Przepis na muffiny w nowej, słonej wersji – z szynką, papryką, szpinakiem i serem feta. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 280 g mąki 200 ml mleka 80 ml oliwy 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii (suszonej lub świeżej) Dodatki(...)stopniach. Krok po kroku: 1. Podsmażyć czosnek z cebulką i szpinakiem 2. Wymieszać szpinak z serem feta 3.Wymieszać pokrojoną szynkę z papryką i serem 4. Wymieszać mokre składniki na ciasto 5. Wymieszać suche składniki 6. Wlać do farszów po pół masy jajecznej 7. Wsypać mąkę 8. Ciasto przełożyć
KuchniaWeDwoje.plczasu i pracy, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego wart. Można też jednorazowo przygotować większą porcję ciasta na chlebki i przechować je w lodówce przez dzień czy dwa. Do chlebków można włożyć praktycznie wszystko, moja dzisiejsza wersja to panini ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Panini z łososiem Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Na chlebki(...)świeżo zmielony pieprz ew. sól morska Wykonanie: Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego
Kulinarne przygody GatityCiasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi(...)smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem i po łyżce nadzienia kiwi. Gotową gładką masę
VioletoweKucharzenieJeśli jesteś fanem tempury poniższy przepis jest właśnie dla Ciebie. Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze Tempura to panierowane w cieście warzywa , owoce morza , ryby , grzyby . Czasami do ciasta na tempurę dodaje się jajka, sodę czy przyprawy jednak w wersji podstawowej ciasto składa sie tylko i wyłącznie z mąki i wody. Ciasto na tempurę wykorzystać można również do panierowania kwiatów cukinii(...)kwiatów dzikiego bzu czy chociażby jajek. Ja wykorzystałabym ciasto w taki sposób ale Wy oczywiście możecie mieć swoje własne pomysły i przygotować w tempurze inne pyszności. Jako, że Wielkanoc jest już za pasem polecam Wam jajka nadziewane szpinakiem i panierowane w tempurze. Całość smażona na głębokim tłuszczu. Jajka zrobiłam ostatnio na urodziny dziadzia i zniknęły ze stołu w ekspresowym tempie
mecookskoniecznie musicie zrobić taką lazanię. Składniki: 500 g mięsa mielonego indyczego 5 świeżych pomidorów lub 1 puszka 1-2 cebule garść świeżej bazylii i kilka gałązek oregano 100 g szpinaku parmezan mleko 100g masła 3-4 łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa sól i pieprz makaron w płatach Przygotowanie: Tym razem makaron robiłam sama - i było warto. Pasował idealnie do naczynia(...)żaroodporne smaruję beszamelem i kładę pierwszy płat ciasta, na który nakładam trochę mięsa mielonego i przykrywam następnym makaronem. Smaruję znów beszamelem i tym razem wykładam szpinak, taki surowy i przykrywam kolejnym ciastem. I tak, aż skończą się składniki. Pamiętając by ostatnia warstwa z wierzchu została posmarowana beszamelem, na który ścieram parmezan. Jako, że makaron jest świeży, a mięso poddane
Karczma Honoriettyfasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze. Składniki: Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej typ 500 400 ml gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula(...)mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1/2 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorącą wodę, mieszamy aby składniki połączyły się, a następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Farsz: Ugotowane
Smakowity Blog KulinarnyOmlet biszkoptowy z szynką Dorsz z solanki z pierożkami ze szpinakiem i fetą Orzeszki Marynowane grzyby Ciasto Japoniec Dobroszyce Zamki krzyżackie Sałatka z kuskusem Kurczak duszony z warzywami
czarrna od kuchnidrobno posiekana 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 150 - 200 g szpinaku 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie) 200 g fety, pokruszona 100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę cytryna do podania przygotowanie ciasto: Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienienia Do dużej miski(...)minut aby urosło. Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek, paprykę i pieprz, smażyć ok minuty. Dodać szpinak i smażyć aż listki stracą jędrność, przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzić Ciasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego
Stare Garyskładniki, na górze to użyłem podsmażonej piersi z kurczaka z pieczarkami, pomidora, papryczek pepperoni, czerwonej papryki, mozzarelli, sera żółtego, a na ostatnią minutę pieczenia dodałem parę liści szpinaku. Gorąco polecam przygotowanie takiego ciasta, na pewno sprosta waszym wymaganiom. Pamiętajcie, że domowa pizza to także świetny pomysł na wieczorny posiłek podczas spotkania ze znajomymi. Składniki 2 szklanki mąki na pizzę włoską
Programista w kuchniskładniki, na górze to użyłem podsmażonej piersi z kurczaka z pieczarkami, pomidora, papryczek pepperoni, czerwonej papryki, mozzarelli, sera żółtego, a na ostatnią minutę pieczenia dodałem parę liści szpinaku. Gorąco polecam przygotowanie takiego ciasta, na pewno sprosta waszym wymaganiom. Pamiętajcie, że domowa pizza to także świetny pomysł na wieczorny posiłek podczas spotkania ze znajomymi. Składniki 2 szklanki mąki na pizzę włoską
Programista w kuchniciasto: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy do nasączenia: 30 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu(...)roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia
królestwo garówtortownica i torcik gotowy. Tak więc zabieramy się do pracy. Zobaczcie co nam wyszło :) Torcik warzywny z zielonych naleśników oraz grzanki Naleśniki : 5 naleśników. Do klasycznego ciasta dodajcie 1/4 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni. Składniki farsz: 1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii
vegetaniePyszne i bardzo proste do zrobienia naleśniki ze szpinakiem to super pomysł na śniadanie lub na obiad. Sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe i najlepszy, uniwersalny farsz ze szpinaku z czosnkiem i masłem! - świetne naleśniki na każdy posiłek - proste, pyszne i szybkie do zrobienia - uniwersalny farsz szpianakowy
AniaGotuje.plnawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek(...)ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy
Ostra na Słodko