ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:73/245)

Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 137

Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem  z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz: opakowanie(...)posiekany czosnek i stopniowo dodajemy liście szpinaku. Calość dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy odjętość, a nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy

Moja smaczna kuchnia
CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 249

czyli pizza-pieróg.To pyszna i sycąca propozycja obiadowa.     SKŁADNIKI Ciasto: ok. 3 szkl. mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 rozkłócone jajko, zioła prowansalskie do posypania Nadzienie: 200 g szpinaku mrożonego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 pierś z kurczaka(...)odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość. Farsz: Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy olej. Obsmażamy na złoty kolor. Na maśle podsmażamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 4 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło. Każde koło smarujemy przecierem, układamy szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy

słodki bratek
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 177

połączeniem spotkałam się w jednej z warszawskich knajpek i pamiętam, że ten smak mnie urzekł. Zapadł na tyle w pamięć, że pora podzielić się z Wami przepisem, Składniki: Ciasto na 11 sztuk: 500g mąki pszennej (u mnie pół na pół mąka pszenna zwykła z mąką pełnoziarnistą) 2 jajka 360 ml wody 240 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól(...)lepsza jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki  marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka suszonych pomidorów Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać

Fabryka pomysłów
Zielona baba wielkanocna 261

Już za tydzień Wielkanoc.  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w

Sajkofanka smaku
INDYK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 111

minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy. Następnie dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części, układamy filety, a na nich szpinak, kilka pasków papryki i starty ser żółty, Zawijamy w ciasto, smarujemy białkiem. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. http://ambition.pl

słodki bratek
Calzone ze szpinakiem, pomidorkami, roszponką, szynką i mozzarellą 149

Próbowałam niejednokrotnie odtworzyć ten smak, ale bezskutecznie. Za to zagościł u mnie w domu na stałe szpinak Bonduelle . Teraz wystarczy zerknąć na mojego bloga i zobaczyć jak często używam go w swojej kuchni. Podane składniki starczają na 2 duże calzone. SKŁADNIKI Ciasto: 20 g  świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki(...)nadmiernie kleiło, podsypywać jeszcze mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski lekko nasmarowanej oliwą, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak Bonduelle, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparuje nadmiar wody

Passions hobbies life
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 191

dodatkiem  szpinaku, kukurydzy i  zielonego makaronu …również  ze szpinakiem. Zielony makaron , który użyłam do zupy przygotowałam samodzielnie  dodając do  ciasta makaronowego  ugotowany ,wyciśnięty i zmiksowany  szpinak.   Należy wówczas  odpowiednio zmniejszyć ilość  płynu w stosunku do  pozostałych składników.  Do zupy można  wykorzystać również makaron  gotowy. Składniki

Zakamarki mojej kuchni
Dietetyczna tarta wytrawna na jogurtowym spodzie 223

Pozostanie sterta brudnych naczyń po przygotowaniu. Ale też piękny zapach, i wyjątkowy smak. Dietetyczna tarta wytrawna na jogurtowym spodzie smakuje nawet dzieciom. Mimo, że jest ze szpinakiem. Dietetyczna tarta wytrawna – składniki na ciasto: mąka pszenna, razowa, około półtora szklanki, gęsty jogurt naturalny – 3 łyżki, 1 jajko, przyprawy – zioła i sól. dodatki: mozarella, duży jogurt naturalny, 2 jajka(...)pierś z kurczaka, szpinak, sól i czosnek Dietetyczna tarta wytrawna – przygotowanie W oryginalnym przepisie była śmietana, i zwykła, pszenna mąka. No i żółty ser. Ale ja chciałam ją trochę odchudzić. Udało się, i wyszła obłędna. Najpierw zagniatamy składniki na ciasto. Masa będzie dość plastyczna, może się kleić do palców. Wkładamy ją do lodówki na jakąś godzinkę – ale czasem

Matylda Gotuje
Knedle ze szpinakiem 141

Miałam chęć na knedle. Miały być z owocami, ale po namyśle uznałam, że tym razem wytrawne będą lepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ zwykle ciasto na knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane. Składniki   (na ok 16 klusek) ciasto 120 g puree ziemniaczanego(...)suszonej 1/2 cebuli 80 g serka koziego (lub pół na pół z białym) sól, pieprz, chili do smaku Przygotowanie Puree ziemniaczane zalać, mieszając,  gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć

Stare Gary
Tarta ze szpinakiem i serem feta 150

osiągnęła smaku szpinaku, który mnie usatysfakcjonuje i zadowoli. A co więcej smaku, który sprawi, że nie wyobrażam sobie choćby jednego obiadu w tygodniu bez szpinaku. Tarta, którą dziś przedstawię, wymaga sprawnych rąk ;) Musimy bowiem przygotować ciasto, będące bazą dla naszego dania. Ale powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubi prawdziwych wyzwań ;) Tak więc długopis w rękę i sporządzamy listę zakupów(...)wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na 1 godzinę.  2. W tym czasie przyrządzimy farsz. Na odrobinie oliwy rozmrażamy szpinak (jeśli mamy mrożony). Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Porządnie doprawiamy pieprzem i ziołami, natomiast jeśli chodzi o sól

Mój Smak na Życie
Bułki ze szpinakiem i fetą 123

szpinak był gorzkawy, można dodać odrobinę cukru.  Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć  Po chwili pod wpływem cukru rozpuszczą się. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Wsypać połowę mąki i sól. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Jak podrośnie wsypać resztę mąki i masło i zagnieść. Ciasto(...)podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około centymetra, wykrawać prostokąty.  Na jeden nakładać pokrojoną w kostkę fetę i szpinak. Na górę drugi prostokąt ciasta. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, a następnie upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około 15 minut :)  Jeśli ktoś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z dorszem i szpinakiem 168

ciasto: 180 g mąki orkiszowej ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli farsz: 250 g dorsza bez skóry 2-3 garści szpinaku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Mąkę zagniatamy z wodą do uzyskania elastycznego ciasta. Wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Dorsza oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy

Kucharzyca
Maultaschen 212

swojemu. Po mojemu czy nie , wyszło niesamowicie smacznie! Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie! A niezwykły smak na długo pozostał(...)podniebieniu. SKŁADNIKI: ( dla 4 osób ) CIASTO NA MAULTASCHEN: * mąka pszenna – 200 g * jajko – 2 szt * oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak świeży – 150 g * parówki cielęce – 200 g * boczek – 50 g * cebula – 2 szt * oliwa – 2 łyżki * sól * pieprz * gałka muszkatałowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NA MAULTASCHEN

Ostra na Słodko
Dietetyczna tarta szpinakowa – kilkuskładnikowa 148

tarta szpinakowa – składniki mąka żytnia razowa – 160 gram jogurt naturalny odtłuszczony – 100 gram 1 jajco łyżeczka soli To są wszystkie składniki na ciasto. Teraz farsz. chudy twaróg – 300 gram mrożony szpinak – 450 gram – używam takiego rozdrobnionego już czosnek – wrzucam suszony ale może być też świeży odtłuszczony jogurt naturalny – najlepiej gęsty 1 jajko(...)masa. Foremkę do tarty smarujemy olejem kokosowym i osypujemy żytnimi otrębami – chociaż mogą być też każda inne. Ugniatamy na foremce ciasto, nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika na dosłownie 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak na patelnię, razem z czosnkiem – może być na oleju kokosowym. Dajemy mu odparować. Wrzucamy do miski, dodajemy biały

Matylda Gotuje
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 106

chodzi o różnego rodzaju promocje unikam jedynie rabatów w dziale mięsnym, jakoś nie pachną mi dobrze. Ale takie 2 kawki, które i tak wiem, że wypiję, dodatkowy jogurt, masło, szpinak, owoce… no jak przejść obok nich obojętnie?! Ponadto, mając na stanie do wyżywienia 5 paszczy (w tym 1 własną) wiem, że i tak nic się nie zmarnuje. W dodatku(...)Ciasto, placek, deser, babeczki itp … – słodkie pyszności zostawiłam sobie na sam koniec. Co można mrozić? Na pewno gotowe, świeżo zrobione ciasto np na tartę ( przepis na tartę ze szpinakiem – pycha !) Zgodnie z poradnikiem kuchennym, możemy mrozić ciasto do 3 miesięcy, jednak mi nigdy się to jeszcze nie zdarzyło. Owszem – mrożę, ale max do 2-3 tygodni

W Kawiarence

Proponowane wyszukiwania