PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę wsypujemy do miski. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę ,, woda jest gorąca, uważamy więc na dłonie i mieszamy łyżką''. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Farsz Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak smażymy do momentu, aż odparuje z niego większości wody. Ser biały miksujemy(...)razem z serem fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na krążek nakładamy farsz i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, (wrzątek jest posolony z odrobiną oliwy). Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 2 min. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowoPyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 6 jajek sól,pieprz Dodatkowo: 2 op. łososia wędzonego w plastrach 1 ser typu feta 1 serek chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu Sposób przygotowania: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy(...)miski, dodajemy żółtka, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy
Bajeczna KuchniaKolejna na blogu odsłona pierogów, moje ostatnie odkrycie, które na stałe wejdzie do domowego menu. Nie mając weny na wykorzystanie niespełna 3 opakowań świeżego szpinaku, wpadłam na pomysł zrobienia takich oto pierożków :) Wyszły fantastyczne! Delikatne ciasto pierogowe z wyrazistym w smaku szpinakowo-twarogowym farszem w intensywnym zielonym kolorze z wyczuwalną nutą czosnku (bo jak jest szpinak to czosnek być musi(...)gładką masę (można też drobniutko posiekać). Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (lub mielimy w maszynce do mięsa). Mieszamy dokładnie razem ze szpinakiem. Dodajemy jajko. W razie potrzeby masę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie
MyCookBook.plwykonanie nie zajmuje wiele czasu, a z czym będą w środku zależy tylko od nas samych. Lubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie(...)zapraszamy: Składniki: (ok.10muffinek) na spód : 60g orzeszków ziemnych, niesolonych Felix, 3 łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto : 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20g roztopionego masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki świeżo startej gałki
Symfonia Smakówtermoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Szpinak sparzamy wodą z dodatkiem(...)łyżeczki soli i cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dokładnie odciskamy i kroimy drobno. Dwa jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180°C. W połowie pieczenia
Moniki SmakołykiRisotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Odkąd na święta wielkanocne przygotowałam szpinakową babkę, tak teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem zrobiłam z solidnej porcji i dodałam suszoną żurawinę. Składniki: Ciasto: 300 g świeżego szpinaku baby 1 szklanka oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią 5 jajek ok 350-400g mąki tortowej 1 pełna(...)oraz mąka do wysmarowania formy Sposób przygotowania: 1. Szpinak myjemy i osuszamy. Blendujemy go z olejem oraz sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem, powoli dolewamy masę szpinakową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z żurawiną i szczyptą soli. Dodajemy do masy i mieszamy całość aż do połączenia składników. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok godzinę
Kuchnia w czekoladzieoddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak. Może być wcześniej rozmrożony, ale nie musi. Mój wyciągnęłam tuż przed wstawieniem skrzydełek, część była nadal zamarznięta, ale okazało się, że to żaden problem :) Gotujemy wszystko przez chwilę, po czym dodajemy(...)nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć leistą konsystencję, nieco rzadszą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie za gęste, możemy dodać nieco wody, jeśli za rzadkie - mąki. Lane ciasto w zupie powinno przyjąć postać postrzępionych niewielkich
Kulinarne zapędy Kokosaszpinakiem. Przepis bardzo prosty, a jeśli koniecznie musicie mieć kawałek mięcha w pizzy polecam dodać kawałki kurczaka, też będzie bardzo smaczne Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera(...)mnie gouda) 100 g mozzarelli 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) 140 g sera typu feta 1/2 sera camembert 2 garści świeżego szpinaku oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem pomidorowym. Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem
PatiGotujeulubionej mleczarni SM Mlekovita. Składniki: opakowanie sera favita SM Mlekovita 400 g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita 2-4 łyżki bułki tartej 2 opakowania gotowego ciasta filo 14 arkuszy. Wykonanie: Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła(...)chwilę smażymy. Wyłączamy gaz i dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Favitę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Nie solimy farszu, ponieważ feta jest dość słona. Orzeszki siekamy i dodajemy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy. Ciasto filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości
Malinowe Pocałunkibułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne. Składniki: Surowe ciasto na pizzę w rolce Opakowanie mrożonego szpinaku 150 gram boczku wędzonego parzonego 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 jajko Sól Pieprz Sok z cytryny Serek typu almette(...)szpinaku. Razem chwile przesmażamy mieszając ( jajko zagęści szpinak ). Boczek kroimy w kostkę i smażymy kilka minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak długo aby całość farszu była wystudzona ( ważne! ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy ciasto na pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem a następnie zwijamy w rulon. Rulon kroimy na odcinki około
Smaki Ewyłyżeczka oregano Dodatki: 2-4 łyżki zielonego pesto 1 świeży brokuł 200-250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) garść świeżego szpinaku 100 g sera camembert naturalnego ok. 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy(...)dużych oczkach. Pizza: Wrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na cienkie koło. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy 1-2 łyżki zielonego pesto i układamy dodatki - szpinak, ugotowanego brokuła, fasolkę szparagową oraz kostki sera camembert. Wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około
Kuchnia MagdaLenydrugie śniadanie polecam pyszne, mięciutkie, aromatyczne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem Składniki: Ciasto: – 2 szklanki mąki pszennej, – 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej, – 1 szklanka ciepłej wody, – 25g drożdży (świeżych), – 1 łyżka soli, – 1/2 łyżeczki cukru, – 1/3 szklanki oleju, – 1 jajko Nadzienie wg uznania. Ja wymieszałam szpinak z twarogiem półtłustym(...)miejsce na 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Artykuł Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem pochodzi z serwisu Kulinarne życie
Smaki ArmineByło już ciasto leśny mech ze szpinaku, a teraz swoje pięć minut ma rolada łososiowa. Jest pyszna i efektownie prezentuje się na stole. W smaku szpinak jest w ogóle nie wyczuwalny, dominuje łosoś, którego też można zastąpić tuńczykiem z puszki. 450 g. mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)Philadelfia Szpinak odmrozić i na lnianej ściereczce odcisnąć mocno nadmiar wody, dodać żółtka, przyprawy, zmiażdżony czosnek i blenderem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mąkę i ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać i wlać na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem. Blacha o wymiarach ok. 25x30 cm. Pieczemy 15 min. w 200 stopniach. Wyjmujemy ciasto na lniany ręcznik
Jadło i czytadłoznów naszła mnie ochota na drożdżowe rogaliki, tym razem w wersji ze szpinakiem - rewelacyjne w smaku, lekko wilgotne, jeśli lubicie szpinak będziecie zachwyceni. W każdym razie polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, zalać(...)zostawić do wyrośnięcia.Kiedy rozczyn wyrośnie dodać go do mąki , wlać jaja roztarte z solą a następnie ubite z cukrem, roztopione masło, resztę mleka.Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. FARSZ: 1 paczka mrożonego szpinaku sól, pieprz Szpinak rozmrozić, gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania wody cały czas mieszając , doprawić do smaku. Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę
Z Marcepanem