Chleb z blachy bez zagniatania 119miskę ściereczką i odstawiamy na 15 min, by drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wlewamy wodę, wsypujemy pestki i zaczynamy mieszanie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto powinno być sprężyste, pulchne, ale półpłynne. Miskę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Po pół godzinie ciasto podwoi swą objętość. Wyciągamy z piekarnika, ponownie mieszamy łyżką i przelewamy(...)posmarowaną olejem i obsypaną mąką. Po pierwsze chciałam, by chlebek był płaski, po drugie skróciło to czas wypiekania. Posypałam wierzch płatkami owsianymi. Foremkę wypełnioną ciastem odstawiamy pod przykryciem na 15 min, by podrosło. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wkładamy blaszkę, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Swojego płaszczaka piekłam 25 minut. W mniejszej formie czas należy wydłużyć
Kronika Piekarnika
Puchate bułeczki śniadaniowe 123sporej miski, zasypujemy łyżeczką cukru i łyżeczką miodu, mieszamy. Gdy się rozpuszczą, przesiewamy do miski mąki z solą, wlewamy masło rozpuszczone w mieszaninie wody i mleka. Zagniatamy dłonią ciasto w misce, około 5 minut. Powinno odchodzić od dłoni - jeśli to konieczne, można dosypać łyżkę lub dwie mąki. Wyrobioną gładką kulkę ciasta, w misce wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni i zostawiamy tam przez pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gdy tak się stanie, wyciągamy ciasto z piekarnika i formujemy w dłoniach 6 równych bułeczek. Połowę z nich rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy łyżeczkę jabłuszek. Zlepiamy. Wszystkie bułeczki układamy w okrągłej foremce, jedną po środku, pozostałe wokół. Urosną zlepiając się brzegami i tworząc kwiatek. Ponownie wkładamy
Kronika Piekarnika
Kawowa rolada z masą krówkową i jabłkiem 133Biszkoptowa, mięciutka rolada z domieszką kawy. Wewnątrz cynamonowe jabłka wtapiające się w kajmakowo - kawowy podkład, z rozpuszczonych krówek. Ciasto przepyszne i nieduże - akuratne na poczęstunek pięciu, sześciu osób. Ale - jeśli nie przepadacie za krówkami, nie zachwycicie się, bo są intensywnie wyczuwalne. Skąd ten pomysł? Zdemontowałam wczoraj tegoroczny urodzinowy bukiet. Skomponowany z krówek. Dwa miesiące me oczy radował. Teraz(...)całej powierzchni. Ważnym jest, by masa w każdym punkcie miała tą samą grubość. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pilnujemy czasu pieczenia - to tylko 8 minut. Ciasto od razu wyciągamy z piekarnika, biszkopt wykładamy papierem do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę bawełnianą. Ściągamy papier - powinien bez problemów się odkleić. Zwijamy ciasto w roladę, razem ze ściereczką. Odkładamy
Kronika Piekarnika
Babka pszenno - żytnia z jabłkami 112ponieważ kolejny jej kawałek o kolorze kawy z mlekiem, popijam właśnie poranną kawą z mlekiem. Nadal pyszna, a to już trzeci jej poranek. Słodka jabłkowa kosteczka, otoczona miękkim ciastem, o pełnoziarnistym posmaku. Pomimo braku tłuszczu, niewielkiej ilości cukru, jest bardzo smaczna. Wypieczona, mięsista. Może zastępować poranną chałkę do kakao lub drożdżówkę, jeśli nie wzbraniacie się przed pełnoziarnistymi wypiekami. Idealna(...)zwykle użyłam silikonowej, z kominem - 26 cm średnicy. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy babę patyczkiem - jeśli jest suchy, wyłączamy grzanie i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze 5 min. Następnie wyciągamy na blat. Z formy wykładamy po 15 minutach. Tak naprawdę poza posypką z cukru pudru, w moim przekonaniu, nic innego z babą się nie skomponuje
Kronika Piekarnika
Chleb żytni ze słonecznikiem 112kruszymy do większej miski, zalewamy wodą wymieszaną z mlekiem i miodem, mieszamy. Wsypujemy mąkę żytnią, sól, olej i mieszamy całość łyżką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy słonecznik. Zagniatamy ciasto ręką - błyskawicznie zagniata się w nieklejącą do dłoni kulę. Miskę z zagniecioną kulą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, Po pół godzinie ciasto powinno znacząco urosnąć. Wyciągamy, raz jeszcze(...)zagniatamy i wkładamy do krótkiej formy keksowej ( ja używam silikonowej, wiec niczym jej nie wykładam). Wyrównujemy powierzchnię ciasta i ponownie wkładamy do piekarnika do 40 stopni - na pół godziny. Gdy po tym czasie wyraźnie wyrośnie, podwyższamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 25 min. Chlebek nie wyrasta wysoki i ma zwartą strukturę - urok pieczywa żytniego, razowego, pełnoziarnistego. Po upieczeniu
Kronika Piekarnika
Słodkie, nadziewane, mleczne bułeczki 104słodkie, pachnące, takie.. nie chcę używać słowa ciężkie.. konkretne. Konkretne, sycące bułeczki. Rumiana skórka, mleczny zapach - idealne śniadanie na słodko. Popijane kawą zbożową z mlekiem - zestaw optymalny. Ciasto wyrabia się dość szybko, proces rośnięcia też jest krótki. Efekt - w moim odczuciu idealne ciasto drożdżówkowe. Można je upiec w wersji bez nadzienia - do przekrajania i smarowania czym dusza zapragnie(...)odstawiamy na minutę. Następnie rozcieramy łyżeczką, aż się rozpuszczą. Dodajemy cukier waniliowy. Zalewamy ciepłym mlekiem, wlewamy rozpuszczone masło, rozbełtane jajko. Przesiewamy mąkę z mlekiem w proszku. Mieszamy i zagniatamy ciasto, które po trzech minutach powinno być miękkie i odchodzące od dłoni. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie, raz jeszcze szybko zagniatamy i dzielimy na sześć części
Kronika Piekarnika
Kakaowa rolada z truskawkami w śmietanie 126stały punkt każdego dnia wakacji u babci, po których zmieniałam odzież na większą o rozmiar. Ale wspomnienia warte ówczesnych kompleksów. Tu zamiast pucharków z truskawkami - kakaowa, miękka biszkoptowa otoczka. Ciasto wymaga krótkiego pieczenia, wystarczy 10 minut. Wykonanie masy wymaga chwilki poświęcenia, ale warto. Zawsze pozostaje również opcja ekspresowa, czyli ubicie śmietany ze śmietan-fiksem, cukrem i wyłożenie jej na biszkopt(...)powinno stanowić problemu, jest bardzo elastyczny, nie kruszy się i nie pęka. W przekroju jest puszysty, pozostaje taki nawet po posmarowaniu wilgotną masą. Studzimy tak zawinięte ciasto około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę truskawkową. Masa truskawkowo - śmietanowa: 400 gram truskawek 3 płaskie łyżki żelatyny 5 łyżek cukru pudru 200 gram śmietanki 30 % 200 gram śmietany 18 % Wykonanie
Kronika Piekarnika
Tort serowo - agrestowy w czekoladowej polewie 124duży, nie zbyt słodki, oryginalny torcik. Wbrew pozorom, które stwarza obszerność poniższego wpisu, prosty w wykonaniu. Z podanych składników otrzymamy około 8 - 10 trójkątnych porcji ciasta. Większe kawałki ładniej prezentują się na talerzykach, a są tak lekkie, że zostaną skonsumowane niezależnie od możliwości częstowanych. Ponownie musiałam znaleźć sposób zagospodarowania agrestu działkowego, uparcie rodzącego nowe owoce. A tort był strzałem(...)nasączamy obficie wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wykładamy masę serowo - agrestową, wyrównujemy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie masa powinna wystarczająco stężęć. Wyciągamy ciasto i posypujemy jego brzegi częścią kruszonki biszkoptowej. ( tworzymy pierścień przy brzegach tortownicy o szerokości około 2 cm, dociskamy łyżeczką do brzegów formy, by nie dopuścić do wlewania się tamże polewy
Kronika Piekarnika
Jabłko w rustykalnej oprawie 123dobrze sie dopasowali :). Składniki: 250 gram mąki pszennej 50 gram mąki orkiszowej 100 gram zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1 jajko 2 pełne łyżki cukru do posypania ciasta: 1 łyżka mąki orkiszowej 1 łyżka cukru trzcinowego dodatkowo: 1 duże jabłko - u mnie okazały Ligol 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mleka do posmarowania brzegów tarty Wykonanie: Jabłko obieramy, kroimy(...)posypanym mąką, na okrągły placek o grubości około 2 - 3 mm, o średnicy 2 cm większej niż forma na tartę, w której będziecie piec. Wykładamy ( najlepiej posługując się wałkiem ) ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, posypujemy mieszanką mąki i cukru. Jabłuszko pokrojone w plasterki układamy okrężnie, zaczynajac od środka tarty. Brzegi ciasta zaginamy
Kronika Piekarnika
Trójkąciki z ciasta francuskiego z nutellą. 168Kiedyś już pisałam, że warto mieć w lodówce, ciasto francuskie. Świetnie się sprawdzi na słone, lub słodkie przekąski. Tym razem, zrobiłam szybki deser. Ciasteczka w środku z nutellą. Wiem, że nutella jest niezdrowa, ale myślę, że od czasu do czasu, można sobie na nią pozwolić. Tym bardziej, że jest naprawdę pyszna. Nutellę możecie oczywiście zamienić(...)powidła, lub czekoladę. Kostka czekolady na każdy trójkącik. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego nutella Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasteczek cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy. Delikatnie rozwałkować, żeby nie było zagnieceń. Następnie podzielić na 12 kwadratów. Kwadraty przeciąć po przekątnej, żeby powstały trójkąty. Na jeden trójkąt nałożyć łyżeczką nutellę. Przykryć drugim trójkątem
Agusiowe smakołyki
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 203chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany jest najczęściej z czosnkiem, śmietaną i serem. Jest to taki klasyczny węgierski fast-food(...)serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym serem – pycha! To danie na bank zagości u mnie na stałe
Ostra na Słodko
Rustykalna tarta z jabłkami i marcepanem 142Najprostsze z ciast, które nie wymaga nawet foremki do pieczenia. Tym razem rustykalna tarta w jesiennym wydaniu, z jabłuszkami ułożonymi na marcepanowej kołderce. Dziecinnie proste do samodzielnego przygotowaniaw domowym zaciszu. To ciasto z jabłkami, ale zamiast poszatkowanymi lub startymi na tarce w kawałeczkach. Smakuje świetnie, polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe 167Kolejna szybka propozycja na ciasto do kawy. Jest szybkie i łatwe do zrobienia - takie lubię najbardziej
Prosty przepis na
Kotlety siekane z piersi kurczaka z mozzarellą 151Smakowite rozwiązanie do przygotowania i serwowania filetów z piersi kurczaka. Kotleciki siekane z drobno pokrojonym mięsem kurczaka zatopionym w cieście naleśnikowym. Usmażone za złocisto placuszki z kurczakiem, tartą żółtą mozzarellą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Siekane kotleciki z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym 5 od 13 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 kotletów Przygotowanie(...)Smażenie 20 min. Kalorie 190 kcal Kotleciki siekane z filetem kurczaka, szalotką i żółtą mozzarellą. Pokrojona drobno pierś kurczaka zatopiona w cieście naleśnikowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KOTLECIKI SIEKANE 1 większy filet z piersi kurczaka 50 g tartej żółtej mozzarelli 2 jajka z chowu ściółkowego 50 ml mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej sól i grubo zmielony pieprz olej rzepakowy
ProstePesto.pl