Piadina z tuńczykiem 141czyli włoski chlebek z nadzieniem. Ten konkretny przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera. Po przygotowaniu dwóch sztuk, uznałam, że farszu starczy mi na jeszcze jedną. Przygotowałam więc drugą porcję ciasta. Jedną z nadzieniem, a drugą solo. Również bardzo dobrze smakowała. Takie chlebki są pyszne w smaku. Osobiście smakowały mi i na ciepło i na zimno. Jeszcze ciepłe są bardziej chrupiące(...)miski wraz z solą oraz proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy wodę i mieszamy składniki widelcem. Gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy całość dłońmi, aż do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody). Gotowe ciasto dzielimy na pół. Z każdej formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na płaski placek. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy
Smaki Na Talerzu
Sernik z waniliową chałwą na kruchym spodzie 164ciasteczka PRZEPIS NA SERNIK CHAŁWOWY SPÓD SERNIKA: - 100 g mąki pszennej - 60 masła - 40 g cukru - łyżka śmietany - 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie : Z w/w składników zagnieć ciasto, owiń folią wstaw do lodówki na 20 min. Nagrzej piekarnik do 180°C. Grzanie dół Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ciastem spód blaszki i piecz na jasnozłoty kolor
SMYKWKUCHNI
Makaron cytrynowy 132Pasta al limone czyli niesamowicie smakowite połączenie makaronu i cytryny. Oczywiście Pasta Fresca , czyli jedyny, prawdziwy makaron 😜 Ciasto: Takie jak robią Włosi czyli ci, którzy na makaronie się znają 200g mąki (najlepiej włoska, makaronowa Farina "00". Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć zwykłej - im drobniej mielonej tym lepiej - w miarę możliwości wybierając z dostępnych tę z najwyższą zawartością białka(...)mniejsze niż 60g. Jeśli ktoś ma do dyspozycji tylko same małe jajka, można uzupełnić wodą. Na 200g mąki, powinno być nie mniej niż 120g "mokrego") Dla urozmaicenia dodałem do ciasta trochę posiekanego tymianku i szczyptę kurkumy dla koloru. wszystkie składniki zagniotłem, wyrabiałem ok. 8 minut (uwaga: ciasto jest, jak na nasze, polskie przyzwyczajenia bardzo twarde. Ale tak właśnie ma być
Pasta Po Polsku
Pieczeń wieprzowa z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą 613gotujemy, ubijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ziemniaki dzielimy na 4 części nożem, wyciągamy 1/4 ziemniaków, a puste miejsce wypełniamy skrobią ziemniaczaną. Dodajemy jajko, sól pieprz, i ugniatamy na ciasto. Formujemy jak na poniższym zdjęciu Gotujemy wodę, dodajemy do niej łyżeczkę oleju i łyżeczkę soli. Wrzucamy kluski i gotujemy ok 2 minut. Wykładamy mięso na talerz, kluski, polewamy sosem (który(...)u0119\u015bci no\u017cem, wyci\u0105gamy 1\/4 ziemniak\u00f3w, a puste miejsce wype\u0142niamy skrobi\u0105 ziemniaczan\u0105. Dodajemy jajko, s\u00f3l pieprz, i ugniatamy na ciasto. Formujemy jak na poni\u017cszym zdj\u0119ciu","text":"Nast\u0119pnie ziemniaki dzielimy na 4 cz\u0119\u015bci no\u017cem, wyci\u0105gamy 1\/4 ziemniak\u00f3w, a puste miejsce wype\u0142niamy skrobi\u0105
NieziemskiApetyt.pl
Tort Wielkanocny 158życzę Wam radosnych Świąt, pełnych ciepła rodzinnego i smacznego jajka :) A w ten radosny dzień postawcie na stole Tort Wielkanocny, bo kto by go nie chciał. Składniki: ciasto 7 jaj 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych (ok 50 g) 1,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu lub wódki lub octu(...)ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i orzech mielone. Gotowe ciasto wylej do tortownicy średnica 24 cm, wyłożonej papierem pergaminowym i piecz placek przez 20-25minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż
Niezły Młynek
Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem 131zbiorów tegorocznych jabłek? Tak to teraz musicie mi wierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody 4 jabłka cukier cynamon Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy cukrem(...)takiej ilości jakiej lubimy no i słodycz zależy od jabłka. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę jabłek i odrobinę cynamonu, następnie formujemy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi możemy podawać ze śmietaną na słodko. Smacznego
Niezły Młynek
Jesinne liście z jabłkiem 133kuchni, oczyśćcie takiej pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :) Składniki: ciasto francuskie jabłko cynamon cukier trzcinowy żółtko Przygotowanie: z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon). Jabłko obieramy i ścieramy
Niezły Młynek
Chałka z rodzynkami i migdałami 142zółtko do posmarowania chałki Przygotowanie: ✅ mleko, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki, wymieszać w misce i odstawić na 15 min pod przykryciem ✅ dodać pozostałą mąkę, sól i masło ✅ ciasto wyrobić ✅ dodać rodzynki i kolejny raz wyrobić ciasto ✅ciasto podzielić na 3 równe kawałki. ✅na oprószonej stolnicy uformuj wałek z każdego kawałka ✅sklej na górze i zapłać warkocz ✅gotowy warkocz
Niezły Młynek
Sernik z delicjami 114dodać pół łyżeczki masła – wymieszać aż się rozpuści. Masę wstawić do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając – wychłodzić – jak będzie zimna wylać na ciasto i schłodzić w lodówce 1 dzień. Autor przepisu: Mariola Przybylska Artykuł Sernik z delicjami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Naleśniki puszyste jak biszkopty 126Ciasto na naleśniki z tradycyjnych składnik ów,tylko wykonane w inny sposób.Dzięki ubitej pianie z białek naleśniki są bardzo puszyste i smaczne. Z podanych składników wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mleka 30 dag mąki pszennej szczypta soli szczypta cukru(...)miksujemy z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem i solą.Dodajemy olej ( dzięki niemu nalesniki nie będą przywierały).Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy razem z ciastem .Chochelką wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Smacznego
Przepisy mojej mamy
Domowa pizza na drożdzowym cieście 177przepis na ciasto do pizzy jest jedyny jaki mam i którego używamy z moją mamą od wielu lat. Ciasto nie wychodzi grube i jest delikatne . Pizzę można zrobić z czym tylko chcemy ,dodajemy to co lubimy. Nasza ulubiona to pizza z kiełbasą,cebulą,papryką ,pomidorem i sos czosnkowy 🍕🥰 Pyszna jest też z tuńczykiem,cebulą,papryką i kukurydzą. I ser oczywiście(...)Przepis na dużą blaszkę. Składniki: 40 g drożdzy 2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody ciepłej szczypta soli Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Równo rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki,podsmażamy mięso,kiełbasę i kroimy warzywa. Spód zawsze smaruję sosem pomidorowym
Przepisy mojej mamy
ŚWIĄTECZNY KRÓLICZEK 142drożdże. Zasypujemy je cukrem i polewamy 4 łyżkami lekko ciepłego mleka. Z boku miski dosypujemy przyprawę i dodajemy majonez. Jak drożdże staną się płynne dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i dość miękkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( od 30-50 minut ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na pięć części. Z każdej rolujemy cienki wałek(...)długości około 60 cm. Każdy wałek układamy w literkę U, dół nakładamy na 3/4 wysokości ciasta. Z powstałego na dole precelka chwytamy dwa środkowe wałeczki i lekko unosimy je do góry. W powstały otwór wkładamy parówkę. Potem wykałaczką nacinamy uszka i pazurki. Bułki przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Potem
Smaczne moje
Ciastka Zielona figa 157Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu. Ciasto : mąka tortowa 200 g mąka krupczatka 100 g smalec, lub olej kokosowy 50 g masło lub margaryna 50 g świeże listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik ) proszek do pieczenia(...)Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę. Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem. Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki. Możemy delikatnie podsypać mąką. Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni. Po środku spłaszczonej kulki nałożyć
Smaczne moje
ZAPARZANE CIASTECZKA CUKROWE 136łyżeczki Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. Masło rozpuścić dolać do niego 6 łyżek ciepłej wody. Gorący tłuszcz przelać do mąki, zagnieść ciasto. Jeśli będzie mało elastyczne można dolać więcej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Potem ciasto rozwałkować na grubość
Smaczne moje
Biszkopt kawowy z czekoladą 109coraz trudniejsze. Jedna z moich koleżanek zawstydza mnie i nie tylko mnie, kunsztem swych wymyślnych wypieków. Niejeden z jej przepisów w moim blogu znajdziecie. Tego jestem pewna. Dziś ciasto proste w wykonaniu. Delikatne, pyszne, średnio zawstydzające. Bo upiekłam je zachwycona po biurowej degustacji i wyszło. Tak samo pyszne. Przed którąś z minionych Wielkanocy to było, stąd moja dzisiejsza propozycja(...)Szukam pomysłu na ciasto, przy którym pomimo postnego Wielkiego Piątku, usiądziemy na chwilę razem, zatrzymamy się. Składniki: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mielonej kawy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia poszatkowana drobno tabliczka gorzkiej czekolady garść pokrojonych drobno orzechów włoskich 1 słoik konfitury morelowej lub dżemu morelowego
Kronika Piekarnika