SKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni
kulinarnyJaprzygotowanie tartaletek nie zajmie więcej niż kwadrans, jednakże należy czekać nieco na ich upieczenie. Jednak warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 300g sera ricotta 200g szpinaku liściastego Ok. 50g żółtego sera Kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Szczypta mąki Przyprawy: sól, pieprz Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak. Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem. W misce rozrabiamy ser z dwoma jajkami. Na patelni
Kolizje SmakówBardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą. składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3) na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska(...)wody) nadzienie 150 g szpinaku baby 200 - 250 g mozzarelli 2 łyżki tartego sera typu parmezan 1 jajko sól. pieprz przygotowanie przygotować ciasto i podpiec zgodnie z tym przepisem Opłukany i osączony szpinak posiekać na drobne kawałki - najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, wymieszać
Stare Garypokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z otrębami, jajami i wodą, posolić odrobinę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć gotowe mięso, szpinak i paprykę, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 o C Całość: 1780,8 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasProste i smaczne danie :) Składniki 1 płat ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 200 g świeżego szpinaku 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz 1 … Czytaj dalej Kurczak w cieście francuskim
czarrna od kuchnijuż prawie jak zamach :D Ale ten uśmiech Kurt taki podstępny :) A teraz pochwalę się Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej. Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi i hummusem. Trójkąty z ciasta filo bardzo dobre. Nie korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście
Mój Smak na ŻycieSkładniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku kilka plastrów suszonych pomidorów 1/2 sera feta 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny śmietanka 30% 2 jajka oliwa sól, pieprz, oregano Przygotowanie Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś(...)czasu, aż szpinak się skurczy. Roztrzep w szklance śmietanę i jajko Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką. Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut
Kukuleczkiudało się przywołać wiosnę, która powinna już zostać z nami na dłużej. Polecam... z całego serca :) Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym Ciasto: 350-400 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3/4 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki oliwy 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta(...)stopniowo oliwę. Szpinak dokładnie zblendować i dodać do masy. Wlać sok, dodać skórkę z cytryny i zmiksować całość. Wszystkie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie suche składniki. Stopniowo dodawać do masy szpinakowej i wymieszać delikatnie łyżką, aby nie było grudek. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec
FitKotsztywną pianę, dodać cukier i chwilę miksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka, olej oraz szpinak i połączyć całość. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć ciasto. Piec 180 stopni przez 30 minut. Wystudzić. Masa: Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej(...)górze małe jajeczka. Krok po kroku: 1. Zmielić szpinak 2. Ubić białka 3. Dodać cukier 4. Dodać żółtka 5. Dodać szpinak i olej 6. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 7. Przełożyć ciasto do foremek 8. Upiecz babeczki 9. Ubić śmietanę kremówkę 10. Dodać serek mascarpone 11. Przeciąć babeczki 12. Udekorować babeczki masą 13. Ułożyć jajeczka i posypać pokruszonym
KuchniaWeDwoje.plPrzedstawiam Wam moje pierwsze krokiety. Dziś wersja wegetariańska ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami. Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Były bardzo smaczne. Polecam.Czas przygotowania
kulinarnyJaSzybka nieskomplikowana, a w dodatku pyszna tarta z ciasta fillo. Kolejny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Szpinak i feta – połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatnymi czarnymi oliwkami nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki(...)liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy
Podróż w kulinariaPokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego
codojedzeniatartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru
potrawyregionalnepowitamy nowy. Z tej okazji wielu z Was urządza domowe party i szykuje sylwestrowe przekąski. Ja na tą okazję przygotowałam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. ciasto: 350 g mrożonego szpinaku 3 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli ponadto: 200 g wędzonego łososia w plastrach 300 g serka śmietankowego Szpinak rozmrozić,dokładnie odcisnąć z wody
Kolorowa kuchnia ElkiTartę uwielbiam zarówno na słodko, jak i słono. Szpinak przygotowany w ten sposób posmakuje nawet największym niejadkom :) Składniki na ciasto: 15 dag twarogu 15 dag masła 15 dag mąki 1 jajko Składniki na farsz: 40 dag liści szpinaku 3 łyżki masła 5 ząbków czosnku 3 papryki czerwone 250 ml śmietany 18% 5 jaj sól i pieprz do smaku Dodatkowe składniki(...)przygotowanej formy i upiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Wykonanie farszu: Na rozgrzanym maśle przysmażyć zmiażdżony czosnek z pokrojonym szpinakiem i przyprawami do smaku. Dodać drobno posiekaną paprykę, chwilę podsmażyć i wyłożyć na podpieczone ciasto. Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić do smaku i zalać farsz na formie. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
Tradycyjna Kuchnia