ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:66/245)

Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 165

umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować. Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem, później posiekany -sól(...)patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi

BaRepas
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 245

Pamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami ? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki(...)lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek spulchniający. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :) Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak. Składniki farszu szpinakowego: 400 g mrożonego szpinaku , 2 duże ząbki czosnku , sól , pieprz , gałka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza ze szpinakiem i serem mozzarella 81

pomidorków koktajlowych suszona bazylia i oregano sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody. Zagniatamy ciasto, dodajemy 2 łyżki oliw. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dusimy szpinak na patelni z dodatkiem łyżki masła, soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Ser mozzarella kroimy w plastry a pomidorki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej

Smakowite Dania
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem. 122

pewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy(...)startą gałką muszkatołową, pieprzem i dobrze wyrabiamy ciasto. Najlepiej w dużej misce. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto spokojnie sobie rośnie my możemy zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy

vegetanie
Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw 130

Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 340g mąki na pizzę typu ,,0’’ 250ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować

Szalona Kuchnia Eweliny
Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem 125

bardzo lubię je robić. Lubię gdy z wielkim apetytem są zjadane i nic się nie marnuje. Ciasto pszenno-orkiszowe to od niedawna moje ulubione ciasto, idealnie się z nim pracuje, a jest i pyszne. Szpinak uwielbiamy pod każdą postacią. Więc to dla nas idealny obiad. Macie ochotę na takie pierogi? Zróbcie koniecznie. Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki(...)następnie wrzucamy szpinak i dusimy około 10 minut często mieszając, następnie dodajemy ser, zioła i przyprawy, mieszamy aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem. Należy pamiętać, żeby dokładnie odparować nadmiar wody. Farsz studzimy.  2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko

Izabelawkuchni
Ryżowe pole 87

Ryżowe pole powstało spontanicznie. To ciasto zadowoli miłośników deserów ryżowych w każdej postaci. Jest bogate w smaki i warstwy. Dodatkowo jest pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki(...)rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty

Słodki sentyment
Ryżowe pole 75

Ryżowe pole powstało spontanicznie. To ciasto zadowoli miłośników deserów ryżowych w każdej postaci. Jest bogate w smaki i warstwy. Dodatkowo jest pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki(...)rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty

Słodki sentyment
Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii 109

miękkie, nie za twarde. Farsz zaś z polędwiczek z indyka przygotowałam, które podsmażyłam, krótko zmiksowałam, potem z cebulką, szpinakiem, pomidorami połączyłam, ale jeszcze serek i pinii dołożyłam.  Pierogi wyszły pysznie, nietypowo, a z masłem rozmarynowym smakowały wyjątkowo. Skład n iki: ciasto ok 45 szt.: ok. 450 g mąki poznańskiej typ 500, 1 duża łyżka masła, 200 ml gorącej wody(...)smażonym mięsie dolewamy olej z pomidorów i podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy pomidory, szpinak i mieszamy. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni. Do mięsa przekładamy warzywa, dodajemy pinii, serek, cząber, doprawiamy solą i pieprzem (na ostro), delikatnie mieszamy do połączenia się składników.    pierogi: Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, nakładamy farsz i sklejamy

Moniki Smakołyki
Pizza z boczkiem, szpinakiem i jajem 134

swoje ulubione ciasto na pizzę, ale jeśli chodzi o dodatki to wciąż eksperymentuję i szukam nowych doznań smakowych. Tym razem powstała Pizza z boczkiem, szpinakiem i jajem (jajkiem). ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 25 g świeżych drożdży - 125 ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego

Kuchnia co dnia
Jak przygotować szpinak 167

czosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów , pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli warzywnych, sałatek i ciast . Post Jak przygotować szpinak pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza ze szpinakiem i trzema serami 137

zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: garść szpinaku 250 g sera żółtego w kawałku - użyłam tylżyckiego 100 g mozzarelli w kuleczkach 50 g sera(...)Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć i osuszyć. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry. Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą

Czerwień i błękit
Roladki z kurczaka z orzechami w cieście 146

Ciasto francuskie może być wykorzystane na tysiąc sposobów. Możemy je wykorzystać do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub słonych przekąsek z serem lub szpinakiem . Dzisiaj z kolei ciasto w połączeniu z daniem głównym czyli roladki z kurczaka w cieście. Mięso nadziane jest orzechami, natką pietruszki i parmezanem, całość otoczona chrupiącym i delikatnym ciastem francuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka

Smak mojej kuchni
Bułeczki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi 116

Wielkanoc coraz bliżej, warto więc pomyśleć o świątecznych wypiekach. Polecam w tym roku, na wielkanocne śniadanie, upiec te proste bułki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi. Przepis na samo ciasto znacie doskonale z przepisu na tradycyjne bułki pszenne . To ich rozszerzona wersja! Są pyszne :). Składniki:   (na 10 sztuk) Ciasto: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeśli w pomieszczeniu nie jest za ciepło (np. w zimie), czas wyrastania może się odrobinę wydłużyć. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nadzienie szpinakowe: Czosnek i cebulę obrać, posiekać, a następnie zeszklić na maśle. Dodać mrożony szpinak i podgrzewać, aż całkowicie się rozmrozi, a nadmiar wody wyparuje. Zdjąć z palnika. Wmieszać kremowy serek. Przyprawić solą, pieprzem

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania