zależy od tego jak wilgotne mamy ziemniaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowe ciasto kładę na blacie podsypanym(...)mąką i od razu robię kopytka. Odcinam kawałek ciasta i formuję na blacie podsypanym mąką wałek, który kroję pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka układam na blacie podsypanym mąką. Od razu po zrobieniu wszystkich kopytek, gotuję je w osolonej wodzie. Kopytka wrzucam partiami do gotującej wody i od momentu wypłynięcia gotuję około 2 minut, następnie wyjmuję łyżką cedzakową i gotuję
Uwaga Babcia Gotuje
Placuszki dyniowo-bananowe 188Sezon dyniowy trwa, a my korzystamy z niego z ogromną przyjemnością. Zupa krem, kopytka, ciasta i obowiązkowo placuszki. Tym razem przygotowałam takie z dodatkiem banana, który nadał placuszkom lekkiej słodyczy. Placuszki same w sobie nie wychodzą mocno słodkie. Są idealne, by osłodzić je np powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem. 250 g puree z dyni 2 banany 2 jajka 1 łyżka(...)dyniowe oraz podzielone na mniejsze kawałki banany. Miksujemy do połączenia za pomocą blendera. Następnie dodajemy miód oraz mąkę przesianą z przyprawą korzenną. Mieszamy rózgą kuchenną. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto. Patelnię (najlepiej do naleśników) rozgrzewamy. Przecieramy ją niewielką ilością oleju. Moc palnika zmniejszamy. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy placuszki na średnim ogniu, z obu stron. Super smakują
Smaki Na Talerzu
TORT CZEKOLADOWY 154sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia
RAROSSA